Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С износ на оръжие и добив на злато

и диаманти руските наемници създават

антизападна “конфедерация” в Африка

Огромна част от Африка вече е завладяна от руската частна армия “Вагнер”. С кървави преврати, подпомагане на отцепнически военни лидери и грабеж на несметни природни богатства наемниците на Пригожин в крайна сметка обслужват плановете на Кремъл за световно господство. За това алармират чужди наблюдатели и неправителствени организации.

ЧВК “Вагнер” отново е в центъра на световното внимание. Отчаяните призиви, както и критиките на нейния лидер Евгений Пригожин към руското ръководство, че ще напусне позициите си в Бахмут, защото не са му осигурени боеприпаси, обиколиха световните агенции. Но войната в Украйна е само

част от операциите

на компанията,

които включват незаконен бизнес със злато и диаманти, нелегален износ на оръжие и сваляне на законни правителства, като по този начин продължават да сеят конфликти и в други точки на света.

Засега най-осезаемо е влиянието на частната руска армия в Африка. В тази връзка, докато боевете в Судан продължават, Държавният департамент на САЩ съобщи, че е предупредил и двете страни - суданската армия, водена от генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, и паравоенните групировки, водени от генерал Мохамед Хамдан Дагало, познат още и като Хемети, - да не се обръщат към руските наемници от групата “Вагнер”, действащи в Судан. Военните действия вече отнеха стотици животи и лишиха милиони хора от вода, храна и електричество.

“Групата “Вагнер” има дестабилизиращо влияние, където и да се разположи”, коментира говорител на Държавния департамент пред Newsweek. - Сигурността и безопасността на американските граждани е наш основен приоритет. Ние съобщихме на лидерите на Судан и околните държави, че не е препоръчително да се позволи на групата “Вагнер” да влезе в този конфликт.”

Преди време държавният секретар Антъни Блинкен

също изрази

“загриженост”

относно възможното участие на наемниците от “Вагнер” в Судан. “Ангажиментът им просто носи повече смърт и разрушение със себе си”, каза той през април.

Водената от руския олигарх Евгений Пригожин военна групировка действа в Судан от времето на бившия президент Омар ал-Башир, който беше свален с масови протести през 2019 г. Башир потърси руска подкрепа за режима си и ръководи разширения руски достъп до златните мини на Судан.

Оттогава Meroe Gold, собственост на руската компания M Invest, довежда руски експерти в Судан, за да помогнат в добива на злато. Meroe Gold и M Invest бяха санкционирани от САЩ през 2020 г., когато Министерството на финансите заяви, че фирмите са параван за ЧВК “Вагнер”. Точно в деня преди Русия да започне пълномащабното си нахлуване в Украйна през 2022 г. Дагало оглави суданска делегация в Москва за “постигане на напредък в отношенията” между двете страни.

Нахлуването в Украйна през 2022 г. и последвалата вълна от санкции ускориха

грабежа на суданското

злато от Русия

и допълнително подкрепиха военното управление, увеличавайки активността на “Вагнер” в страната.

Още през юли 2022 г. репортаж на CNN идентифицира най-малко 16 полета на военен самолет, превозващ злато от Судан до Латакия, сирийски пристанищен град, където се намира голяма руска военна база. Златото, съобщи Си Ен Ен, е било предназначено да подпомогне

финансирането на войната

на Москва срещу Украйна

Впоследствие Европейският съюз също санкционира Meroe Gold, казвайки в изявление: “Чрез своето влияние в суданската армия “Вагнер” си осигури правото да добива злато и да го изнася за Русия”.

След повече от седмица на интензивни боеве между суданските правителствени войски и паравоенни сили в Хартум много страни вече евакуираха своите граждани от разкъсвания от конфликти град. Основният център за износ - Порт Судан, откъдето се евакуират бягащите от размирната страна чужденци, е рекламиран и като място за бъдеща руска военноморска база, която е планирана да приеме около 300 войници. В замяна Русия ще предостави на Судан оръжие и друго военно оборудване.

И въпреки че конфликтът е обявен за сблъсък между съперничещи си военачалници, има много въпросителни относно ролята, която играе частната руска наемническа компания. Тази група вече е силно ангажирана в няколко африкански държави, изостряйки регионалната нестабилност.

Разбира се, от частната военна компания отричат всякакво участие. “Позволете ми да повторя още веднъж: ЧВК “Вагнер” по никакъв начин не участва в суданския конфликт - каза Пригожин в официалния канал на групата в Telegram. - Въпросите от медиите за каквато и да било помощ на генерал Дагало или на Ал-Бурхан, или на други лица в Судан не са нищо повече от опит за провокация.”

Но тези откази изглеждат все по-съмнителни, а потенциалното участие на Русия и сенчестата група “Вагнер” в региона допълнително усложнява ситуацията. На фона на това има все повече доказателства за ролята на руската частна военна компания във

въоръжаването на

паравоенните сили

за бърза подкрепа, които са ангажирани в жестока борба за власт срещу суданската армия.

Очаква се допълнителна регионална нестабилност, защото, както се оказа, руската наемническа група е снабдявала Суданските сили за бърза подкрепа с ракети, за да подпомогне борбата им срещу армията на страната, съобщиха в тази връзка судански и регионални дипломатически източници пред CNN.

Те уточниха също, че ракетите земя-въздух значително са засилили позициите на паравоенните бойци и техния лидер Мохамед Хамдан Дагало,

докато той се бори за власт

с генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, военен господар на Судан и ръководител на въоръжените сили.

Мощната руска наемническа група изигра публична и ключова роля в чуждестранните военни кампании на Москва, най-вече в Украйна, и многократно е обвинявана в извършване на зверства. В Африка това помогна да се засили нарастващото влияние на Кремъл и завземането на ценни ресурси.

Съществуват множество примери за това как “Вагнер” е разширила дейността си през последните години на Черния континент, и то често по искане на националните правителства. През януари Министерството на отбраната на Обединеното кралство изчисли, че през 2022 г. в Африка е имало около 5000 оперативни служители на руската наемническа армия.

Така, въпреки затягането на конфликта в Украйна, изтеклите документи на американското разузнаване предполагат, че групата развива цяла “конфедерация” от антизападни държави на Черния континент. Разположени в района на Сахел -

от източното до западното

крайбрежие на континента,

те включват дори Чад - ключов съюзник на САЩ в региона, където докладите на американското разузнаване твърдят, че наемниците на “Вагнер” са замесени в дестабилизирането на правителството. В граничещата с Либия държава, където подкрепяният от “Вагнер” генерал Халифа Хафтар контролира части от страната, сателитните изображения потвърждават тези твърдения, показвайки необичайна активност в базите на групировката.

На юг от Чад е Централноафриканската република (ЦАР), където руският посланик Александър Бикантов каза през февруари, че има 1890 “инструктори”, участващи в боевете между правителството и бунтовническите войски. А според Международната кризисна група, въпреки че президентът на ЦАР Фаустин-Арчандж Туадера отрече да е подписал договор с “Вагнер”, “нейното присъствие едва ли е тайна”.

Още през юни 2020 г. в интервю, дадено за “Спутник”, Леополд Мболи-Фатран, министър на минната промишленост на ЦАР, споменава името на нова руска компания - Diamville, която е получила разрешение за износ на диаманти и злато. Впоследствие подробно разследване на All eyes on Wagner (Всички погледи върху “Вагнер”) - създаден във Франция проект, който има за цел да извади наяве злоупотребите на групировката, доказа връзките на компанията с руските наемници. От своя страна това даде повод да се заговори и за “кървавите диаманти на Пригожин”. Но наемниците на Пригожин са активни и в северозападната съседка на Судан, Либия, която е в състояние на хаос след свалянето на Муамар Кадафи през 2012 г. През 2020 г. Би Би Си съобщи за изтекъл документ на ООН, според който има 1200 служители на групировката в Либия. Те са подкрепяли силите на бунтовническия военачалник Халифа Хафтар срещу базираното в Триполи правителство, заедно с други наемници от Беларус, Молдова, Сърбия и Украйна.

В Мали “Вагнер” подкрепи военната хунта да наложи управлението си с

голяма база на

международното летище

в Бамако. Нарастващото влияние на групировката в тази част на Африка съвпадна с размиването на западното участие.

През февруари 2022 г. френското правителство обяви изтеглянето на силите си след девет години неуспешни опити да се противопоставят на ислямисткия бунт.

През март 2022 г. държавните сили на Мали, според съобщенията подкрепяни от “подозирани руски наемници”, избиха много цивилни и бойци. В същото време призивите на Съвета за сигурност на ООН за независимо разследване на клането бяха блокирани от Русия и ООН не получи достъп до страната.

Има също така все повече доказателства за присъствието на групата “Вагнер” в Буркина Фасо и Демократична република Конго. Буркина Фасо претърпя два преврата през последните 12 месеца и е изправена пред ескалиращи заплахи от групи, свързани с Ислямска държава.

Така за всички вече е ясно, че “Вагнер” предоставя пряка подкрепа там, където печалбите съвпадат с политическите интереси на Русия.

В момента проблемните

страни,

за които се твърди, че групата “Вагнер” участва в конфликти и дестабилизация, предоставят ресурси и политическа подкрепа в ООН, които са важни за войната на Русия срещу Украйна.

Неслучайно ДР Конго, Мали, ЦАР и Судан се въздържаха или гласуваха против искането на ООН Русия да изтегли войските си от Украйна.

Според наблюдатели не е ясно до каква степен групата “Вагнер” изпълнява поръчките на Кремъл, тъй като самият Пригожин многократно е отричал да е замесен. Но като частно предприятие печалбите за тях в Африка са грандиозни. И както при толкова много от най-големите руски бизнеси, успехите на частното военно формирование се дължат на руската държава и клептократичните й елити, които вероятно ще споделят приходите му.