Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2017 г. световната нефтена индустрия регистрира ужасно ниски нива на новооткрити находища, които могат да заменят едва 11% от консумацията през годината.

Това означава, че за всеки 100 консумирани барела са открити само 11. Този вид математика показва че бранша няма да е устойчив дълго време.

Общите открития през 2017 г. възлизат на 6,7 милиарда барела. На пръв поглед това звучи много, но в сравнение с това, което консумираме всеки ден, не е точно така. Над 95 млн. барела е дневната консумация на нефт. Т.е., използваме 1 млрд. барела петрол на всеки 11 дни. Или 6,7 милиарда новооткрити барела биха достатъчни само за 70 дни от годината.

За да се замени това, което е било консумирано, откритията трябва да са 5,9 пъти по-високи.

Цената на петрола вече показва, че нещо се случва. Вярвам, че играчите на петролния пазар вече забелязват, че нещо мъчително предстои ... Тази индустрия е много циклична!

Няколкото години на мащабно недостатъчно инвестиране вече създават условия за мощен, разширен бичи пазар. Или иначе казано, да не се учудвате на какви нива като цена на нефта ще завърши 2018 година... 

Коментарът е от фейсбук