Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

3 рецепти, които са с доказан ефект

Алкохолът има съдоразширяващ ефект и подпомага дренажа на токсините от белите дробове

Удивително е колко много хора по цял свят пропиха твърд алкохол след новината, че спиртът убива коронавируса. Дори заклетите въздържатели този път се огънаха и прибегнаха до концентратите в опит да се защитят от смъртоносната зараза. Социалните мрежи загряха от залози и спорове кое е по-доброто лекарство - водката, уискито или ракията.

Всичко започна от информацията, че вирусът бързо загива при досег със 70-процентов спирт. Наред с дезинфектантите за ръце обаче започнаха експерименти и със силните питиета.

Емблема на това ново течение се оказа 25-годишният британец Конър Рийд, който от три години живее в Ухан, където преподава английски. Там младежът се заразява с вируса и е хоспитализиран. В болницата кашля и трудно диша. Притеснен, че ще умре, той отказва антибиотиците, защото си спомня как приятели му разказвали, че унищожават вирусите с твърд алкохол. В безсилието си Рийд залага именно на това

нестандартно лечение

и започва да пие само греяно уиски с мед.

За всеобщо учудване след няколко дни учителят е напълно възстановен и смело заявява, че дължи доброто си здраве единствено на иновативното си лекарство.

След като новината обиколи всички световни медии, вече нищо не можеше да спре нито любителите на чашката, нито заклетите въздържатели да посегнат към концентратите.

"Принципно медът подобрява имунитета, има антивирусен и антибактериален ефект - коментира пред "168 часа" д-р Емил Илиев. - Действа противовъзпалително и подпомага дишането, сърдечносъдовата система. Но дали точно те са излекували британеца, или това е случайно съвпадение, е много трудно да се каже. Чистата,

хубава

ракия с мед

също дезинфекцира и може да има добър ефект при грипоподобни състояния. Все пак говорим за количества до 100 грама, не повече. Със сигурност в тези граници алкохолът няма да навреди. Но нека не приписваме на уискито и ракията някакви невероятни качества. За да докажем тезата, че те помагат при коронавируса, е необходимо поне 1000 души, заразени с него, да приемат само твърд алкохол и мед и когато поне половината от тях се излекуват, тогава ще можем да кажем със сигурност, че уискито или ракията помагат. Засега това е само една хипотеза."

"168 часа" помоли и друг наш известен лекар за мнение.

"Принципно концентратите натоварват организма и не очаквайте от мен да ги препоръчвам - коментира д-р Атанас Михайлов. - Мога да се съглася, че ресвератролът в червеното вино е мощен антиоксидант, че пелинът е имуностимулант, че има много билкови алкохолни питиета, приготвени от монаси, които имат лечебни свойства, но нека не подвеждаме алкохолиците."

Според него до момента няма данни в подкрепа на тезата, че концентратите помагат.

"Макар че е известен факт, че алкохолици са заспивали по улиците при голям студ и са оцелявали, но защо и как,

науката

няма идея

- смее се д-р Михайлов. - Също и при травми на главата те се оказват с по-малко поражения..."

Според него може да има само едно обяснение за лечебния ефект на концентратите.

"Алкохолът има съдоразширяващ ефект - смята д-р Михайлов. - Специфичното за коронавируса е, че засяга алвеолите. Самите те са крайните разширения, с които завършват бронхите и бронхиолите. Вирусът бързо стига до тях и ако нагоре има евентуално запушване и няма дренаж, се получава нагнояване в белия дроб. От тази гледна точка не изключвам варианта концентратът да е помогнал за бърз дренаж на токсините от възпалението."

Подобен е ефектът и от домашната ракия над 55 градуса - още с първата глътка усещането е все едно дъхът спира.

Неслучайно в една от нашите болници при подобни възпаления се използва и отвара от иглика с 12-градусов етилов спирт.

"Лученото вино на д-р Морис Месеге също има този ефект - посочва д-р Михайлов. - 200 г настърган кромид лук (по-добре червен), 100 г чист пчелен мед и 750 мл бяло вино. Смесват се в подходящ съд и след 5 дни в тензух съставките се прецеждат. От лученото вино се приемат по 50 мл два-три пъти на ден. За един курс са необходими между 4 и 6 бутилки с по 750 мл бяло вино във всяка."

Напитката се препоръчва включително и за астматици, за хора с хронични бронхити и прекарали пневмония.

Специалистите допускат, че пикът на епидемията ще е до края на февруари. СНИМКА: РОЙТЕРС
Специалистите допускат, че пикът на епидемията ще е до края на февруари. СНИМКА: РОЙТЕРС

Според д-р Михайлов доказани са и лечебните свойства на ароматното вино. Една бутилка червено вино се смесва с чаша вода, чаша мед, чаша ром, чаша захар, карамфил, кардамон, канела, мускатово орехче на вкус. Тази смес трябва да кипне и да се прецеди.

Друга много полезна напитка е естонското вино "Каролина", смята д-р Михайлов. За нея са необходими

400 мл червено сухо вино, 75 мл коняк,

50 мл водка, 50 г захар, настъргано мускатно орехче, карамфил, 3 щипки канела, 2 зърна бахар.

Виното се излива в емайлиран съд, добавят се захарта, подправките, грее се, без да стига до кипене. Преди да се свали от огъня, се доливат конякът и водката. Сместа отново се нагрява, но без да кипва, след което се поставя в термос минимум за 1 час.

"Ефектът на това вино се доближава до този на греяното уиски с мед - усмихва се д-р Михайлов. - Но за да се потвърди или отхвърли тази теория специално при коронавируса, са необходими много наблюдения. Само така ще стане ясно дали излекуваните не са единични случаи. Не забравяйте, че азиатците трудно разграждат алкохола, а сакето им е 25-30 градуса." Тоест всяко по-силно питие може да има неподозиран ефект при тях.