Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Панголинът е много ценен в Китай като деликатес и като източник на съставки за традиционната медицина.
Панголинът е много ценен в Китай като деликатес и като източник на съставки за традиционната медицина.

Люспестият бозайник панголин е най-вероятният междинен гостоприемник на новия коронавирус и от него заразата е плъзнала по хората, съобщиха китайски учени, цитирани от Ройтерс. Месото на панголина е деликатес в Китай, а люспите му се използват за лечение на различни болести от традиционната медицина. Симпатичното животинче е жертва на най-големия нелегален трафик в света.

“Това откритие ще бъде от огромно значение за предотвратяването и контрола на произхода на вируса”, съобщи на сайта си Южнокитайският селскостопански университет, който е провел изследването.

Смята се, че разпространението на коронавируса 2019-nCoV е започнало от животински пазар в град. Ухан. Здравни експерти смятат, че вирусът произхожда от прилепи и се е пренесъл върху хора чрез други животински видове, най-вероятно панголина. Учените сега установили, че геномът на новия коронавирус, изолиран от панголините, е 99% идентичен с този при хората.

Властите в Ухан са започнали да прибират всички заразени с коронавируса, които имат по-леки симптоми, в специално изградени карантинни лагери, съобщи в. “Дейли мейл”.

Вицепремиерката Сун Чунлан, която отговаря за мерките срещу заразата, е разпоредила представители на правоохранителните органи да посещават всеки дом врата по врата и да мерят температурата на всички жители на града, както и да ги разпитат за контактите им. “Това е народна война срещу вируса и всеки дезертьор ще се покрие с петното на позора”, заявила тя.

В столицата Пекин вече е забранено на големи групи хора да се събират в ресторанти, включително за празнуване на рождени дни или сватби. В повечето големи градове само на един човек от семейство е позволено да излиза от вкъщи, за да снабдява останалите с провизии. В провинция Хубей са изключени асансьорите във високите сгради, за да излизат хората по-рядко.