Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илон Мъск 
Снимка: Ройтерс
Илон Мъск Снимка: Ройтерс

Пандемията превръща бедните в опасни типове, дали богатите не искат човеци като в “Матрицата” - без родители, работещи за тях без пари

Над 226 трилиона долара са дълговете на домакинствата, бизнеса и правителствата в света и растат всеки ден. Малко или много са това? Ако разделим сумата на 9 млрд. души на планетата, това прави по 28 500 долара на човек.

Подобно рязко нарастване не е имало от Втората световна война досега, обяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева.

Политиката на подпомагане на бизнеса и домакинствата от началото на пандемията изигра своята положителна роля - не се допуснаха масови фалити и загуба на работни места. Проблемът е, че подобно раздаване на пари трябва да е краткосрочно. В случая то продължава две години и правителствата и централните банки разчитаха, че краят на пандемията ще настъпи в началото на 2022 г. С появата на омикрон стана ясно, че краят отново се отлага. Една от причините е, че в 86 държави ваксинацията е под 40%, което означава, че те продължават да са

“резервоари”

за нови и нови мутации на вируса. Те ще се появяват внезапно, заради тях ще се затварят граници, ще се прекъсват веригите с доставки. Това заедно с промените в климата и свързаните с тях слаби реколти ще задълбочи недостига на храни - тоест повишението на цените им може би ще продължи. Енергийната криза допълнително усложни ситуацията. Добрите новини за нас са, че в Европа и САЩ инфлацията и лихвените проценти са под контрол, макар че някои цени на храни се повишиха над два пъти. И ако тази аномалия има шанс да се нормализира, то проблемът с дълговете остава и

няма лесни решения

В страни като Италия, Испания, Гърция те бяха огромни и преди пандемията. По последни данни на Световния икономически форум от 2020 г. те са съответно 91, 97 и 107% от нетния разполагаем доход на домакинствата. В Чехия, Словакия и Естония заемите са между 77 и 82%. В Германия и САЩ - по 101%, във Франция и Португалия - 126-127%. Във Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия и Нидерландия те варират от 155 до 250 на сто от разполагаемия доход на домакинствата.

Силните, работещи на високи обороти икономики,

които генерират растеж, могат да се справят с подобни заеми и постепенно да ги понижат до обичайните средни нива. За по-слабите обаче обслужването на нарастващи дългове постепенно се превръща в огромен проблем.

За съжаление, очакваният силен икономически ръст в света от над 5% няма да се реализира и прогнозите бяха коригирани на около 4 на сто за тази година. Разчита се, че контролираната инфлация постепенно ще “изтрие” част от дълговете.

По-големият проблем е,

че преди пандемията ножицата между бедни и богати страни намаляваше. Сега тя отново се разширява - ако през 2015 г. 30% от страните с ниски доходи са били затруднени да плащат дълговете си, през миналата техният дял вече е 60%. Ако това явление не се овладее, ще има нови вълнения, нови икономически катастрофи и нови войни.

За сметка на това няколко милиардери - Безос, Гейтс, Мъск и Зукърбърг, забогатяха по време на пандемията по невиждан досега начин - с 50 млрд. долара. Бил Гейтс се концентрира върху ваксините, дарява повече пари на Световната здравна организация от САЩ и случайно или не, неговият бивш служител - Теодорос де Гебрейсус, оглави Световната здравна организация. Наскоро бе преизбран единодушно - беше единствен кандидат.

Същият Гейтс финансира експеримент, който предвижда закриване на Слънцето с частици - целта му е благородна - да има план Б, ако озоновият слой някога бъде разрушен. Много учени са притеснени, че това може да е опасно, защото не е ясно как частиците ще бъдат изтеглени обратно. Безос също изпъкна - в Ротердам ще премахнат част от историческия си мост, за да премине оттам новата му яхта. Тя е висока 40 м и дълга 130 метра. Илон Мъск и създателят на криптовалутата Еутериум Виталий Бутерин видяха, че в Китай създадоха

изкуствени утроби

за създаване на деца и обявиха нов стартъп - за да правят същото. Разбира се, всичко е облечено в благородни намерения - да освободят жените от тегобата на бременността. Освен това намалявало населението на Земята и следователно нямало да има достатъчно хора за Марс. Истината е по-различна - притеснително богатите се опасяват, че с разширяването на ножицата за тях идват опасни времена - когато на бедните ще им писне и ще хванат сопите. И както ги предупреди един друг милиардер - това ще стане внезапно и няма да има време дори да се качат в частните си самолети, за да избягат.

Ясно е, че когато си забогатял, когато всички други са обеднели, ти определено не си глупав. Милиардерите няма да допуснат ядосани протестъри да им обясняват какво искат или политици да им налагат колко да плащат на работниците си. Пандемията ги превърна в богоизбрани - те повярваха, че могат да си поръчат всичко, включително и друг тип хора - родени в изкуствени утроби, без родители, възпитани по друг начин, деца, които няма да мислят като нас, няма да се бунтуват. Може би отрано ще им се внуши, че искат само да работят - при това без пари за създателите си. Да, пандемията нанесе много поражения и само суперинтелигентен подход може да ни спаси от още по-лоши сценарии.