Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Франция, Мексико и Унгария с "данък захар", Джейми Оливър иска допълнително облагане и във Великобритания

С почти 10% е спаднала консумацията на продукти с добавена захар в Мексико след въвеждането на специален данък, показва изследване на учени от Университета в Северна Каролина. Според тях мярката да се облагат с по-високи такси изделия, богати на бяла захар, се оказва правилно решение, тъй като има шанс да спаси Мексико от челните места в класация за страните с най-много хора, страдащи от затлъстяване. Преди въвеждането на "данък захар" те са били почти 70% от населението. Управляващите са категорични, че мярката ще помогне да се намалят случаите на сърдечно-съдови проблеми и диабет тип 2. Особено важно е консумацията на такива продукти да бъде намалена сред младите, които най-много консумират бяла захар. Според учените от Университета в Северна Каролина 70% от дневната консумация на захар идва от газираните напитки, затова се иска те да са подложени на специален тип контрол. 

Преди няколко месеца Франция пък забрани свободната продажба на напитки, съдържащи захар. Предвижда се такива да не се предлагат от машини за самообслужване, в ресторанти, хотели и учебни заведения, както и да бъдат ограничени в ресторантите за бързо хранене. Освен газираните напитки забраната засяга натурални сокове с добавена захар, енергийни напитки, дори подсладена вода. Настоява се производителите да намалят съдържанието на захар в предлаганите от тях продукти с поне 5%.

Във Великобритания предишното правителство също одобри въвеждането на "данък захар" върху безалкохолни напитки, но има риск новото да отмени това решение. Най-активният борец за въвеждането на по-високо облагане на продуктите, съдържащи много захар, е Джейми Оливър. Той от години води борба срещу погрешните практики, насърчаващи младите да консумират вредни продукти, и не пропуска възможност да говори за опасностите от затлъстяването, което нарича "тихият убиец". Срещу данъка, който се очаква да бъде въведен от април 2018 г., разбира се, има и голяма критика, най-вече от производители на газирани напитки. Други европейски страни, въвели допълнително облагане върху захарните продукти, са Белгия, Норвегия, Финландия и Унгария.

Всичко това се прави, защото много изследвания доказаха, че консумацията на бяла захар може да провокира редица здравословни проблеми. Като се започне от качването на килограми, защото ако организмът получи твърде много захар, тя веднага се превръща в мазнини. Освен това при някои хора всекидневната й консумация води до повишаване на LDL холестерола, наричан "лош". Именно захарта е и в основана на много от нарушенията на инсулиновата резистентност. Учените алармират, че при прекомерна консумация съществуват и рискове от хормонални проблеми, нарушения в зрението, бъбречни смущения, дори сърдечно-съдови проблеми.