Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подарява 2 допълнителни години живот в добро здраве

Допреди 25 години никой не си е представял, че остаряването може да се забави, камо ли да бъде спряно. Медиците смятаха, че в този процес участват стотици, а дали не и хиляди гени и че освен това му влияят най-разнообразни външни фактори.

Медиците вече не мислят така. Представата за стареенето започна да се променя. Първи тласък за това даде откритието, че ако животни бъдат поставени на диета с малко калории, животът им се удължава чувствително.

Вторият тласък дойде през 1993 г., когато американската биоложка д-р Синтия Кениън оповести данни от изследване на кръглите червеи. В него чрез изключване на един-единствен ген - daf-2, продължителността на живота им се е удвоила. При това процесът на остаряване при тези червеи се е забавил дотолкова, че те живели дълго време като млади, енергични червеи.

Двете открития отприщиха порой от медицински изследвания върху остаряването. Техните резултати показват, че при много животински видове, както и при човека, съществуват биологични лостове за удължаване на живота и че те могат да бъдат задействани. Учените започнаха да го правят с опитни животни, като бърникаха гените им, като им инжектираха различни лекарства или като ги държаха полугладни.

С хора обаче такива опити са забранени. Но е очевидно, че онзи твърде малък брой късметлии, които доживяват 100 и повече години, е хем с добри гени, хем живее здравословно. Това са двете причини тези хора да остаряват много по-бавно.

След като науката стига дотук, следващата й стъпка е очевидна - да се създаде лекарство срещу стареене. Това хапче би отсрочило с много и появата на старческите болести при човека - сърдечна слабост, склероза, деменция, рак...

За щастие няма нужда да се чака учените да се почесват по главите, докато измислят такова хапче. То вече съществува. Генеричното му име е метформин и се предписва на диабетици по цял свят. То понижава нивата на инсулина в кръвта и предизвиква верижни молекулярни промени, които са свързани с процеса на стареене.

Все още не е съвсем ясно как точно действа метформинът вътре в клетката. Но се смята, че повлиява благотворно на обменните процеси в нея, водещи до стареене, като възпалението, автофагията (когато дефектни сегменти от клетката се рециклират) и клетъчната сенилност (когато клетката спира да расте и да се дели).

При хората, пиещи метформин, се отчита подобрено състояние на сърцето и съдовете, както и намаляване на случаите на рак и на смъртността като цяло. Има данни и че лекарството прави началните леки признаци на сенилност да изчезнат.

Какво иска да изследва медицинският колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк и какви са шансовете да получи одобрение от регулаторните органи в САЩ, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства"