Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учени: Корона вирусът не е по-лош от ежегодния грип

Смъртоносната епидемия в Китай породи най-различни реакции в цял свят.

Както и в други подобни случаи в миналото (за тях четете на стр. 16-17), заразната болест стана причина и за раждането на безброй конспирации, коя от коя по-страшни. Някои от тях са съвсем

невероятни и

дори смехотворни,

но други звучат по-правдоподобно и сякаш заслужават по-сериозно внимание.

Едни от най-атрактивните конспиративни теории се появиха във фейсбук. На 30 януари например потребител под псевдоним "Горски пътник" ни стряска: "Днес в Световната здравна организация ще се проведе извънредно заседание, на което отново ще се обсъди възможността за обявяване на

извънредна ситуация заради корона вирусът

Информацията беше съобщена в туитър от генералния директор на СЗО. Казват ни, че ваксинацията ще е единствената защита срещу опасната зараза. ... Страхът ще накара милиони доброволно да си сложат ваксина. Съществуват RFID идентификационни чипове, подобни на тези в безконтактните карти, с размер колкото прашинка, които могат да се вкарат в тялото заедно с ваксината. Чипирането е отколешна мечта на Господарите, защото с такъв чип човек може да бъде проследен и контролиран по всяко време."

Според анонимния преносител на тази съмнителна информация има и "безспорно" доказателство за тези

пъклени намерения

- американски патент за генетично модифициран корона вирус, издаден преди година на името на британски институт за изследване на вируси. Следва линк към оригиналния документ за регистрация на откритието.

И докато тази "информация" от социалната мрежа, макар и недостоверна, е по-скоро любопитна, то някои сайтове у нас извадиха "ексклузивна новина", която е истински фейк, при това явно недобронамерен: "Бил Гейтс е платил 10 милиона долара за разработването на корона вируса."

Всъщност истината е противоположна - фондацията на създателя на "Майкрософт" действително е

дарила 10

милиона долара,

но за борба с причинителя на опасния грип.

Единственото оправдание за фалшивата новина вероятно е, че тя може да е пристигнала механично по линия на обмена от руски сайтове, а както в чуждия печат, така и в световната мрежа през тези дни наистина е пълно със "страшни" картинки и видеоклипове по темата.

Един от най-ужасните видеоматериали, с които ни бомбардираха през последните дни, е на млада китайка, която в неизвестен ресторант на град Ухан с видимо удоволствие яде прилеп, сякаш е вкусно пиле.

С обяснението, че по този начин се предава смъртоносния корона вирус, на заден план се чува и глас, който на китайски призовава:

“Яжте месото, но не и кожата му!”. Впоследствие се установи, че преди да попаднат в туитър, доста гнусните кадри са публикувани за първи път от Apple Daily, новинарската служба на Хонконг.

Друго грубо видео е това на популярния китайски блогър Чен Киши, който го сподели със своите 84 000 последователи в туитър. На него се вижда как говорещи кантонски вечерят със супа от прилеп.

В превод надписът на мандарински гласи: “След като видяхме какво се случва, могат ли китайците да се откажат от яденето на диви животни?”

Но всеизвестната истина, че заиграването със страховете на хората е добро за бизнеса явно обхвана и най-сериозните световни медии.

Така например израелски експерт по биологическо оръжие твърди пред The Washington Times, че епидемията от смъртоносния корона вирус е възможно да е

възникнала в биологична лаборатория

в китайския град Ухан. В трудната за опровергаване новина се твърди, че от 2015 година в града съществува единствената в Китай лаборатория, която може да работи със смъртоносни вируси. Дени Шохам, бивш офицер от израелското военно разузнаване, който е изучавал добре пазените

тайни на

огромната държава,

смята, че лабораторията е свързана с програмата за биологическо оръжие на Пекин.

Информацията звучи доста обезпокоително, защото през 2019 година държавният департамент на САЩ в своя годишен доклад съобщава, че Китай "води скрита биологическа война".

Според друга версия, публикувана отвъд Атлантика, преди няколко години китайци, работили за канадска лаборатория, са хванати да крадат опасния вирус и са били екстрадирани за родината си. Вероятно шпионите обаче са успели все пак да отнесат проби до изследователския център в Ухан.

Дори CNN, явно повлияна от масовата психоза около заболяването, тези дни пусна новина, че "в Индонезия

популярен лек

за астма

включва премахване на сърцето на летяща лисица (вид голям прилеп) по начина, по който го прави злият жрец в “Индиана Джоунс и храмът на обречените”, преди да го приготвите и изядете. А даже изпражненията на прилеп, според китайската народна медицина могат да лекуват всичко - от лошо зрение до недохранване в детска възраст."

На този фон съвсем нормално в паниката, породена от епидемията се намесиха и учени, които успокояват, че

картината не е чак толкова страшна

"Важно е да се постави рискът в перспектива - пише по този повод д-р Робърт Бартоломю в своята статия "Китайският корона вирус не е зомби апокалипсис", публикувана в "Сайколоджи Тудей. - Корона вирусът не изглежда по-лош от ежегодния грип. Ключовата разлика е, че още няма ваксина и за създаването й вероятно ще са необходими месеци. Звучи още по-страшно и зловещо, защото е нещо ново, загадъчно и произхожда от чужда държава. Към мистиката се добавя и предполагаемият му произход: змия на пазар за екзотични животни в град Ухан, на който се продава всичко - от кравешки глави до камили, лисици, язовци и най-вече множество плъхове и влечуги. Плашещо е и да гледате новинарските репортажи със здравните служители в Китай, които носят гумени ръкавици, хирургически маски, очила и специални костюми, докато лекуват пациенти. Но тези образи трябва да се съобразяват с реалността. Всяка година десетки хиляди американци умират от грипния вирус. Центровете за контрол на заболяванията изчисляват, че само за миналата година около 40 000 граждани са починали от грип. А преди две години смъртността беше най-лошата

за цялото десетилетие -

61 000."

В тази ситуация основният проблем според учения е, че има реална опасност медиите да насадят такъв страх и объркване, че да направят болестта много по-трудна за контролиране. В тази връзка той дава пример с епидемията от морбили през 2014 г. във Виетнам, която заради онлайн слухове и неверни твърдения, че правителството лъже хората относно броя на заразените, предизвиква огромна паника и прави епидемията много по-трудна за овладяване.

А фалшивите новини, освен че подкопават доверието в здравните власти, могат да предизвикат дори икономическа криза, презапасяване със стоки и колапс на банковата система, пише още експертът.