Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Че в парламента има много глупави депутати, го знаехме отдавна. Че в парламента има много глупави депутати, които карат вече трети пореден мандат, също не може да е изненада.

Но че всеки може да напише каквото си пожелае срещу всеки в интернет и да не носи никаква отговорност, това вече си е много модно явление, от което се възползват всякакви нечистоплътни сили, включително и големи партии в Народното събрание.

Тази седмица видинският депутат от БСП Филип Попов опита да блесне с едно "сензационно разследване", което прочел в - сайтовете "Вале нюз", "информиран.нет" и в блога 4udoslav. И на трите места по различен начин, но на видно място е написано, че тези сайтове нямат истински журналисти и затова пишат фалшиви новини, неистини и всяка прилика с действителни лица и събития може да е случайна.

Депутатът Филип Попов не обръща никакво внимание на тези подробности. Защото "новината" в сайтовете е срещу трима депутати от ГЕРБ. Не че в управляващата партия няма какво да се разследва, но да обвиниш трима души, че са били свързани с близката до твоята партия Държавна сигурност, при положение че тогава те са били малолетни, си е напълно несериозно. Да не говорим за апартаментите в комплекс, в който никога не са стъпвали.

Елементарната математическа проверка в годините и несъответствието с имуществените декларации на хората от ГЕРБ не могат да спрат юриста Попов и за да разгроми врага, той решава да сигнализира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Сега вече нали ви стана ясно, дори и да сте били последните наивници в държавата, защо в Народното събрание се пишат глупави и неработещи закони, освен в случаите, когато са направени, за да обслужат по поръчка определени хора, приятелски фирми и кръгове.

Депутатът трети мандат Филип Попов повече от очевидно не може да се ориентира в ситуации. Да разсъждава и да анализира. Критичното мислене е толкова непосилно за него, колкото квантовата физика за повечето от нас. Но пък ние не работим в научен институт, а той има големи отговорности пред избирателите си и пред обществото.

Видинският народен представител обаче не е големият проблем в този казус. Защото той е като светулките. Блясва за миг и угасва. Двата сайта и блогът за фалшиви новини веднага щом избухна скандалът изтриха "сензационното разкритие" от страниците си. Но утре те или други като тях ще "произведат ново разследване", което ще бъде огласено от някоя друга светулка като Попов.

Проблемът е, че при всяко присветване на светулка прокуратурата или пък антикорупционната комисия ще бъде сезирана и дори може да разследва набедените, а те от своя страна нямат никаква законова възможност да защитят името и честта си.

Ако аз утре напиша във вестника или в нашите сайтове например, че Филип Попов от БСП е получил апартамент като подкуп и е свързан с тъмни неморални сили, той на мига може да заведе иск срещу мен в районния съд за клевета и обида. От собствениците на сайтовете за фалшиви новини обаче не може да се търси никаква отговорност.

Защото Законът за електронните съобщения, made in 40-ото народно събрание, пази собствениците на сайтове за фалшиви новини. Там пише, че самоличността на тези "издатели" се разкрива само при тежки престъпления, а клеветата не е такова съгласно нашето законодателство.

Така че те си пускат фалшиви новини и тормозят хора и организации, а държавата услужливо ги пази. Държавата е много комбинативна, когато не желае да си свърши работата. Знаете ли за сигнала на "Медийна група България холдинг" (издател на вестниците "24 часа", "168 часа", "България днес") срещу т.нар. пресклипинг?

Това са две фирми, които вземат нашите вестници нощем от печатницата, сканират ги и след това ги продават в интернет. А за услугата им са абонирани частни дружества, но и държавни институции. Това си е класическа кражба, но Комисията за защита на конкуренцията казва, че няма никакъв пролем - онези може и да са откраднали цялото ни съдържание, но, не са ни никаква конкуренция. Виждате ли, те не били издавали вестник. Те само го сканирали и продавали в мрежата...

Така че оклеветяването и кражбата в България не са никакъв проблем, щом се случват в интернет. В най-актуалното пространство. Там, където влизат и ще влизат все повече и повече хора. Интернет може и да е на върха в комуникациите, но законът ни е актуален само за времето на соца.

И пази индустрията за фалшиви новини от прокуратурата и от съда. Не че в днешно време и съдът може да е някаква гаранция за честта, достойнството и собствеността, щом най-висшият магистрат в България г-н Лозан Панов смята, че всички съдии са зависими.