Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Директорът на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков и прокурор Желязко Стефанов СНИМКА: Авторът
Директорът на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков и прокурор Желязко Стефанов СНИМКА: Авторът

Кърджалийската полиция иззе нелегална колекция от над 150 монети от дом на 63-годишен колекционер в Джебел. Служителите на реда са следели нумизмата от месец, а на 2 декември са се получили категорични данни, че мъжът държи у себе си предмети с археологическа стойност, съобщи директорът на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков. Той допълни, че акцията е била съгласувана с ГДБОП и с ОД на МВР в Пловдив. При обиска в Джебел освен монетите е открито и техническо устройство, за което се предполага, че е металотърсач.

"По случая е образувано досъдебно производство за държане на археологически обект, който не е регистриран по съответния ред", заяви окръжният прокурор Желязко Стефанов. Той допълни, че ако бъде доказана вината на джебелчанина той може да получи присъда лишаване от свобода до 6 години, глоба до 15 000 лева и конфискация на половината му имущество.

Все още не е ясно от кои периоди са иззетите монети. Това ще бъде установено от вещи лица, които ще изготвят експертизата. Тя ще трябва да определи вида на монетите, тяхната стойност и дали представляват национално богатство.