Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илон Мъск официално работи по два свръхзвукови проекта с изследователската агенция на американската армия DARPA. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Илон Мъск официално работи по два свръхзвукови проекта с изследователската агенция на американската армия DARPA. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Русия се похвали със хиперзвукови оръжия, Пентагона финансира милиардера Илон Мъск за спецразработки и спътници, които ги следят

Китай изненада Москва и Вашингтон с иновативна разработка, но крие детайлите

Тестовете с хиперзвукови оръжия на Русия и Китай внесоха сериозен смут сред съюзниците в разгара на конфликта около Украйна, но дали това не е само ход за заблуда на противниците в Москва и Пекин?

Още миналата година президентът Путин обяви, че САЩ работят много усилено в тази посока, но

тайно

– без да шумят

и без да обявяват постиженията си. Тези дни Русия показа на военни учения хиперзвуковите си ракети "Кинжал" и "Циркон", наблюдавани от стопанина на Кремъл и от държавния глава на Беларус Александър Лукашенко.

Хиперзвуковият 3M22 Zircon прелетя със скорост между 6 и 8 Маха, при това при ниска атмосферно-балистична траектория, способен да носи ядрена бойна глава. Това означава, че може да се промъкне през конвенционалните

противоракетни системи за отбрана

и времето за ответна реакция ще е нищожно – от секунди до минута. Скоростта на движение е от 6 до 8 пъти по-голяма от тази на звука. Налягането на въздуха пред Zircon е такова, че създава плазмен облак, поглъщащ радиовълните, което го прави неуловим за радарите.

Лети като метеорит, възкликна възхитен Путин, докато наблюдаваше свръхзвуковия "Авангард".  
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Лети като метеорит, възкликна възхитен Путин, докато наблюдаваше свръхзвуковия "Авангард". СНИМКИ: РОЙТЕРС

Военни експерти веднага изчислиха, че за US системите за прехващане на ракети – Aegis, ще са необходими между 8 и 10 секунди, за да реагират и да парират евентуална руска атака. Проблемът е, че за тези секунди свръхзвуковото оръжие ще измине 20 км, а прихващащите ракети не летят бързо като него, за да го спрат.

Според Popular Mechanics, дори американски военен кораб да открие Zircon, когато е на 100 мили разстояние, той ще има само една минута, за да реагира. Затова експертите смятат, че за да бъдат обезвредени тези оръжия, те трябва да бъдат прехванати още при изстрелването им или да се пусне обект по

пътя им

към целта,

за да ги спре.

На 26 декември 2018 г. Русия съобщи, че разполага с още по-бързо хиперзвуково оръжие, способно да изведе ядрена бойна глава – "Авангард", който се движи със скорост 27 Маха, тоест той е 4 пъти по-бърз от Zircon.

Специалистите са убедени, че Русия не е имала никакъв друг шанс в битката за военно превъзходство, защото не е могла да настигне САЩ по отношение на броя на

свръхтехнологичните самолетоносачи

В момента Америка има на въоръжение 12, като всички те разполагат с ядрени мощности. За сравнение по данни на натовски експерти Русия има един, който винаги се придружава от влекач в случай че двигателят му откаже.

Затова Путин, който има ограничен бюджет и много по-слаба икономика, пренася надпреварата от самолетоносачите към хиперзвуковите оръжия – в момента те са конструирани така, че могат да се транспортират от 15-те руски корвети "Буян".

Да се мисли, че от 2018 г., когато става известно, че руснаците разполагат с технологията, досега САЩ не са разработили защита, ще е наивно. Още повече когато имат научноизследователски център като DARPA, концентриращ най-добрите и

иновативни учени

в Америка и чиято политика е каквото и да се направи – да се мълчи. Там се извършват зашеметяващи експерименти и разработки, за които първо се информират военните, а ако нещо е за гражданска употреба – се предава на щатската индустрия.

Именно DARPA първа финансира проект на Илон Мъск. Неслучайно от "Роскосмос" нарекоха милиардера и най-богат човек на планетата - "Момчето на Пентагона". Руснаците наистина ги бе яд, че той успя да върне ракета на Земята - нещо, което те и НАСА толкова години не посмяха и не успяха да направят.

Едва ли е случайно, че сега същият Мъск разработва спътници за наблюдение на изстрелванията на хиперзвукови ракети. Затова през 2021 г. Пентагонът подписа договори за 149 милиона долара със SpaceX за спътници с широко поле на видимост (WFOV) и инфрачервени сензори (OPIR). Идеята е тези сателити да са на ниска околоземна орбита на височина около 2000 км, за да следят повърхността на Земята и движението на хиперзвукови ракети. Какво още могат да измислят DARPA и Мъск, никой не може да каже със сигурност.

Според някои експерти те вече умуват как изобщо да блокират изстрелването на хиперзвукови оръжия, но затова засега няма потвърждения. Факт е само, че сме в ерата на нови "Междузвездни войни" - стратегията, с която президентът Роналд Рейгън някога победи СССР.

Разбира се, тази нова надпревара изобщо нямаше да я има, ако Михаил Горбачов бе извоювал Русия да стане член на НАТО още в началото на 90-те. Постепенно западните съюзници щяха да "култивират" нейния политически елит и едва ли щеше да се стигне до сегашната заплаха за мира. Тогава единственото нещо, което Горбачов осигури, бе устното обещание, че

НАТО няма да обгражда

Русия. Сега по ред причини то е нарушено.

"Защо трябваше НАТО да се разширява към нашите граници – попита Путин. - Защо? Отношенията ни бяха почти идилични, особено в средата на 90-те години. Бяхме почти съюзници. Не! Въпреки нашите предупреждения, разговори и молби все пак натовската инфраструктура се приближи до нашите граници."

Ето как една недомислица, започнала с Горбачов, минира мира и 36 - 37 години след ерата "Междузвездни войни" сегашните деца отново трябва да изживеят ужаса за евентуален нов сблъсък, който може би ще е последният в историята и със сигурност - без победители.

Наистина ли Мъск е "Златното момче" на Пентагона и дали САЩ не блъфират за пореден път руснаците, четете тук и тук.

Това е последната разработка на DARPA в сътрудничество с фирмата на Мъск SpaceX. 
СНИМКА: DARPA
Това е последната разработка на DARPA в сътрудничество с фирмата на Мъск SpaceX. СНИМКА: DARPA
Хиперзвуковото оръжие на Русия Zircon, което развива между 6 и 8 Маха. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Хиперзвуковото оръжие на Русия Zircon, което развива между 6 и 8 Маха. СНИМКИ: РОЙТЕРС