Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Италия ще прати 750 военни в България. Снимка: Виолина Христова
Италия ще прати 750 военни в България. Снимка: Виолина Христова

Италианският премиер Марио Драги обяви в парламента, че Рим е готов да подсили контингента на съюзническите сили на НАТО в България и Унгария съответно със 750 и 250 военни. Допреди няколко дни се говореше за по-малък брой. Общо в двете страни трябваше да отидат 600 военни. Сега обаче сценарият е променен, както коментира всекидневникът „Соле 24 оре”. Италия ще се превърне в лидер на групите контингенти от страните от НАТО, дислоцирани в България. Там Рим ще бъде Framework Nation на алианса.

Според Драги дипломатическият път за разрешаването на конфликта между Москва и Киев е приоритет за Италия. Това беше потвърдено и от министрите на външните работи и на отбраната Луиджи ди Майо и Лоренцо Гуерини. Сигналите за това са непрекъснати и стават все по-интензивни. Силата на една държава вътре в НАТО, така както е сред водещите страни от ЕС, се измерва и с военния ангажимент. Затова за Италия превръщането й във Framework Nation в България означава да поеме водачеството на страните от НАТО, присъстващи в този регион. Отговорността й е за командването, контрола, логистиката, или с други думи, за нещата, необходими за лидерската позиция. По този начин ще се увеличи и политическата тежест на Италия, смятат експертите.

В седалището на командването на операциите на българска територия ще се вее италианският трикольор. Затова беше и неизбежно увеличаването на контингента от 350 на 750 военни, като повечето военни идват от армията.

След публикуването на третия указ за изпращането на оръжие на Украйна, сега Италия подготвя и процедурата по изпращането на войници в България и Румъния. Според в.”Соле 24 оре” на Европейския съвет по външни работи във формат „Отбрана” в Брюксел на 17 май военният министър Гуерини се е срещнал с българския си колега Драгомир Заков.

Гуерини е благодарил на България, че е приела предложението на Италия да бъде Framework Nation, след като София е отговорила положително. На Съвета Гуерини е потвърдил, че е необходимо да се ускори прилагането на „стратегически компас” и „стратегиите на ниво ЕС за морска, въздушна, кибер, космическа сигурност, както и подсилването на индустриалното сътрудничество”.

Според вестника залогът с България е не само стратегически във военен план. Има и индустриален профил, и той, според Гуерини е главният и решаващият. 

СНИМКА Виолина Христова

Италия ще прати 750 военни в България

Област за прикачени файлове