Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Статистиката срещу трите най-популярни конспиративни теории

Опасен ли е коронавирусът за белите и защо от него умират предимно пациенти в Китай, Япония, Тайван, Хонконг и Филипините?

Този въпрос даде повод за много

екзотични версии

и конспирации, но проверка на "168 часа" показва, че най-вероятната хипотеза е в статистиката. От над 73 хил. заразени, повече от 72 хил. са в Китай, където починалите вече са над 1868. Япония е на второ място с 610 заболели, от които има една-единствена жертва на вируса. В Хонконг от 61 души умира един. В Тайван от 22-ма болестта е завършила с летален изход при един човек. По-късно бе установено, че това е шофьор на такси, при когото усложнението се е получило заради съпъстващи заболявания - диабет и хепатит Б.

Във Франция от 12 поразени от вируса е починал един, но имаше съобщения, че той е с китайски произход.

Във Филипините от 3-та заразени, единият умира.

Когато се анализират тези данни, става ясно, че най-много жертви има в Китай, а в чужбина те основно са сред жълтата раса, тъй като там

разпространението

на вируса е най-голямо. При смъртност от около 3 на сто и при заразени в Европа и САЩ между 3 и 22 души

във всяка една страна, е логично повечето от тях да се възстановят.

Въпреки че след тези данни всички конспиративни версии би трябвало да рухнат, става точно обратното.

Най-популярната е, че при жълтата раса има някаква генетична особеност, която ги прави по-податливи към заразата.

Китайските власти вземат безпрецедентни мерки по летищата. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Китайските власти вземат безпрецедентни мерки по летищата. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Някои отиват още по-нататък допускайки, че коронавирусът всъщност е биологично оръжие, създадено в лаборатория със специален генетичен дизайн, така че да убива предимно азиатци. Тук обясненията са безброй. Най-популярното е, че въпросното

биооръжие е разработено в САЩ

и "изпуснато" точно сега, в разгара на търговската война с Китай. След като Тръмп не успял да подчини Поднебесната империя, пуснал заразата, за да срине икономиката й. Макар в този злодейски план да има известна логика, утвърдени учени, медици и накрая Световната здравна организация официално опровергаха тази версия, но това изобщо не попречи тя да набере невероятна скорост в социалните мрежи.

"Ако сега тръгнат

въшки

с тиф в САЩ,

ще знаем, че Китай е отвърнал на удара - шегуват се зевзеци. - Обвиниха китайците, че ядат змии и прилепи, но ако тръгнат въшките, китайците ще обвинят американците, че заразата е тръгнала, защото не се къпят."

Има още една конспиративна теория, която прилича на тази, но не съвсем. Според нея Ухан е център на опозицията на китайската компартия. Затова коронавирусът е пуснат нарочно именно там, за да "превъзпита" инакомислещите.

За тази версия има още един аргумент. Лекарят, който пръв би тревога, че коронавирус, подобен на ТОРС, се разпространява на пазара в Ухан, бе обвинен, че лъжесвидетелства и

създава паника

По-късно, когато докторът почина и започнаха масови бунтове, властта в Пекин го обяви за национален герой.

Каквато и да е истината, факт е, че заразата засега е концентрирана в Китай и в по-малка степен в някои азиатски страни. От тази гледна точка е абсолютно логично именно там да има най-много починали.