Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След многобройните си обиколки из Ухан Чен Циуши също се разболя.
След многобройните си обиколки из Ухан Чен Циуши също се разболя.

В последното си видео Чен Циуши признава, че е болен и има температура

Фанг Бин призова за масов бунт, но внезапно каналът му замлъкна

Изчезнаха влогърите, които дни наред информираха света за ситуацията в Ухан и как градът се справя с коронавируса. Фанг Бин и Чен Циуши следяха с камерите си какво се случва в болниците, показваха ужасяващи гледки от коридорите им и как

медиците

пълнеха микробуси

с трупове

Правеха интервюта с хора, които с болка разказваха трагичните си истории и споделяха как техни близки са починали.

Двамата журналисти на свободна практика категорично обявиха, че искат да представят и обратната страна на медала - истинското лице на кризата, което според тях доста се различава от това на официалната власт в Пекин.

Резултатът от видеата им бе главозамайващ - клиповете им се разпространяваха мълниеносно и събраха милиони гледания по цял свят, но миналата седмица замлъкнаха. Последователите им в интернет се безпокоят, че те са изчезнали, защото дни наред не публикуват нищо.

Бизнесменът от Ухан Фанг Бин прави клипове за епидемията почти от самото й начало. На 25 януари той качва видеото си в YouTube с мотива да допринесе за изясняване на ситуацията и да помогне за отчитането на заболеваемостта. В Китай всички с частни мрежи VPN имат достъп до клиповете в сайта, както и до социалните мрежи.

Фанг Бин призова всички да започнат да мислят и не само той да бъде светлината на надеждата. 

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Фанг Бин призова всички да започнат да мислят и не само той да бъде светлината на надеждата. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Разчитайки на това, Фанг Бин на 1 февруари излъчва клип, в който показва микробус пред болницата в Ухан с 8 мъртви тела. След което камерата му се насочва към медиците, които са в защитни облекла. Тръгва след тях и се озовава в претъпканата с пациенти чакалня. Влогърът се спира до мъж, който плаче над мъртъв човек. "Това е баща ми - казва той пред Бин. -

Свърши се,

вече не диша, няма признаци за живот."

Влогърът заснема още няколко подобни видеа, твърдейки, че иска да покаже какво всъщност се случва в Ухан, защото новините в официозите не отразяват реалната ситуация.

В един от клиповете си Бин съобщава, че веднага след това, още същата вечер полицията го посещава и започва да го разпитва. Според някои е бил арестуван, но за кратко и след предупреждение е пуснат на свобода.

На 9 февруари Фанг Бин излъчва последния си клип, в който обявява, че всички хора се бунтуват и че правителството трябва да върне властта обратно на народа. В клипа си той е видимо вбесен и призовава всички към гражданско неподчинение.

"Китайски граждани, какво чакате, вие

живеете в робство

- ядосва се той. - Защо ви е този дяволски режим, така нареченият марксизъм? Независимо кой от коя класа е, никой не е в безопасност. Никой в Китай не може да се чувства в безопасност. Колко души са в затворите? В такъв дяволски и брутален режим

никой не може да

се чувства сигурен

Казват, че съм светлина на надеждата, но всички вие можете да сте светлината." След това каналът му замлъква и никой до момента не знае къде всъщност е бизнесменът и какво се случва с него. Подобна е съдбата и на другия популярен влогър Чен Циуши, който е адвокат, защитаващ човешките права. Името му нашумя най-вече при отразяването на голямото наводнение в Китай и протестите в Хонконг през август.

Китайските власти взеха безпрецедентни мерки, за да овладеят заразата.
Китайските власти взеха безпрецедентни мерки, за да овладеят заразата.

В края на януари в едно от първите си видеа той обяви, че има съмнения в правителствената пропаганда за епидемията и ще отиде лично да провери на място какво става в призрачния Ухан.

"Ще използвам камерата си, за да документирам какво наистина се случва - гарантира той. - Обещавам, че няма да прикривам истината", заявява той. След което започва да

обикаля различни болници в града,

за да покаже условията, в които се намират пациентите. Разговаря с тях и запечатва с камерата си мъките им.

В клип от 1 февруари той съобщава, че в болниците вече няма места, че хората са принудени да си стоят в домовете докато се освободят легла.

"Крематориумите са препълнени", допълва Чен, разказвайки за починала жена от коронавируса, чиито близки трябвало да чакат много часове, докато бъде извозено тялото й.

Чен се извинява на зрителите си в канала, че е ядосан и емоционален, но обяснява това с тежкото състояние на пациентите и че полицията му оказва психически натиск на него и семейството му, за да спре да публикува видеа. След като се извинява за непрофесионализма си, той започва с педантична точност да обяснява колко семейства молят за помощ, но никой не се отзовава на призивите им. Според него те са принудени да стоят затворени по домовете си със свои близки, които имат симптоми. Вместо болните да бъдат хоспитализирани, за

да се предпазят здравите от заразата

Той описва конкретно китайско семейство, в което майката била диагностицирана още на 23 януари, но понеже никой не дошъл, за да я прегледа и да я отведе в болница, тя заразява и останалите трима души от фамилията.

"Всички са болни", обобщава във видеото Чен.

Според него няколко дни по-късно възрастната жена умира и той нарочно застанал с камерата си близо до къщата, за да види кога ще дойде кола, за да извози тялото й до крематориума. От 13 часа, когато се обажда синът й до 17 часа автомобилът така и не се появява, твърди Чен във видеото.

"В такава ситуация са много други", обяснява адвокатът.

В клипа той разказва как осем семейства сигнализират за болни онлайн. Две от тях получават помощ и близките им са настанени в болницата. Но, според Чен, едната фамилия неофициално признала, че имала свой високопоставен познат в управата на Хубей, който, изглежда, помогнал за бързата хоспитализация. Останалите нямали този късмет. Когато адвокатът им се обадил, се оказало, че с тях никой не се е свързал. Дори медиите, към които те се обърнали за помощ.

Затова Чен призовава във видеото си китайците да са по-шумни, да изразяват пред всички несправедливостите, които се случват с тях и така гласът им има по-голям шанс да бъде чут.

Чен недоумява защо 2-те семейства, които получават болнична помощ, не искат да му разкажат какво се е случило с тях. Не разбира и защо с него разговарят само 6-те фамилии, които така и не получили достъп до медицински грижи и до комплектите с тестове за диагностициране на коронавируса.

Затова Чен призовава населението в Ухан да му помогне, за да получи нови доказателства и да противопостави своите данни на официалните.

"Вчера у дома си умря 84-годишна жена, която не бе хоспитализирана, води се, че е била с пневмония - казва адвокатът. - Тя ще бъде ли включена в статистиката с починалите от коронавируса или не? Не знам, но имам съмнения."

По същия начин Чен смята, че още много починали не са отразени в статистиката с жертвите на COVID-19. Причината е, че когато

видял три трупа

в коридора

на болницата в Ухан, медицинска сестра му казала, че персоналът не е виновен за смъртта им. Докато чакали колата да дойде да ги извози, сестрата обяснила забавянето с факта, че микробусите за крематориумите са препълнени.

"Пътят към истината е труден и мъчителен", обобщава Чен. Според него всички трябва

да използват логиката

си и сами да преценят в какво да вярват и в какво не. Да разберат, че това е национална катастрофа и към нея е необходимо да подходят научно и да не се подвеждат по фалшиви видеа.

"168 часа" прегледа всичките му клипове и в края на един от тях Чен обещава, че ще се грижи за здравето си, но е обезпокоен, тъй като усеща болка в гърдите и температурата му се повишава. Въпреки това той доста хладнокръвно уверява зрителите си, че този вирус не е толкова опасен за младите, колкото за възрастните.

Малко след това, на 7 февруари, майката на Чен съобщава, че той е изчезнал предния ден. Оттогава никой не знае какво се е случило с него.

Неговият приятел Сю Сяодун в YouTube обявява, че влогърът е задържан насилствено под карантина, но дали е така?

До момента китайските власти не са излезли с отговор на въпроса къде са Фанг Бин и Чен Циуши и

ако са под карантина,

кога ще бъдат освободени?

От "Амнести интернешънъл" съобщиха, че все още нямат информация дали двамата са били отведени от полицията или са задържани в принудителна карантина. Но дори и да са затворени в импровизираното съоръжение до болницата, властите трябва да им осигурят връзка поне с членовете на семействата им, казват от организацията.

Повече по темата, четете тук.