Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изследване сочи връзка между антимюсюлманските послания на Тръмп и престъпленията срещу мюсюлмани

САЩ набира сила белият национализъм. Според неправителствената организация "Лига за борба с клеветите" (ADL) през 2018 и 2019 г. в страната са регистрирани над 7000 случая на екстремизъм и антисемитизъм (свързван основно с десните). Тази цифра е значително по-висока, отколкото в предишни години, и мнозина смятат, че в основата на ескалацията на екстремизма е президентът Доналд Тръмп.

"От началото на президентската си кампания през 2015 г. Тръмп както открито, така и негласно насърчава насилието от страна на своите привърженици", казва Дарон Ачемоглу, професор по икономика в Масачузетския технологичен институт, в статията си "Идва ли фашизмът в Америка?", публикувана в Project Syndicate, престижен сайт за коментари.

"Лига за борба с клеветите" изследва и прави географска карта на всички инциденти, свързани с крайнонационалистическа пропаганда и антисемитизъм. На сайта й може да се видят и последните подобни случаи на

облъчване от

белите националисти

– например тематични стикери на американското знаме с QR кода за "Патриотичен фронт" и лозунги: "За нас и нашето потомство", "Не откраднато, а завоювано", "За нацията – срещу държавата", "Ще бъде ли вашата реч на омразата"?" и мотото на Тръмп: "Първо Америка" (America first). "Лоялните бели рицари", група от Ку Клукс Клан, разпространява лозунга: "Спасете нашата земя, присъединете се към Клан".

Една от основните критики срещу Тръмп след идването му на власт е свързана с противоречивите му изказвания през 2017 г. за извършеното от 20-годишния расист Джеймс Алекс Фийлдс-младши. Той се вряза с колата си в протестиращи срещу срещу митинг на бели националисти, скинари, неонацисти и членове на Ку Клукс Клан в Шарлътсвил, Вирджиния, уби жена и рани десетки. През 2019 г. младежът бе осъден на доживотен затвор.

Според негови познати и учителите му Джеймс Алекс Фийлдс-младши бил обсебен от Адолф Хитлер и нацизма. Американският сенатор Тед Круз окачестви деянието му като терористичен акт. Марко Рубио осъди акта на омраза. Първоначално Тръмп осъди расизма, като го нарече "зло", както и тези, които извършват насилие в името на расизма - включително Ку Клукс Клан, неонацистите, белите супермасисти.

Ден по-късно той заяви: "Какво ще кажете за "алтернативното ляво", което атакува това, което вие наричате "алтернативно дясно",

те не носят ли част

от вината? Носят...

Имаше една група, която бе лоша, и друга - която също използваше насилие, и двете се противопоставят на всичко, което ценим ние, американците..."

Тръмп каза също, че "и от двете страни имаше много симпатични хора". "Не всички там бяха неонацисти... Те бяха там и за да протестират срещу махането на паметника на Робърт Лий (един от главните командири на Конфедерацията на южните щати по време на Американската гражданска война, б.а.). Тази седмица е той, дали няма да го последва Джордж Вашингтон другата седмица и Томас Джеферсън - още по-следващата... Те са били робовладелци, ще им свалим ли паметниците? Това е голямо пренаписване на историята", каза още Тръмп.

С противоречивите си изказвания президентът си навлече масови критики, включително от редиците на собствената му партия. Според мнозина негови опоненти посланията му за споделена вина между крайнодесните, поддръжниците на теорията за превъзходството на бялата раса, и контрапротестиращите косвено оправдават белите расисти.

Реакцията срещу изказванията му стана повод за разпространението на вътрешно съобщение до сенаторитерепубликанци. След брифинг в Белия дом, на който Тръмп заяви позицията си по размириците в Шарлътсвил, той избегна един въпрос. Медиите го попитаха дали отхвърля подкрепата, която получава от националистически групировки, въпреки че Тръмп отрича да им симпатизира.

Според проф Дарон Ачемоглу думите на Тръмп водят до определени последствия. След Шарлътсвил някои бели националисти, извършили насилие или вътрешен тероризъм, заявиха, че са били вдъхновени от президента. Сред тях е Сизар Сайък-младши, който преди междинните избори в САЩ през есента на 2018 г. изпрати 13 пакета със самоделни бомби по пощата до известни личности. Сред мишените му бяха някои

политици демократи

и високопоставени евреи,

включително първият тъмнокож президент Барак Обама, милиардерътфилантроп от еврейски произход Джордж Сорос, противникът на Тръмп през 2016 г. Хилъри Клинтън, актьорът Робърт де Ниро, яростен критик на Тръмп.

След ареста на 56-годишния мъж от Флорида стана ясно, че е пускал изпълнени с омраза постове във фейсбук и туитър срещу гейовете, черните, евреите. Компанията "Фейсбук" обяви, че е изтрила постовете през 2018 г., а Туитър се извини, че не е действала спрямо туитове, които явно са нарушили условията за поведение.

Преди Сизар Сайък-младши антисемитският екстремист Робърт Бауърс простреля 11 евреи в синагога в Питсбърг. Лидeрът нa oргaнизaцията "Лигa cрeщу клeвeтaтa" oпрeдeли случилото се кaтo нaй-cмъртoнocнaтa aтaкa cрeщу eврeи в aмeрикaнcкaтa иcтoрия.

Бауърс зaявил прeд пoлицeйcки cлужитeли, чe eврeитe извършвaт гeнoцид и чe иcкaл дa умрaт. В профила си в Gab.com, той в частност твърди, че и Тръмп се е оградил с евреи, както и че евреите помагат за транспортирането с каравани през мексиканската граница на членове на организация за мигранти.

Седемнадесет дни преди нападението Бауърс публикува уеб страница на организацията за защита на бежанци HIAS, в която са изброени редица Шабати (серия от празнични уикенди на еврейски конгрегации в САЩ - б.р.), в това число адрес на Шабат в близост до окървавената синагога. Делото срещу Бауърс, който не се признава за виновен, продължава. Адвокатът му се бори срещу решението на съда за смъртна присъда.

През август 2019 г. 21-годишният Патрик Крузиус застреля с полуавтоматична пушка 22 души и рани 26 в търговски комплекс в Ел Пасо, на границата с Мексико, щата Тексас. Преди това той е поствал в социалните мрежи расистко послание, а при предаването си на полицията признава, че

негова цел

били мексиканците

Сред убитите има седем мексиканци. Малко по-късно 24-годишният Конър Бетс уби с полуавтоматично оръжие 9 души, в това число сестра си, и рани 27 в район на Дейтън, щата Охайо. Двете масови убийства отново насочиха стрелите срещу Доналд Тръмп заради последователната му политика срещу имигрантите, пропагандата му за стената по мексиканската граница и отказа му да промени законите за притежание на огнестрелно оръжие.

След друг подобен случай президентът Тръмп направи обръщение към нацията, в което заяви, че "омразата няма място в САЩ" и поясни, че престъпленията са дело на умопобъркани хора.

Според конгресмени и опоненти на Тръмп престъпленията на омразата срещу малцинствата са особено брутални през 2015, 2016 и 2018 г. И всички извършители на смъртоносно екстремистко насилие в САЩ през 2018 г. имат връзки с бели националистически групировки.

“Днес имаме проблем с тероризма на белите националисти в САЩ

Това са бели мъже, мотивирани от страха, който този президент всява", твърди демократът Бето О'Рурк през август 2019 г. И допълва: "Расизмът на президента Тръмп не просто обижда чувствителността ни, а променя съществено характера на тази страна. И води до насилие".

През 2019 г. в Конгреса имаше изслушване за престъпления срещу етнически и расови малцинства. Джери Надлър, председател на Комисията по съдебната власт, отбеляза: "Във всеки от тези случаи извършителите се ръководят от убеждението си, че небелите хора – било то афроамериканци, евреи, мюсюлмани или други малцинства - ще навредят на белите".

Според Лигата за борба с клеветата (ADL) в САЩ на белите националисти се дължат повече от половината от всички убийства в последните 10 години. Кристин Кларк от "Националния комитет на адвокатите за граждански права в съответствие със закона" смята, че белите националистически и сепаратистки движения "напълно разкъсват структурата на страната". Тя каза, че нейната организация е успяла да затвори сайтове, които "подбуждат омраза и расизъм".

Ново проучване на икономистите Карстен Мюлер от Принстънския университет и Карло Шварц от Университета "Уорик" позволява да се направи извод за пряка причинно-следствена връзка между

антимюсюлманските туитове на Тръмп

и антимюсюлманските престъпления от омраза. Изследване, публикувано в Social Science Research Network, се фокусира специално върху антимюсюлманската реч на омразата и насилието в ерата на Тръмп. Съществува силна връзка между акаунти с голям брой последователи (като президента на САЩ) и речта на омразата и последващо насилие и омраза в публични и дори в частни условия, сочи изследването.

Белият национализъм е заплаха не само за Америка. Според "Интернешънъл бизнес таймс", който се позовава на авторитетни източници от ООН и Чигагския университет, той може да бъде и световна заплаха. Белите националисти смятат, че бялата идентичност трябва да бъде основният принцип на организацията на западното общество.

Расистките атаки срещу бежанци, имигранти, мюсюлмани и евреи нарастват с тревожни темпове в световен мащаб. Учените, изучаващи интернационализацията на престъпленията от омраза, наричат това опасно явление

“насилствен транснационализъм”

Тази международна тенденция в съвременния си вариант води началото си от 70-те години на миналия век в САЩ, когато малка група бели американски националисти се стремят да разпространят идеологията си на омразата.

Расисти като лидера на Ку Клукс Клан Дейвид Дюк, американския деец за превъзходство на белите в САЩ Ричард Бътлър и екстремисткия автор Уилям Пиърс смятат, че бялата раса е заплашена от културно нашествие от имигранти и хора с различен цвят на кожата.

Белите националисти твърдят, че демографските промени в страната ще доведат до унищожаване на бялата раса и култура, въпреки че белите са 77%. През последните години алтернативните десни - термин, означаващ съвременното онлайн движение на расистите - разшириха ксенофобския светоглед на 20-и век, за да изобразяват бежанци, мюсюлмани и демократично мислещи хора като заплаха.

Лидерите на Алтернативни десни като Ричард Спенсър, екстремистът Джаред Тейлър и редакторът на неонацисткия сайт Daily Stormer Андрю Англин също така използват социалните медии, за да разпространяват идеологията си.

Тръмп и други десни политици като Марин льо Пен във Франция и холандския лидер на опозицията Геерт Уайлдърс обвиняват имигрантите и хората с различен цвят на кожата за нарастваща икономическа нестабилност, нарастващо неравенство и упадък в индустрията. Националистическият терор представлява заплаха за вътрешната сигурност на САЩ и според доказателства представлява глобална терористична заплаха, пише Андреас Уимър (професор по социология и политическа философия в Колумбийския университет и автор на книгата "Национална сграда: Защо някои страни се събират, а други се разпадат").