Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Газпром" 
Снимка: Архив
"Газпром" Снимка: Архив

Бизнесът, синдикатите, или самото служебно правителство си сложи примка на вратлето!?

Прословутата оферта за 7-те танкера е с референтна цена Хенри хъб и по данни на Булгаргаз към тогавашна дата тя е била $34/MWh. Цената с включени премия, втечняване, транспорт и разтоварване по офертата е $175/MWh. Да да и разтоварване, защото има предвидени едни 150000 долара за това и единствено ако цената е повече, разликата се поема от клиента.

Тогавашната цена на TTF (Нидерландската борса) e $206/MWh, която цена е референтна за ценообразуването на получавания от нас руски газ.

Почти не остана човек у нас, който да не знае, че формулата е: 70%TTF +30% нефтени деривати. Към същата дата цената на газа от "Газпром" по съществуващия договор би била $155/MWh.

Дотук добре.

Това е и основен мотив на служебното правителство да твърди, че доставките на този втечнен газ са неизгодни, и че ще си търсят контакт за разговри с "Газпром".

Месец по-късно нещата обаче, придобиват съвършено различен вид!

Днес цената на Хенри хъб си е отново  $34/MWh. Т.е. цената на газа от 7-те танкера би била същата - $175/MWh. Нали така?

И да видим къде е примката?

Цената на TTF вече е на нива от $273/MWh или евентуално доставян от "Газпром" газ за нас би ни струвал вече $201/MWh.

Хайде сега всички тези, които си искат руския газ, да бъдат така добри, да си заявят съответните количества на посочената цена…

(От фейсбук)