Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИНАЛО: Бившият прокурист на “Видахим” Борислав Лоринков съветва депутат от ГЕРБ, а шефката на завода Севдалина Димитрова е кандидат депутат от НДСВ.
МИНАЛО: Бившият прокурист на “Видахим” Борислав Лоринков съветва депутат от ГЕРБ, а шефката на завода Севдалина Димитрова е кандидат депутат от НДСВ.

 


Бизнесмен от тайнствен орден, сочен през годините за близък до различни политически партии, акостира в парламента като сътрудник на депутата от ГЕРБ Пламен Тачев.
В същото време фирма, близка до Борислав Лоринков, има необслужвани дългове към държавата за десетки милиони левове, показа проверка на "168 часа".
За тяхното разсрочване и дори опрощаване в предишното Народно събрание се бореше бившият вътрешен министър от БСП Михаил Миков, припомнят служители в Държавния резерв.
"Дейността ми като сътрудник на г-н Тачев е изцяло на доброволни начала. Свързана е с информиране за проблеми и текущи задачи в бизнеса. Обсъждаме и неща, свързани

със социалната сфера

и международни въпроси", коментира чрез адвоката си Борислав Лоринков.
Според Лоринков двамата с депутата Тачев се познавали от години покрай общи благотворителни проекти. Именно хуманитарната дейност и обстоятелството, че е коректен и добър професионалист според него са причина да бъде поканен като съветник в парламента. Борислав Лоринков допълва, че никога не е членувал в политически партии.
"Когато бе приватизиран "Видахим", никой от екипа не познаваше и нямаше контакти с нито един от народните представители в 39-ото Народно събрание, в това число и с Михаил Миков от БСП", допълва Лоринков. За разлика от него, депутатът Тачев

не пожела да коментира

историята на сътрудника си. Въпреки многобройните позвънявания мобилният му телефон остана изключен.
"Пламен Тачев е в болнични и няма възможност да говори", обясниха от пресцентъра на ГЕРБ пред "168 часа". През 2002 г. дружеството "Пристисгруп - Водно строителство", близко до 38-годишния специалист по ядрена електроника Борислав Лоринков, купува 70% от капитала на видинския завод за гуми "Видахим". След лобиране на депутати от управляващата тогава НДСВ, предприятието е приватизирано. Цената е 1 лев. Срещу това "Пристисгруп - Водно строителство", в което Лоринков е най-големият акционер, поема задължението да инвестира 13 млн. лв. за пет години и да сключи споразумение за изплащане на

дълговете на "Видахим"

От общо 68,9 милиона лева над 20 млн. са към Държавния резерв.
"Цената напълно отговаряше на състоянието на "Видахим". За това говори и фактът, че нямаше други кандидати, а резултатите от конкурса не бяха обжалвани", категоричен е Борислав Лоринков.
През 2005 г. Лоринков придобива още осем процента от "Видахим" чрез фирма "Индустриал строй", в която той притежава половината акции. Съдружник на Лоринков в нея е и Георги Христозов, назначен от предишното правителство за директор на ТЕЦ "Марица-изток 2", който заема поста и днес.
Официално ангажиментите по приватизационния договор на "Видахим" са изпълнени. Инвестициите са направени, сключено е и споразумение с кредиторите, уточняват от Агенцията за приватизация. Въпреки това дълговете към Резерва за милиони лева не са изплатени, показа проверка на "168 часа". "Споразумението по-скоро представлява документ, предхождащ подписването на окончателно споразумение с конкретни параметри", уточнява Лоринков. Според финансовия отчет за 2009 г. дружеството има търговски задължения за 60 млн. лева. Предприятието дължи и почти половин милион на персонала, а на данъчните - над един милион лева. Отделно от това "Видахим" има и отсрочени данъци за други 13 милиона. Въпреки задълженията си дружеството е на печалба за последните две години, показват отчетите.
"Точната сума на задълженията към резерва към момента не е ясна, защото

още водим дела

Цифрата може да я каже единствено съдът. Сигурно е само, че тя нараства с всеки изминал ден", казва пред "168 часа" Гълъб Донев, зам.-председател на Държавния резерв.
Заради опитите на дружеството да протака нещата, окончателно решение на съда още няма, допълва Донев. Междувременно "Видахим" също завежда дело срещу Резерва, като оспорва дължимата сума.
"Нещата се проточиха, защото дълго време те не внасяха дължимата държавна такса и делото им не можеше да започне", обяснява Донев.
Преди да стане сътрудник на депутата от ГЕРБ, заводът, в който е акционер фирмата на Лоринков, се ползва с подкрепата на председателя на ПГ на "Коалиция за България" Михаил Миков. Преди няколко години той лично е участвал в

преговори за уреждане

на задължението към Държавния резерв. По това време те вече са нараснали от 20 млн. лв. на 47 896 544 лева според изчисленията на тогавашния екип на Резерва.
До депутатската намеса се стига, след като преговорите между завода във Видин и ръководство на Държавния резерв се провалят. В крайна сметка на масата за преговори сядат ресорният вицепремиер Емел Етем и депутатът от Видин Михаил Миков. По това време Миков е член на правната комисия в парламента, но не е ясно в какво качество участва в преговорите за уреждане на частни задължения. В една от срещите участвал и тогавашният изпълнителен директор на "Видахим" Георги Христозов, шефът на "Пристисгруп-Водно строителство" Борислав Лоринков и няколко души от Резерва.
"Емел Етем зае неутрална позиция. Тя просто искаше въпросът да се реши, без да се стига до крайности. Михаил Миков настояваше, че дългът

може да бъде разсрочен

или да се помисли за лихвите", спомнят си участници в срещата.
След срещата ръководството на Държавния резерв пише писмо до Министерството на икономиката с искане за "предоговаряне" на дълга. Позицията на Министерството на икономиката е отрицателна - дължимото на Резерва трябва да бъде възстановено с лихвите, неустойки, данъци и такси. С това преговорите отново започват да буксуват.
"По моя информация дългът на "Видахим" към Държавния резерв е обслужван в частта, която е приета при приватизацията. След анализ на самото задължение са открити сериозни разминавания, за които се водят разговори. Предполагам, че когато делата приключат и размерът на реалното задължение стане ясен, дълговете ще започнат да се обслужват", обяснява Борислав Лоринков, уточнявайки, че никога не се е занимавал с текущото и финансово управление на предприятието.

 

Награда за Бойко

ОСВЕН солиден бизнесмен Борислав Лоринков е и високопоставен член на тайнствения Суверенен военен орден на Малта. Лоринков е и първи секретар в посолството на ордена в София.
Същият орден наскоро награди премиера Бойко Борисов. По време на посещението си във Ватикана на 22 май миналата година Борисов получи най-високото отличие, присъждано от Суверенния военен орден на Малта - Ордена на Големия кръст за заслуги, специална степен. Наградата му бе връчена на официална церемония от Великия магистър принц Матю Фестинг.

 

История

МАЛТИЙСКИЯТ орден е наследник на Ордена на лечебницата "Св. Йоан", признат през 1113 г. Той е религиозен орден на Католическата църква и е управляван от Великия магистър принц Матю Фестинг.
Днес в Суверенния военен орден на Малта членуват 11 500 посветени рицари от петте континента. В Ордена може да се членува само със специална покана.

 

Дарява Първанов

УНИКАЛНА сребърна монета получава Георги Първанов при посещението си през 2006 г. във "Видахим".
Специално изработената монета с изобразен символ на птицата феникс е връчена на президента от обявеният за прокурист на предприятието Борислав Лоринков. По време на посещението си Първанов разглежда възстановеното производство в завода и се среща с ръководството на предприятието.

БОРЧОВЕ: “Видахим” дължи милиони на Държавния резерв.
БОРЧОВЕ: “Видахим” дължи милиони на Държавния резерв.
СКРОМНО: Депутатът Пламен Тачев не плаща нищо за съветите на Лоринков.
СКРОМНО: Депутатът Пламен Тачев не плаща нищо за съветите на Лоринков.
СРЕЩА: Бойко Борисов и принц Матю Фестинг.
СРЕЩА: Бойко Борисов и принц Матю Фестинг.
ГОСТ: Георги Първанов във “Видахим”.
ГОСТ: Георги Първанов във “Видахим”.