Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бабата от село Печеница трогната от вниманието на двама иранци лекари - д-р Заргар и д-р Шакиб, и от д-р Гайдаров. Преди години те идват в малкия град и започват да лекуват хората от 23 съседни села

Надие Шаиб Мехмед е с високо кръвно и от години го лекува в исперихската болница. 80-годишната жена от село Печеница разплака лекарите там с писмото, което им изпрати. Тя слага в плик своята пенсия с кратката бележка “Дарение за МБАЛ - Исперих от баба Надие Шаиб Мехмед една пенсия”.

Необичайният жест е нейната съпричастност към медиците, които се грижели за здравето на хората от 23 села. В района няма заболели от коронавирус, но и без него докторите всеки ден са изправени пред немалко предизвикателства.

Баба Надие решила, че сега е моментът да им благодари, макар и с малка сума. Вдовицата била впечатлена и за грижите, които полагали за съпруга ѝ, докато бил жив. Обяснила, че благодарение на докторите, се радва на живота, на децата си и на внуците си.

“Душите ни са богати. Случаите, в които малкото означава наистина много... Трогателен и стоплящ сърцата малък жест с огромна стойност. Пожелаваме ѝ да бъде здрава, да запази своята вяра в доброто и да я предава на другите около нея! Респект и благодарност!”. Това пък бе отговорът в социалните мрежи на лекарите в Исперих.

Дарената пенсия дошла на 4 април - рождения ден на нейния директор - д-р Абдула Заргар.

“Исках да я видя лично и да ѝ благодаря - направих го”, каза за “24 часа” той. Д-р Заргар е иранец, завършил е медицина в Москва, работил е в Англия, а после и във Варна.

Преди 7 години от местната управа в Исперих го поканили да оглави лечебницата. Дошъл заедно с анестезилога д-р Иван Гайдаров и кардиолога д-р Ареф Шакиба, също иранец, но завършил медицина в България.

“Баба Надие е впечатлена от вниманието на докторите Заргар, Шакиба, Гайдаров. Доволна е от тях и затова реши да направи дарение, колкото и малко да е”, обясни кметицата на Печеница Севджихан Мехмед.

В болницата има детско и вътрешно отделение с кардиология, пулмология и гастроентерология, неврология, хирургия, реанимация и интензивно лечение. Преди дни общинският съвет в Исперих гласува 90 000 лв. за нова апаратура.