Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анахид давала ценни съвети за телевизията на сина си Митко Цонев.
Анахид давала ценни съвети за телевизията на сина си Митко Цонев.

Моли режисьорката Иванка Антонова да му отдели 2 минути, защото синът ѝ е излязъл от казармата

“Дал Бог всекиму да изглежда като теб”, казвала й племенницата на Коста Цонев - Ирина

Часове след като покойният журналист Димитър Цонев излиза от казармата, майка му Анахид Тачева го води в телевизията, за да види как стои на екран и дали момчето може да си намери работа там.

"Имах някаква работа в студиото и тя дойде при мен и ме помоли да й помогна - разказва пред "168 часа" легендарната режисьорка Иванка Антонова. - Каза, че й трябват 2 минути, защото нямаше време да чака. Беше довела Митко, който по това време беше войник,

излязъл от казармата,

и искаше да види дали става за екран. Операторите се съгласиха и момчето седна на един стол. Въртяхме го анфас и профил, за да го видим във всички кадри. Митко беше запомнил този случай и ми казваше, че съм му кръстница, защото съм го показала за първи път на екран. Затова винаги идваше при мен и ме прегръщаше и искаше да направим заедно нещо, но не ни стигна времето. Отиде си рано."

Митко Цонев бе гордостта на майка си Анахид Тачева.
Митко Цонев бе гордостта на майка си Анахид Тачева.

По този начин синът на Коста Цонев е одобрен от майка си и постепенно започва да върви по стъпките й.

Тя не спирала да му дава ценни професионални съвети и всеки ден наблюдавала и оценявала работата му.

"Ани беше спокойна и смирена на екран - допълва Антонова. - Като се усмихнеше с тези трапчинки, беше точно като кукличка.

Затова аз не я наричах по име,

а се обръщах към нея с"кукло". Често й казвах: "Кукло, оправи си косата, пускам те в ефир". Отношенията ни с нея бяха повече от любящи. Взаимно се допълвахме. С нея нямах никакви неприятности по емисиите. Беше чаровна, безупречна, добродушна. Понякога й се карах за тази добрина като на малко дете."

Освен на сина си Митко Цонев през годините тв легендата помагала на всички млади кадри, които искали да работят в телевизията.

"Ани за мен е най-изключителният перфектен професионалист, когото съм срещала - посочва пред "168 часа" журналистката Ирина Цонева, племенница на Коста Цонев. - В годините, когато съм й ходила на гости, тя и чичо ми Коста винаги са ми давали много ценни съвети за начина, по който гласът на един журналист трябва да звучи. Казваха ми, че трябва да идва от коремната област, а не от гърлото, за да е впечатляващ и завладяващ.

Обясняваха ми как да си подобря начина на говорене. Много е помагала и на Митко в цялата му творческа кариера. Не е случайно, че за всички Анахид е икона като телевизионен говорител на всякакви предавания - от шоупрограми до детски предавания. Именно заради това неповторимо излъчване и този впечатляващ, дълбок, кадифен глас. Естествено, и

визията ѝ е неповторима

На нея съм й казвала: "Дал Бог всекиму да изглежда като теб". Нейният кръст, бюст и крака, глава, осанка, визия, походка. Изглеждаше като извънземно. Малката й дъщеря Ани е наследила много от нейната красота. Когато Ани беше на 16 години, й казах, че е родена за подиум, и тя замина за Америка и стана модел в първите години от живота си там."

Самото раждане на Ирина Цонева е белязано с втората сватба на Коста и Анахид. Двамата решили отново да се оженят на 4 декември 1966 г. в Сливенския Балкан. "Тогава небезизвестният ми баща Васил Цонев решил да отиде на сватбата им, вместо да дойде и да ме види в родилното - разказва Ирина. - На майка ми също много й се искало да присъства на тази сватба и доста години му се сърди за това. Между другото, именно в Сливенския Балкан Митко твърдеше, че е заченат."

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Анахид заедно с децата си Митко и Теодора от брака си с Коста Цонев.
Анахид заедно с децата си Митко и Теодора от брака си с Коста Цонев.