Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Не успявам да заспя нощем и държа бутилка водка до леглото. Тежко е да гледаш онова, което виждаме. А най-лошото дори не може да се снима. Миризмата. Отвратителна е. В Ирпин се сблъсках на улицата със стар труп. Миризмата ме пропи и повече не ме напуска. Усеща се на улици разстояние”. Това разказва в интервю пред италианския всекидневник „Кориере дела сера” 45-годишният фотограф Родриго Абд от Асошиейтед прес, който е един от репортерите, документиращи ужасите на войната в Украйна. Иначе той живее в Буенос Айрес и беше част от екипа, спечелил наградата “Пулицър” през 2013 г. за репортажите в Сирия.

„Миризмата те заразява, още повече, че вървиш сред трупове цял ден. Опитваш се да бъдеш професионален, защото ако се оставиш да се парализираш от онова, което виждаш, ставаш ненужен...а трябва да допринесеш за историята и бъдещето. След това обаче се будиш на сутринта и трябва да отидеш в Буча. Днес видях една стара жена, която чака цял ден насред труповете на брат си и мъжа си. Насред онази миризма”. Родриго Ебд разказва пред италианското издание, че когато отишли с колегите му в Буча и Ирпин, ги предупредили, че те са освободени. Ефектът от видяното бил тежък, защото се натъкнали на труп след труп. „Всички, които са останали живи, ни разказаха как са живели по мазетата в продължение на месец - скрити или като пленници без ток и вода”.

Според фоторепортера неговата работа е не само да информира, а и да съставя историческия архив на войната и да пробужда чувствителността. Той твърди, че се опитва да прави това с респект и че единствената публика, за която мислите му срещат някакви ограничения, са „въображаемите или реални роднини на жертвата”. „Идвам от Гватемала. Всеки ден снимах жертви на насилие или организирана престъпност. Това, което ме спира, е: а ако дъщерята на мъртвеца утре види вестника, по-зле ли ще се почувства? Ако да, то тогава се опитвам да не правя тази снимка. Животът на хората, въвлечени в историите, които следя, така и така вече са ужасни”, казва още за „Кориере дела сера” фоторепортерът на Асошиейтед прес.

Фоторепортерът Родриго Абд. СНИМКА Туитър/Родриго Абд
Фоторепортерът Родриго Абд. СНИМКА Туитър/Родриго Абд