Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева

ТАЙНА партийна сбирка на Цецка Цачева в Арбанаси с депутати от ГЕРБ стана световноизвестна, след като охраната й се счепка с трима румънци.
Скандалът гръмна в малките часове на 31 юли, след като парламентарната шефка откри фестивала "Сцена на вековете" във Велико Търново. "Цачева едва дочака да свърши операта "Дон Карлос" и се забърза за някъде" - разказват пред "168 часа" хора,  

следили събитието отблизо


Парламентарната шефка отпрашва в хотел "Янтра", като казва, че е уморена и ще си легне. Всъщност тя само се е преоблякла и хукнала към Арбанаси. Вместо в хотел "Севастократор", където кметът д-р Румен Рашев дава прием за участниците в "Сцена на вековете", шефката на парламента се шмугва във винарната на спа-хотел "Винпалас". Там я чака подредена софра.
"Менюто беше предварително уточнено с единия съсобственик Станимир Цеков - казват запознати. - Поръчани са салати и риби. Пиенето е главно бира." Няколко часа преди тайната сбирка охраната от НСО пристига на място във винарната и преравя всяко ъгълче. "Инспектираха кухнята и качеството на храната" - разкриват от персонала. Допълнително ВИП събитието се охранява и от няколко патрулки. Двама полицаи вардят входа на хотела, другите са разположени по пътя. Впоследствие се оказва, че всичко е било толкова тайно, че ченгетата научили от адвокатите на задържаните румънци, че  

са пазили самата Цецка Цачева


"Поръчахме си по една салата - скромно отбелязва депутатът Христо Христов, участник в сбирката. - То, по това време, след 1 часа през нощта какво ли може да му се прияде на човек."
Христо Христов твърди, че се събрали, защото Цачева идвала за първи път на официално посещение във Велико Търново. "Искахме да я посрещнем както подобава!" - подчертава известният като Ицо Пицата областен лидер на ГЕРБ във Велико Търново.
Той твърди, че разговорът във винарната се е въртял около постановката на "Дон Карлос". На въпрос на "168 часа" толкова ли обича оперното изкуство, депутатът отговаря светкавично - "Да!". Бърза да уточни, че в София няма време да гледа постановките. "Нали знаете, там сме много заети. Затова не съм имал възможност да отида на опера. Тук миналата година гледах едно представление, отново на "Сцена на вековете" и тази година пак." 

Другият участник в тайната вечеря

 на Цачева - депутатът Мирослав Петков, наричан с умиление от своите съграждани в Горна Оряховица "Миро Жицата", развива малко по-различна версия. "Говорихме си за политика - казва той, - за какво друго да си говорим? Като депутати ние сме денонощно политически ангажирани с делата на партията и държавата. Няма вариант да повдигнем друга тема на вечерята с госпожа Цачева" - категоричен е Петков.
Най-прозаично обяснение за среднощната сбирка в закътаната винарна на Арбанаси дава третият участник - депутатът Евгени Стоев. "Представлението беше дълго, а трябваше да се яде все пак" - простичко, но разбираемо обяснява народният избраник.
Тримата депутати са категорични, че като истински кавалери си поделили сметката. Не допуснали скъпата гостенка да плаща.
 

От канцеларията на областния управител

 доц. Пенчо Пенчев, който също е участвал в тайната вечеря, отказаха коментари. Позоваха се на частния характер на мероприятието.
Опозиционери от Велико Търново изказаха предположение, че на среднощния пир са дискутирани нови назначения. "Останали са около 15 несменени все още шефове в областта - обясняват източниците на "168 часа". - Наближават и местните избори. Чува се, че кметът д-р Румен Рашев, който изкара 3 мандата, е на път да се договори с ГЕРБ. Той щял да се оттегли от кметството, а делата му да се разводнят в съда." Като компенсация за загубеното кметско кресло според опозиционерите Рашев щял да получи рамо от ГЕРБ и да стане шеф на Общинския съвет. Не е изключено на сбирката на Цачева с актива да е станало дума и за вече изпробваните от ГЕРБ авангардни техники за печелене на гласове в изборите. На миналите парламентарни избори според отлично запознати участници в тях, в агитацията за ГЕРБ били

ангажирани лихвари

от Велико Търново и Горна Оряховица. "На всеки лихвар беше наредено да посети всеки от длъжниците си и да го задължи да гласува за ГЕРБ - обясняват хора, работили в щаба на партията. - Освен тези срещи, лихварите бяха задължени да пратят есемеси или да се обадят по телефона на длъжниците си с напомняне коя е правилната бюлетина." Според източниците на "168 часа" вербуването на лихварите е било много печеливш ход, защото сред тях имало хора с по над 2000 клиенти. "Не случайно във Велико Търново резултатът за ГЕРБ беше по-висок от средния за страната, въпреки че тук всеки знае кои са Ицо Пицата и Миро Жицата."

 


Go! Go!

Свидетел сочи нови факти за разправията с румънците

СВИДЕТЕЛ е на път да оневини двамата румънски бизнесмени Сорин Никита и Драгуш Панзар, които бяха арестувани в Арбанаси на метри от тайната вечеря на Цецка Цачева с изтъкнатите гербаджии. Независимият наблюдател на скандала е Костадин Минчев, шофьор на областния управител на Велико Търново доц. Пенчо Пенчев.
"Минчев е гледал с трениран поглед, защото има 20-годишен стаж в полицията - отбелязват адвокатите Иван Няголов и Мария Сиракова, които защитават румънците. - Много точно разказва и понеже е незаинтересован, му вярваме."
Според официалната версия, лансирана от прокуратурата, Сорин Никита и Драгуш Панзар не са изпълнили полицейско разпореждане, а са посегнали на служителите на МВР. Ченгетата са им забранили да влязат в хотела, докато румънците са напирали да минат през портата, убедени, че вътре е бар.
Сорин и Драгуш са заедно с приятеля си Даниел Фирак, но той си стои пасивно, отбелязва шофьорът Минчев. Разправията ескалира, защото румънците и полицаите  

говорят на различни езици

 Докато младите бизнесмени пердашат на английски, нашите ченгета комуникират по петопръстната система. Казват им - "Тук е България, трябва да говорите на български." След това почват да рисуват мислени линии, които румънците не бива да пристъпят.
В показанията единият полицай пише: "Посочих му една черта на земята, която да не я минава." Колегата му допълва: "Посочих една черта във въздуха, която не бива да преминава."
Адвокатите на румънците Иван Няголов и Мария Сиракова са категорични: "Това са въпросните полицейски разпореждания, които клиентите ни са нарушили - посочено с пръст на земята и във въздуха!"
Пред заведението освен патрулката стоят и трима гардове от НСО, сочат показанията на шофьора Костадин Минчев. След като ченгетата и румънците не намират общ език, се намесва и охранител от свитата на Цачева. Според търновските полицаи той говорел перфектен английски. "Каза на румънците "Go, go" - заявяват в показанията си полицаите. Допълват, че е било произнесено на

чист английски език

от шефа на охраната от НСО на Цецка Цачева. Заповедта "Go, go" не спира румънците, въпреки че според полицейските обяснения този израз е означавал - "застанете на безопасно разстояние от нас".
За зла участ в този момент през портата минава джип и румънците побесняват. Те се засягат, че са от страна-членка на ЕС, а не ги пускат да влязат за разлика от други.
След неуспешните опити за българо-румънска комуникация полицаите по съвет на хората от НСО викат подкрепление. Пристига още една патрулка. Развеселените румънци се опитват да се прегърнат и снимат с ченгетата, но чувството им за хумор не е оценено. Още повече че в суматохата

пада фуражката

на едно от ченгетата. Свидетелят Костадин Минчев казва, че е видял да пада шапката, но не е сигурен дали е нарочно или по невнимание. Във всеки случай не е било подигравателно, каквото е твърдението на обвинението.
Румънците нямат лични документи, тръгнали са по бермуди. Те обаче искат и нашите полицаи да се легитимират. Значките са извадени, но чужденците посягат да ги вземат, без да имат никакъв респект от ченгетата. В този момент им щракват белезници.
Полицаите са категорични: "Те се опитаха да ни доближат. Ние носим оръжие и затова, когато поискаха да ни прегърнат, си помислихме - дали няма да опитат да ни го вземат. Затова им казахме - дръпнете се на безопасно разстояние."
По време на целия скандал от НСО стоят отстрани и не се намесват. "Те са длъжни да си стоят на поста - обясняват експерти, - защото не знаят дали не е провокация, която цели да ги отстрани от обекта, който пазят." Третият румънец също стои отстрани и затова  

него не го закачат


Цялата история се е разиграла на паркинга. Компанията на Цачева дори и не разбира, че отвън е станал инцидент.
"Минчев казва, че румънците са се смеели през цялото време, явно са се опитвали да обърнат на шега нещата - казват адвокатите Няголов и Сиракова. - Не се е намерил човек, който на английски да им обясни какво става."
Според шефа на ОДП във Велико Търново комисар Живко Коцев в никоя страна полицейските служители не могат да бъдат предизвиквани с арогантно поведение.


Шок и ужас

РУМЪНЦИТЕ не очакват, че скандалът ще стигне до съда. Според адвокатите им предположили, че само ще ги закарат до полицията, за да се изясни самоличността им. Когато пристигат, двамата чужденци отказват да слязат от колата. С дърпане и влачене са вкарани в сградата на МВР. Според полицаите плюли и ръкомахали. "Това е абсурдно - казват адвокатите, - те са били с белезници. Още личат следите по ръцете им от белезниците, които са се врязали в кожата."
Извадена е съдебна експертиза за тези рани. Мнението на лекаря е, че кръвонасяданията са от белезниците.
"Клиентите ни наистина са крещели във фоайето - обясняват защитниците, - защото са искали да им ги разхлабят."
Полицейската кола се връща в Арбанашки хан, за да вземе паспортите на арестантите. Близките им са шокирани от начина, по който влизат ченгетата. Отиват същите двама, които са били пред хотела.

 


Гафовете на разследването

ЦЯЛА нощ текат разпити, извикан е дежурен дознател. Адвокатите нямат достъп до клиентите си.
На сутринта четат показанията на полицаите. "Забелязваме, че протоколите за разпитите на двамата полицаи са еднакви. Дори запетайките и правописните грешки са едни и същи, просто е направено "копи - пейст" - твърдят Няголови и Сиракова.
Според тях основният свидетел на обвинението е компрометиран. Историята звучи комично. "Почнахме да четем материалите - разказват адвокатите - и по едно време дознателят попита Сорин дали ще разпознае полицая, след като е бил пийнал. Сорин каза - да, ето го. Посочи пред себе си. Това беше полицаят, който го конвоира и стои непрекъснато до него в съдебната зала. Така той чува всичко, което се говори, включително и защитната стратегия на адвокатите. Полицаят е Мариян Драганов. Направихме отвод на разследващия полицай Христо Коев за допуснатия гаф. Той ни се извини. Каза - на работа съм 36 часа. Прокурорът не му прие отвода."
Адвокатите очакват повторен разпит на полицаите по искане на прокурора. Според тях това е, за да се оправят от грешки и противоречия показанията им. Те допълват, че не са оставени нито за миг сами с клиентите си. До тях непрекъснато стоели по двама полицаи. Единият от тях бил въпросният Марин Драганов, който е основен свидетел на обвинението.
"Скандали като този в Арбанаси стават всяка нощ в Слънчев бряг и по другите курорти - казват адвокатите. - Тук се разрасна до неимоверни мащаби."

 

Комисар Живко Коцев: Всичко е точно

ПРИСЪСТВИЕТО на униформени полицаи в Арбанаси не е случайно. Практиката е, когато има посещение на държавни лица - членове на Министерския съвет, на парламента, които ще участват в някакво събитие в даден район на територията на районно полицейско управление или областна дирекция, колегите от НСО, които ги охраняват, изпращат писмо. С него уведомяват и молят за съдействие и охрана по сигурността и обществения ред. Това е охрана, която е различна от персоналната, за личната сигурност на лицето. Съдействието се иска с цел осигуряване на охраната и реда в района, в който ще се движи въпросната ВИП персона.
Трябва да се спре със спекулациите - нашите служители са били там и са изпълнявали служебните си задължения.
В случая сме осигурили толкова сили, колкото е било необходимо - по трасето, пред самото заведение. Бройките са без значение. Важното е, че се налага такава охрана, която е осигурена.
Прегледах информацията в медиите - тези твърдения, тези аргументи на защитата са абсолютно несъстоятелни. Ще бъда директен - те са с единствена цел да си оправдаят хонорарите. Румънските граждани, след като живеят на територията на страната, би трябвало да са разпознали полицейската униформа и символи. Инцидентът е станал във външния периметър - пред заведението. Там е имало определен брой служители от НСО и от областната дирекция. Румънците са отишли пеша. Техните показания са, че са искали да се веселят в това заведение. Аргументите им са плод на нездрав мозък. Кой би повярвал, че падането на шапката на полицая или ударът към него е бил с цел да го прегърне. Твърдят, че целта е била да се погледне значката, а не да се скъса - това са абсолютни измишльотини.
В полицията категорично не е упражнено насилие спрямо тях. Сложени са им само белезници, за да се гарантира сигурността на самите тях и на нашите служители. Тяхната реакция е, че не е трябвало да ги водим по този начин.
Нашите служители нямат работа около Цачева, в този периметър я охранява НСО. Полицаите са били извън заведението. Те са около обектите, които се посещават от ВИП персоната.

 

Христо Христов - известният като Ицо Пицата областен лидер на ГЕРБ във Велико Търново и депутатът Мирослав Петков, наричан с умиление от своите съграждани в Горна Оряховица "Миро Жицата"
Христо Христов - известният като Ицо Пицата областен лидер на ГЕРБ във Велико Търново и депутатът Мирослав Петков, наричан с умиление от своите съграждани в Горна Оряховица "Миро Жицата"
МУЗА: Разговорът във винарната се е въртял около постановката на "Дон Карлос"
МУЗА: Разговорът във винарната се е въртял около постановката на "Дон Карлос"
В заведението са  поръчани салати и риби, а пиенето е главно бира
В заведението са поръчани салати и риби, а пиенето е главно бира
ОКОВИ: Румънците Сорин Никита и Драгуш Панзар крачат с белезници към съдебната зала.
ОКОВИ: Румънците Сорин Никита и Драгуш Панзар крачат с белезници към съдебната зала.
ЗАЩИТА: Адвокатите Иван Няголов и Мария Сиракова откриват много дефекти в обвинението.
ЗАЩИТА: Адвокатите Иван Няголов и Мария Сиракова откриват много дефекти в обвинението.
Комисар Живко Коцев
Комисар Живко Коцев