Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Tой е известен в страната си дисидент и е от първите борци срещу комунизма в края на 80-те години в Унгария.

През 1988 г. Сайер, който бе заловен окървавен след гей оргия в Брюксел, е основател на управляващата днес партия "Фидес" заедно с премиера Виктор Орбан. След това е един от основните участници на опозицията в унгарската кръгла маса - от 1989 до 1990 г.

Преди това евродепутатът учи в колежа "Ищван Бибо" и завършва право в университета с 380-годишни традиции "Йотвьош Лоранд" в Будапеща, където става и доктор по право през 1986 г. Десет години работи като преподавател в катедрата по римско право на университета, а от 1986 до 1987 г. посещава и един от най-старите колежи в Окфорд. Прави научни изследвания в Университета на Мичиган от 1988 до 1989 г. Полага адвокатския си изпит през 1995 г., след което практикува като адвокат в Унгария.

След промените е избран за депутат в унгарския парламент и е такъв до 2004 г, когато става евродепутат. От 1994 до 2002 г. оглавява парламентарната група на партията "Фидес", а от 1998 до 2002 г. председателства комисията по европейска интеграция на парламента. Бил е зам.-председател на "Фидес" от 1996 до 2003 г., а от 2000 до 2011 г. е член на Управителния съвет на Европейската народна партия.

Като евродепутат през 2010 г. Сайер председателства комисията по изготвянето на новата конституция на Унгария и ръководи националния консултативен комитет. Хвали се, че е написал проекта за основния закон на своя iPad. Комитетът предлага няколко забележителни промени в конституцията, включително предложение да се позволи на

родителите да гласуват на избори от името на техните

непълнолетни деца и текст, забраняващ абортите. Новата конституция съдържа препратка към християнството и предписва, че бракът трябва да бъде съюз на мъж и жена. Тя изключва от закона еднополовите партньорства в Унгария.

"Просто трябва да предпазите децата от "нови, модерни идеологически тенденции в западния свят", в края на краищата те застрашават "здравословното развитие", казват авторите на проекта.

Шайер е носител на много награди, сред които и Наградата на Централната фондация за изследване на историята и обществото в Централна и Източна Европа през 2019 г. В обръщението си по повод наградените началникът на кабинета на Орбан, Гергели Гуляс, казва: "Шандор Лезък, заместник-председател на парламента, и Йожеф Сайер, член на Европейския парламент, получиха наградата "Петьофи" тази година.

Те направиха много не само за да победят комунистическата диктатура и да тръгнем по пътя на националната независимост, характеризираща се с баланса на свободата и отговорността, но и да използваме нашата свобода в полза на унгарската нация”. Гуляс казва за Йожеф Сайер: "Той е този, който се бори срещу диктатурата със средствата на закона и върховенството на закона дори по време на комунистическата диктатура, като по този начин принуди признаването на правосубектността на "Фидес". Според Мария Шмит, историк, наградата "Петьофи" отчита усилията, положени за общото благо и свободата. "Наш дълг е най-после да благодарим на героите от борбата срещу комунизма за независимост".

За евродепутатите в Брюксел, както и за мнозина други скандалът насочва прожекторите към лицемерието на управляващата партия в Будапеща.

"Случаят с г-н Сайер показва, че има огромна пропаст между риториката и практиката на водещи депутати от "Фидес", евродепутати или кметове", казва унгарският евродепутат Мартон Гьонгьоши. Френският евродепутат Манон Обри коментира: "Той се радва на свободата на гей общността тук, в Брюксел, и в същото време неговата партия осъжда общността в Унгария". Тя допълва: - "Той дори беше един от основните автори на конституцията, която криминализира тази общност в Унгария". Холандският евродепутат Софи ин'т Велд споделя пред "Eвронюз": "Хората в Унгария трябва да се запитат кого имаме пред себе си? Колко достоверен, колко честен е г-н Орбан? Или той просто инструментализира омразата срещу една група от населението заради неговите собствени политически придобивки? ".

Според някои анализатори след големия скандал Унгария трябва да спре анти-ЛГБТ позицията си.

Миналия месец правителството на Унгария предложи законопроект, който ще забрани осиновяването за еднополови двойки. През май парламентът на Унгария прие законопроект, който не позволява на хората да могат да променят пола и името си в официални документи, като документи за самоличност и удостоверения за брак.

В същото време гей общността приветства евродепутата.

"Наистина призовавам г-н Сайер и унгарския премиер г-н Орбан сега да скъсат с политиката от миналото и да отстояват правата на гей общността, Сега е моментът да отстояваме правата на човека", казва белгийският активист Реми Бони. "Всички сме равни и всеки унгарец трябва да бъде равен. Няма унгарци от втора класа", споделя Реми пред медиите.

Разобличеният политик е член на национално-консервативната партия "Фидес", която зомбира гражданите, че бракът е свещен, а хомосексуалността е срам. Фактът, че партията му въведе в Унгария изключително рестриктивни закони срещу употребата на наркотици, едва ли има вече значение, пише "Шпигел".

Скандалът с Сайер удря “Фидес” в неподходящ момент.

Заедно с Полша страната блокира европейския бюджет за следващите няколко години и милиардната помощ за коронакризата за целия ЕС. Унгария се превърна в аутсайдер в ЕС. Партията "Фидес", свикнала с победи, трябва да осъзнае, че търпението на избирателите й не е вечно. През 2018 г. около кмета на град Дьор избухна сексскандал. Жолт Боркай, женен, с две деца, беше заснет по време на секс с проститутка на яхта в Средиземно море. През октомври 2019 г. "Фидес" трябваше да понесе големи загуби в местните избори и дори загуби столицата", пише "Шпигел". Новият скандал с евродепутата хомосексуалист вероятно също ще се отрази на доверието към партията, която се готви за избори през 2022 г. Въпреки че има абсолютно мнозинство в парламента, тя е особено популярна сред жителите на селските райони, които трудно ще възприемат лицемерието на Сайер и други като него.