Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Искат да строят писти и конферентни зали

Общинските съветници на Копривщица са гласували отпадането на думите “архитектурен исторически резерват” за града. Гласовете “за” са 7 от общо 11.

Статутът на резерват пречи на проектите на местния бизнесмен Радослав Йовков, съобщи Mediapool.

В предложението на съветниците присъства възможност за разширяване на града, за изграждане на зали за конферентен туризъм. Искат да се променят правила за строителство в определени зони, да се предвиди място за писта за мотори и АТВ-та и възстановяване на някогашна ски писта.

Борбата срещу статута на Копривщица като исторически музей е започнала през 2016 г. с изработване на нов общ устройствен план на Копривщица. Планът струва 150 хил. лв. и е платен 80% от държавата, а едва 20% от сумата се дава от общинския бюджет.

Копривщица е първият и засега единствен град музей в България. Обявен е за такъв с решение на Министерския съвет преди 60 г. Двадесет години по-късно, отново с правителствено решение, Копривщица е обявена и за архитектурно-исторически резерват. Няколко години по-късно са приети специални правила за строителството в градчето с цел да се запази неговият автентичен облик.