Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Ружа и неин съдружник правят знака на валутата - 0.
Д-р Ружа и неин съдружник правят знака на валутата - 0.

Британски служби и медии са се обърнали към българската прокуратура с въпроса има ли у нас разследвания срещу създателката на криптовалутата onecoin д-р Ружа Игнатова, научи “24 часа”. Срещу виртуалните пари в Англия вече има предупреждение и от британския финансов регулатор Financial Conduct Authority.

“Вярваме, че клиентите трябва да внимават с onecoin, откъдето твърдят, че предлагат шанса да се изкарат пари чрез търгуване и копане на виртуалната им валута.

Onecoin се позиционира като “дигитална валуга, базирана на криптография”. Твърдят, че имат определен брой монети и така няма да са засегнати от инфлация, нито са свързани с дадена банка. Ние обаче сме силно притеснени.

В момента

лондонската

полиция

разследва

onecoin

Ако мислите, че сте жертва на измама или сте си имали работа с onecoin, тогава свържете се с нас.

Фирмата, предлагаща onecoin, не е оторизирана от нас, но не е предприела действия, които изискват разрешението ни. Въпреки това сме притеснени от потенциалния риск, който представлява за гражданите на Обединеното кралство”, пишат от финансовия регулатор и добавят, че не могат да предоставят защита на измамените без помощта на съда.

Това е поредното предупреждение от официална институция към onecoin, която е обвинявана от медии и анализатори в редица страни, че е пирамидална схема. Унгарската централна банка, латвийския финансов надзор, както и различни институции, ангажирани със защита на потребителите, също предупредиха, че криптовалутата е измама. Дори българската Комисия за финансов надзор излезе с предупреждение. А наскоро германският и белгийският финансов регулатор обявиха, че ще правят свои проверки на onecoin.

Оnecoin минава през редица фирми и те твърдят, че оперират през регистрирано в Гибралтар дружество, а сега - в Дубай. В България, където е централата на компанията, дейността ѝ се води основно през местното “Уан нетуърк сървисес”. Според Игнатова това е обслужващата компания, която администрира бизнеса на onecoin. За миналата година тя

декларира 6,7

млн. лв. приходи

и малко над 500

хил. лв. печалба

По-интересната част обаче е в баланса на компанията, където се виждат 43 млн. лв. активи, от които близо 10 млн. лв. кеш и още 12 млн. лв. по банкови сметки. Друг любопитен момент е, че въпреки сравнително скромните приходи за годината компанията регистрира 165 млн. лв. входящи други парични потоци от основна дейност, а също и 41 млн. лв. изходящ паричен поток, свързан с предоставени заеми, пише “Капитал”.

Въпреки редицата предпоставки и предупреждения в родните служби няма оплаквания от д-р Ружа, която само за година мина от Миро Каризмата на Том Джоунс - те пяха на два последователни нейни рождени дни. И как да има, като Игнатова няма дейност у нас и никой не ѝ купува валутата, казват работещите в сферата.

Създадената от д-р Ружа Игнатова криптовалута onecoin има доста съмнителна репутация в мрежата. Макар да се рекламира като следващия биткойн, onecoin е централизиран - цялата търговия с него се извършва на вътрешен сървър. За разлика от първообраза си тази криптовалута не е с отворен код и за да започне да се копае, човек трябва да плати.

Според сайта на компанията са се присъединили близо 1 910 400 души, а изкопаните уанкойни са около 675 млн. “Предлагаме не само криптовалута, но и цялостна концепция", описват дейността си от фирмата. От секцията продукти в сайта им човек може да си закупи платени пакети за обучение за търговия с виртуални валути и конкретно с уанкойн. Цените варират от 110 евро до 27 500 евро. Всеки от тях предлага обучение по виртуални валути и различни бонуси, с което човек може да спечели “огромни приходи”. Има опция и да получавате пари от всички новопривлечени членове, които инвестират в уанкойн или станат членове на концепцията. Така от компанията обещават приходи на принципа на мрежовия маркетинг.

Именно тази стратегия кара потребителите в мрежата да описват onecoin като поредната финансова пирамида.

“Схемата работи по следния начин.

Привличат хора,

които плащат

определени

суми пари,

като в замяна получават токени уанкойн (разбирай цифрички в компютъра) и някакво обучение за криптовалути.

На всеки няколко месеца цената на уанкойн нараства, а количеството ви койни се удвоява. Съответно създателите организират борса, на която участниците могат да си продадат койните. Парите за изплащане на печалбите идват единствено от новопривлечените инвеститори.

За момента борсата работи, защото създателите изкуствено създават пазарно търсене и изкупуват монетите на хората, които са достатъчно умни, за да излязат от схемата навреме, като използват пари от новопривлечени инвеститори. Според описанието на onecoin, когато бъдат добити всички 2 млрд. монети, борсата ще стане публична и тогава цената на onecoin ще се определя от съотношението търсене и предлагане. Само че всички инвеститори до момента или по-голямата част вече няма да имат стимул да държат монетите си, понеже няма гарантирано увеличаване на цената на onecoin и ще решат да продават и да си получат печалбата. Лошото е че никой няма да иска да купува onecoin и според закона за търсенето и предлагането цената ще се отправи стремително към нулата, точно каквото е логото на монетата onecoin.

Гениалното в случая е, че създателите ще се измъкнат от наказателно преследване, понеже ще обвинят пазара за спада в цената и то реално е така, а наивните инвеститори ще си бъдат виновни сами поради ниската си финансова култура. За смешката централизирана криптовалута няма да коментирам, това е дълга тема, по-важно беше частта с измамата/заблудата”, пише в авторитетния форум за криптовалути hash.bg потребител с ник iivanov 2.

Именно заради такива публикации пропада събитие за уанкойн в “СофтУни”. “Поради спорната репутация на onecoin валутата ние, екипът на “СофтУни” и лекторът Иван Кашукеев, решихме да сменим темата на семинара на “Отворена дискусия за криптовалутите”, пишат от академията.

Видео в ютюб пък посочва, че д-р Игнатова не е реалният създател на onecoin, а двама англичани с опит във финансовите пирамиди. Найджъл Алън и Себастиан Грийнууд са фалирали с няколко компании, последната от които - “Брилиянт карбон”, продавала въглеродни емисии, се разбира от видеото. Официално в onecoin Алън е нает заради опита си в мрежовия маркетинг, а Гринууд е независим разпространител, става ясно пък от контравидео. Авторът му изтъква, че няма нищо общо с компанията, а е просто независим ентусиаст. Такъв защитник се появява и в българските форуми, където се обсъжда криптовалутата. Потребителят с ник ivoangelov89 обаче бързо излиза, тъй като веднага го атакуват.