Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Ангелов Кадър: NOVA
Слави Ангелов Кадър: NOVA

“Притеснителното е, че тези случаи вече не са драматични, а по-скоро се превърнаха в българската нормалност. Някаква жена или мъж, които са заплашвани многократно, но никой не предприема нищо и те в крайна сметка са убити - коментира журналистът от “24 часа” Слави Ангелов пред “Нова” във връзка с убийството на 32-годишната Кристина Атанасова от София. - Фактът, че обвиненият за смъртта й Калоян иска да бъде освободен от ареста, за да изчисти името си, говори, че той въобще не смята, че е направил нещо лошо. Калоян е с две условни присъди заради заплахи от ревност – за убийство и за палеж на кола. Да приемем, че е нормално първата му от тези присъди да е условна, защото е имал чисто съдебно минало. Но как е възможно втората присъда също да е условна, а не ефективна? Това е недопустимо. Показва, че в България няма никакви правила.

Всичко това се случва, защото имаме разпад на държавността. А политиците и администрацията не само не могат да решат проблемите ни, те дори не могат да ги формулират правилно. Нерешаването им ги задълбочава. И вече не е много смело твърдението, че живеем в анархия. Когато обсъждат съдебната реформа, политиците говорят само за смяна на главния прокурор. Но реформата трябва да е много по-сериозна. Тя трябва да засегна и полицията, и съда. Необходимо е да се създадат ясни правила във всичко и те да се спазват. Да има ясен протокол за всички действия на полицията и прокуратурата.

Не е нормално и осъдени за тежки престъпления да бъдат постоянно предсрочно освобождавани. Като Даниел Димитров-Релето от бандата “Наглите”, който получи 18-годишна присъда за серия от отвличания срещу откуп, но преди няколко месеца излезе предсрочно от затвора, защото според комисията “се е поправил, готов е за ресоциализация и присъдата му е изпълнила своя план”. И ето, както се беше поправил, миналата седмица беше задържан за кражба на кола. Много престъпници така се освобождават тихомълком, а ние разбираме това, когато извършат ново престъпление.

Големият проблем е, че политиците и администрацията не са в състояние да решат тези проблеми. България е изправена пред много драматичен момент в историята си, а в същото време политиците с които разполага са най-ниското ниво от демократичните промени досега. Единственият изход от тази ситуация е хората да оказват непрестанен натиск върху институциите.”