Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Тодоров
Иван Тодоров

Държавата да се намесва при деца, зарязани от родителите си, които растат по улиците

Де се диференцира отговорността на 16 и 17-годишните

Вероятният извършител на зверското изнасилване и убийство на 18 годишната ученичка в с. Галиче е 17 годишният ром Аксел – неучил, неработещ.

След убийството спокойно задигнал 250 лв. от дома на убитата и си купил маратонки. Вероятният убиец си е признал.

Той е осъждан

и за предишни

престъпления

И най-хищните зверове не биха извършили такова деяние. Пълното пренебрежение към другия човек, липсата на елементарно съпреживяване и бруталната безскрупулност на убиеца го характеризират като социопат, а вероятно и като психопат.

Аксел е зарязан от родителите, които работят в чужбина. Случаят е типичен за семейства, които оставят децата си в България, за да имат по-малко разходи в чужбина, където работят и най-често получават и социални помощи. Какво може да се очаква от деца, зарязани от родителите си и отраснали на улицата?

На първо място държавата трябва да се запита защо дава детски надбавки и социални помощи на хора, които не се грижат за наследниците си. Да се запита и защо социалните не отнемат именно такива деца,

за да не станат

социопати -

рецидивисти

за цял живот

Точно в тези случаи децата следва да се отнемат, а не защото някой примерно нямал достатъчно средства и имал затруднения с материалното осигуряване на детето – случаи, в които трябва да се помага.

Трудно ще се поправи подобен убиец като Аксел, дори и да е на 17 г. В пубертета е последната възможност за някаква, макар и неголяма промяна в характера на човека. Но психотерапевтите казват, че

промяна е

възможна само

ако детето е било

обичано

А как да е обичано дете, за което родителите не са положили усилие поне да ходи на училище.

Така или иначе, държавите в Европа и повечето цивилизовани страни по света предвиждат занижена наказателна отговорност за непълнолетните.

България няма как да избегне това. Само в някои щати на САЩ е възможно при особено жестоки престъпления непълнолетни и даже малолетни да бъдат съдени като възрастни.

В някои щати пък дори някой да е извършил престъпление като непълнолетен, ако си изправен пред съда като пълнолетен – съдят го, все едно е извършил убийството като пълнолетен.

Как стоят нещата в България с наказанията за непълнолетни между 16 и 18 г.?

На непълнолетните, навършили шестнадесетгодишна възраст, наказанията им се заменят:

- доживотният затвор без замяна, доживотният затвор и лишаването от свобода за повече от петнадесет години - с лишаване от свобода от пет до дванадесет години;

- лишаването от свобода за повече от десет години - с лишаване от свобода от две до осем години.

Което означава, че максималната присъда, която може да получи убиецът от Галиче за зверското си деяние, е 12 г. А

ако беше

9 месеца и нещо

по-възрастен, наказанието щеше да бъде вероятно доживотна присъда или 30 години или при съкратено производство – примерно 30 години.

Разликата между 12 г. и доживотна присъда за 9-10 месеца разлика е непропорционална. Нищо справедливо няма за няколко дни разлика във възрастта да има 18 г. разлика в наказанието. На възраст 17 г. 11 м. и 29 дни жестокият убиец ще получи максимално 12 г. затвор, което му дава възможност да излезе след 6 г., а на възраст 18 години и 1 ден извършителят на същото зверско престъпление може да получи максимална присъда доживотен затвор. 

Районът на трагедията в Галиче, отцепен от полиция в събота
Районът на трагедията в Галиче, отцепен от полиция в събота

В НК размерът на наказанията

се диференцира

по размер

между

две групи

непълнолетни – между 14 и 16 г., и втора група – между 16 и 18 г. В тази възрастова група всяка година има сериозна значение за развитието на непълнолетния. Ето защо следва да се направят промени в НК, като се диференцират наказанията между навършилите 16 г. и навършилите 17 г.

Нещо повече – би следвало законодателят да диференцира максималния размер на наказанията за всяка година на непълнолетните – за навършилите 14 г., 15 г., 16 г. и 17 г. Това ще увеличи с няколко реда текстовете в НК, но ще въведе значително по-голяма справедливост.

Освен това би следвало замяната на наказанията при групата между 16 и 18 г. да бъде по-подробно дадена, така, както е направено за групата между 14 и 16 г.

В тази група наказания се заменят:

- доживотният затвор без замяна и доживотният затвор - с лишаване от свобода от три до десет години;

- лишаването от свобода за повече от десет години - с лишаване от свобода до пет години;

- лишаването от свобода за повече от пет години - с лишаване от свобода до три години;

- лишаването от свобода до пет години, включително - с лишаване от свобода до две години, но не повече от предвиденото от закона.

Единственото успокоение при убиеца от Галиче е, че вероятно поради наличието на условна присъда и извършено ново престъпление ще трябва да излежи допълнително и срока по наложената му условна присъда.