Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И Интерпол издирва Ян Марсалек.
И Интерпол издирва Ян Марсалек.

Подозират, че австриецът Ян Марсалек се крие в Русия

Бившият старши директор и член на борда на германската фирма за обработка на плащания Wirecard AG, австриецът Ян Марсалек, който е в неизвестност от осем месеца, е избягал миналата година от Австрия в Беларус с частен самолет. Помогнали са му агент от тайните служби и крайнодесен политик, съобщи Bloomberg.

Той е имал 10 паспорта. За това свидетелстват поверителни документи от германската Служба за защита на конституцията, пише сп. “Щерн”. Изданието твърди, че Ян Марсалек, чийто последен известен адрес е в Мюнхен, се укрива в Русия.

40-годишният австриец избяга миналия юни, малко преди компанията Wirecard, включена в борсовия индекс DAX, да подаде молба за несъстоятелност. Изпълнителните директори на дружеството за финансови услуги признаха, че 1,9 милиарда евро средства никога не са съществували по сметките й, което предизвика един от най-големите счетоводни скандали в Германия. Ян Марсалек се смята и за вероятния лидер на банда, присвоила няколко милиона евро. Днес той е

издирван от Интерпол

След взаимните обвинения на службите в Германия за това коя от тях е изпуснала аферата Wirecard се стигна и до арест на двама високопоставени австрийци. Те бяха задържани в края на януари. Единият от заподозрените, че са помогнали на Марсалек да избяга от правосъдието, е бившият заместник на Националния съвет на Австрия от Австрийската партия на свободата Томас Шеленбахер. От няколко години той е разследван по обвинения в корупция и вече призна, че е уредил полета на Марсалек с частна компания до Минск.

Вторият задържан е бившият шеф на един от отделите в Австрийската федерална служба за защита на конституцията и борба с тероризма - Мартин В. Оба. По-късно е бил освободен, но друг служител на същата служба в Каринтия е бил задържан заради подозрение за шпионаж в полза на Русия. Служителите на отдела вероятно са работили за фалиралата платежна система Wirecard, а също така са

предоставяли

на компанията

“лични данни”

и са проверили платежоспособността на доставчиците на порнографски сайтове.

"Както стана известно преди няколко месеца, Ян Марсалек вероятно редовно е получавал информация от отдела на институцията за защита на конституцията и я е предавал на проруски настроения политик Йохан Гуденус чрез Австрийско-руското дружество за приятелство. Гуденус бе партиен заместник на Хайнц Кристиян-Щрахе, с когото през 2019 г. бяха заснети на остров Ибиса да предлагат политически услуги и помощ за обществени поръчки в замяна на финансова помощ пред жена, представяща се за роднина на руския олигарх Игор Макаров. “Има подозрения за пране на пари и корупция”, пише в. “Зюддойче Цайтунг”.

Кой е Ян

Марсалек

Той е роден във Виена и не е завършил училище. 19-годишен, основава софтуерна компания за електронна търговия. Започва работа за Wirecard през 2000 г. На 1 февруари 2010 г. той става главен оперативен директор на фирмата и се присъединява към борда на компанията, която се разраства и забогатява предимно чрез извършване на плащания за онлайн казина и залагащи компании. “Откъде идват и къде в крайна сметка отиват парите, е интересно за разузнавателните служби както на Запад, така и на Изток”, отбелязва “Зюддойче цайтунг”. Освен това Wirecard издава свои предплатени кредитни карти. На измислено име те биха могли да бъдат идеални за агенти под прикритие в чужбина.

След скандала в медиите има немалко съобщения, че Федералната прокуратура в Карлсруе разследва ролята на Марсалек като агент. В германските кръгове за сигурност са убедени, че той поддържа тесни връзки с Австрийската федерална служба за защита на конституцията и борбата срещу тероризма, пише “Зюддойче Цайтунг”. Но австрийските колеги не са споделили тази информация с тях. Освен това през лятото на 2020 г. Генералната прокуратура на Германия разследва подозрението, че Марсалек

е разузнавал в

полза на руските спецслужби

Може би заради посещенията му в Либия и Сирия. Според сп. “Щерн” обаче германското разузнаване не успява да предостави на главния прокурор собствена информация за възможните агентурни дейности на Марсалек. “Отделът за защита на конституцията изтъкна пред Генералната прокуратура, че руските специални служби вероятно внимателно са следили дейността на Марсалек - много по-нататъшни пътувания и описаните действия на Марсалек в Либия и Сирия не може да не са били засечени от службата за военно разузнаване на Русия – ГРУ, предвид военните интереси на Русия в тези две страни.”

През 2017 г. Марсалек използва консултант, близък до Австрийската народна партия, за лобиране пред служител, отговарящ за бежанците. Искал да участва в предоставяне на икономическа помощ за Либия. Проектът на Марсалек предвижда намиране на средства за създаване на заетост за либийците, така че да не емигрират в Европа.

Малки инициативи - образователни проекти, птицеферми, използване на мигранти за изграждане на пътища и дори създаване на въоръжена формация от 15 хиляди души за защита на границата – така Марсалек описва плановете си. Заедно с това той казва пред събрани от него специалисти, че смята да използва за целта “руския контакт”. Изявленията му звучат странно и мнозина от присъстващите са разубедени от по-нататъшно сътрудничество с Марсалек.

Според сп. “Щерн” либийската циментова компания

Libyan Cement Company в Бенгази,

вероятно свързана с Марсалек, е наемала бойци за разминиране за руската компания RSB-Group през 2016 и 2017 г. По това време в Wirecard се появява компания, наречена RSB Holdings Limited – Дубай.

Основната компания на холдинга - RSB Global, се намира в Москва и предлага абсолютно същите услуги като RSB-Group. През 2017 г. дубайската RSB поръчва софтуерен лиценз от Wirecard за 1,6 милиона евро, очевидно за платформа с предплатени карти. През март 2019 г. одиторската компания Ernst & Young (EY) иска годишните счетоводни отчети на RSB. В свой чат в телеграм с една от служителките Марсалек пише:

“RSB е руска охранителна компания

Там няма отчети.” Адвокатът на изчезналия бизнесмен в Берлин не коментира въпросите на “Щерн”.

Още на 19 юли 2020 г. германският в. “Ханделсблат“ съобщава за подозрения, че Марсалек е под надзора на руска служба близо до Москва. А според в. "Файненшъл таймс" той е човек, представляващ интерес за редица европейски правителства поради

предполагаемите му връзки с руското разузнаване

За депутата от Свободната демократична партия Флориан Тонкар целият този случай показва, че не само Германският федерален орган за финансов надзор, Министерството на финансите и канцеларията, но и германските тайни служби трябва да отговорят на доста въпроси: “Ако се потвърди, че Ян Марсалек е

пътувал с няколко паспорта до региони в гражданска война,

като същевременно очевидно е поддържал най-добра комуникация с Русия и с австрийската разузнавателна служба, и в същото време управлява концерна, участвал в борсовия индекс Dax, а германското разузнаване не знае нищо за това, то очевидно имаме голям проблем със сигурността”, казва финансовият експерт Тонкар, цитиран от сп. “Щерн”.