Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекарка от Лондон се възстановява в дома си само с препарат за сваляне на температура, без да зарази мъжа си

44-годишна жена от Ухан се излекува чрез антиинфекциозно лечение и традиционна китайска медицина

121 214 души са вече излекуваните от коронавируса, а историите на някои от тях разтърсиха света. Една от най-вдъхновяващите, бе на 103-годишна китайка, лекувана в Ухан. Броят на оцелелите расте с всеки час, като у нас засега са 8, но това дава надежда на медиците ни, че има реален шанс повечето да преминат без усложнения коварното заболяване.

Добрата новина е, че до дни се очаква

още няколко души да бъдат изписани,

защото надделяват мненията, че вече са излекувани. Проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че те се чувстват добре, но трябва да имат поне два отрицателни теста, за да се приберат у дома.

Повечето излекувани по света подробно документираха през какво са преминали, за да може това да помогне на всички останали.

Една от първите, която се осмели да разкаже как е успяла да се пребори с коварния вирус, и то в домашни условия, е бившата председателка на Кралския колеж на личните лекари във Великобритания - 60-годишната Клеър Джерада.

Клеър Джерада се излекува сама вкъщи за 7 дни.
Клеър Джерада се излекува сама вкъщи за 7 дни.

Всичко започнало с първоначално неразположение и тя бързо осъзнала, че това са симптомите на коронавируса. Искала да ги опише подробно, но се почувствала толкова зле, че не успяла.

Опитната лекарка смята, че се е заразила няколко дни по-рано, докато чакала полета си от Ню Йорк за Лондон. Тя била в Щатите, защото участвала на конференция по психиатрия. Прибира се на Острова, след като вече е обявено извънредното положение в САЩ. Въпреки това отива на работа, защото е личен лекар и се чувства добре. На следващата сутрин обаче

усеща силна умора и започва да я мъчи суха кашлица

"Тя беше толкова лека, че не й обърнах сериозно внимание - обяснява Клеър Джерада. - Реших, че е така наречената кабинна кашлица, която се получава след дълъг полет. Но скоро след това гърлото ми ужасно се възпали."

Този симптом не е характерен признак за зараза с коронавируса, но при нея очевидно така протича. Тя обяснява, че

болката била сякаш някой пробожда гърлото й с ножове

След това се появили висока температура и треска, което окончателно я убедило, че може да е с коронавирус.

"Мисля, че веднага разбрах, че е това, но не бях изплашена, защото нямам други сериозни заболявания - обяснява Клеър Джерада. - Здрава съм и ходя много пеша."

Обръща се към британската здравна агенция и отправя въпрос онлайн какво да прави. Не получава никакъв отговор и е принудена да отиде да се изследва в местна болница.

Първоначално й отказват, тъй като се е върнала от Америка, която не се смята за рискова държава към онзи момент. Тя обаче ги убеждава да я изследват.

"Знаех, че това е коронавирус, тъй като обикновено не боледувам - обяснява Клеър Джерада. - Грипният сезон вече отминава, а и аз имам противогрипна ваксина."

Въпреки това се прибира отново у дома и часове след първите симптоми вече не може да яде. В продължение на два дни

нищо не може да сложи в устата си,

тъй като има метален привкус. Насилва се да пие много течности - лимонада и битерлимон. Опитва и чай, но не успява, защото устната й кухина и носът й са пълни с афти, а всяка топла глътка я обрича на непоносима болка.

"Исках само да спя и си помислих, че трябва да си водя видеодневник, за да документирам всичко, но дори мисълта, че трябва да държа телефон в ръката си, ми изглеждаше твърде голямо натоварване."

Тя успява само да пие по два парацетамола

на всеки осем часа.

На петия ден от болестта обаче Джерада вече се чувствала добре. Високата температура била спаднала, кашлицата си отишла и решила да спре и препаратите за понижаване на температурата. Точно тогава й звънят от болницата и й казват, че тестът й е положителен и тя е болна от коронавирус, но това съвсем не я изплашило, защото вече била почти излекувана.

Така на следващия ден хапва една пилешка супа, а 24 часа по-късно започва да се храни и с други неща, които съседите й носят.

Според нея най-важното е да се спрат социалните контакти, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Вероятно по този начин

успява да предпази и съпруга си,

който остава в жилището им, но двамата се самоизолират. Започват да използват различни кърпи, съдове за хранене, разминават се на разстояние и не стоят заедно в една стая. Методът се оказва успешен Саймън да не се разболява.

"За щастие, съпругът ми е добре и нито един от хората, с които бях в контакт в Лондон, не се е разболял - споделя лекарката. -

Почувствах се толкова добре,

че ми се прииска да изляза навън

Но само отворих вратата и застанах на прага с маска на лице, за да подишам чист въздух. Вече се възстанових, въпреки че имам още болки в гърлото и афти в устата и носа."

Нейното лечение е продължило общо седем дни, което се смята за най-често срещания случай.

"60-годишното ми тяло създаде защита срещу новия вирус, като мобилизира моите антитела - обяснява Клеър Джерада. - Защити белите ми дробове, бъбреците и сърцето от това нападение."

Лекарката става феномен сред приятелите си, които противно на очакванията й не се пазят от нея като от прокажена, а по-скоро я заливат с въпроси, защото тя била единствената, преболедувала вируса.

Подобна на нейната история е и тази на китайка, която също се е излекувала от COVID-19.

44-годишната жена работи от няколко години в Ухан. На 15 януари се прибира да отпразнува китайската Нова година, но още на жп гарата развива тежки симптоми на коронавируса.

"Съпругът ми дойде да ме посрещне и видя, че се чувствам много зле - обяснява Цзян. - Веднага ме закара в местната болница. Няколкодневното лечение не даде положителен резултат. На 21 януари ме прехвърлиха в Централната болница в Санся, настаниха ме в изолационно отделение и ми поставиха диагноза пневмония, причинена от нов тип коронавирус. Проведоха антивирусно и антиинфекциозно лечение, лекарите дори

използваха методите на традиционната китайска медицина

В последните дни всички симптоми се промениха към по-добро. Медиците казаха, че могат да ме изпишат. За цялото лечение болницата не ми взе нито един юан."

Цзян се прибира у дома си на 1 февруари и започва да дава съвети на близките си как да се предпазят от COVID-19.

"Вярвам, че най-важното е да не се страхувате за себе си и да се предпазите максимално добре - обяснява тя. - Много е важно да носите маска и да миете ръцете си по-често. Ако температурата ви се повиши, имате кашлица и други симптоми, трябва незабавно да отидете в болницата. Не е нужно да се притеснявате и страхувате, че ще сте в изолация. Трябва да поддържате доброто си настроение, да правите всичко, което ви казват лекарите, да им се доверите и тогава определено ще се оправите".

Не по същия начин обаче се отнасят хората към Джовани Джампини и баща му, когато линейките идват да ги вземат.

Джовани Джампини успя да се излекува от коронавируса, но зарази баща си, който не успя да сепребори.
Джовани Джампини успя да се излекува от коронавируса, но зарази баща си, който не успя да сепребори.

"Никога няма да забравя очите на тези хора, почувствах се като чумав", казва той.

44-годишният италианец наскоро започнал работа във фирма за кънки на лед под наем. Преди месец бил болен от грип, имал 38 градуса температура и кашлица. Той се възстановил и се върнал на работа. Отишъл в Милано за фирмено събрание, но

почувствал тръпки из цялото тяло и че не му достига дъх

Прибира се вкъщи, но състоянието му се влошава и вика Бърза помощ.

Оказва се, че е заразен с коронавирус, който пренася и на баща си Антонио. Двамата ги вземат с две различни линейки, но 71-годишният мъж умира на път за болницата. Вероятно фаталният край се дължи и на това, че човекът бил на хемодиализа. Въпреки това Джовани е радостен, че се е излекувал от коварния вирус, и се опитва да помогне на своите приятели чрез съвети как да се предпазят.