Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дали САЩ разполагат с подобни хиперзвукови оръжия, или министърът на отбраната Лойд Остин и заместничката му Катлийн Хикс разиграват театър, когато тези дни помолиха компании да ускорят изследванията на хиперзвукови оръжия, все още е рано да се каже. От кръглата маса стана ясно, че има няколко проблема и един от тях са предизвикателствата пред

веригите с доставки

След срещата говорителят на Пентагона Ерик Пахон съобщи, че участниците са се договорили да се разшири достъпът до възможности за моделиране и съоръжения за тестване, възприемане на подхода "често тестване-провал-учене", за да се ускори въвеждането на хиперзвукови и противохиперзвукови системи.

Макар че САЩ са тези, които първи откриха хиперзвуковата технология, сега се твърди, че Пентагонът е в догонваща позиция с няколко проекта.

Според Breaking Defense през 2021 г. са се провели три хиперзвукови теста и те са се провалили. Изданието цитира един от шефовете на компания, която участва в иновацията – според него страхът от провал ерозира напредъка. Други смятат, че неспособността да се разберат причините за

грешките

всъщност спъва по-нататъшните разработки. От друга страна, Конгресът одобри близо 3,8 млрд. долара за изследвания на хиперзвукови оръжия и 250 млн. долара за защита от тях.

Заедно с това САЩ и Япония обявиха, че сключват споразумение за сътрудничество в областта на хиперзвуковата противоракетна отбрана.

"Когато японски и американски изследователи използват своите допълващи се силни страни, ние можем да надминем всеки", каза държавният секретар Антъни Блинкен.

Въпреки това анализ на изследователската служба на Конгреса отбелязва, че да се разработи нещо, което да се движи толкова бързо и прецизно да улучи целта, няма да е лесно.

"Русия и Китай сега имат водеща роля, докато Съединените щати се движат бавно, за да усъвършенстват своето

Ferrari

- каза Матю Крониг, заместник-директор на Центъра за стратегия и сигурност "Скоукрофт" към Атлантическия съвет. - Така че аз съм уверен, че в крайна сметка ще имаме превъзходна технология, но в момента изоставаме."

И докато САЩ и Русия бяха убедени, че са сами в тази надпревара, Китай изненада света, като обяви, че са приключили успешно изпитанията на хиперзвукова ракета, способна да носи ядрена бойна глава.

Това определено не може да се счита за хвалба, след като през 2018 г. Пекин тества "Синкун-2", като я изстреля в Космоса и това бе излъчено по телевизията. След този опит и теста на руската "Авангард" генерал Джон Хейтън, заместник-председател на Обединения комитет на началник-щабовете, заяви пред Конгреса: "Нямаме защита, която да предотврати използването на такива оръжия срещу нас".

Илон Мъск и Путин влизат ли в "Междузвездни войни II" и милиардерът ли е "Златното момче" на Пентагона, четете тук и тук.

 

Мълниеносният полет на Zircon бе наблюдаван от президентите на Русия и Беларус - Путин и Лукашенко. 
СНИМКА: РОЙТЕРС
Мълниеносният полет на Zircon бе наблюдаван от президентите на Русия и Беларус - Путин и Лукашенко. СНИМКА: РОЙТЕРС
Американското хиперзвуково оръжие, за което никой не иска да говори. 
СНИМКА: DARPA
Американското хиперзвуково оръжие, за което никой не иска да говори. СНИМКА: DARPA