Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Демократите катастрофираха в Айова, подаряват втори мандат на Тръмп

Този понеделник Демократическата партия в САЩ претърпя катастрофа, която ще й струва президентските избори през ноември, май. Виновникът за това фиаско според официалната версия не е човек, а една злополучна компютърна апликация.

Изводът за България е –

кого лъжат родните кандидати за властта,

че щом започнем да гласуваме по интернет, и всичко ще цъфне и ще върже? Както много пъти съм писал, то е все едно да си включиш тостера в далекопровода с високото напрежение.

Но да се върнем на фиаското. В понеделник в щата Айова се състояха първите първични избори, с които кандидатите за президент печелят делегати за партийните конференции през лятото. Изборите, които в Айова са под формата на събрания на местната общественост, минаха бързо - между 19 и 21 часа местно време. Почти на мига бе съобщено, че сред републиканците води Тръмп с 97 на сто от вота. Двамата му конкуренти взеха по 1 процент.

Демократите обаче замълчаха гузно

Минаха два, три, десет часа – ни вопъл, ни стон. Естествено, из социалните мрежи и медиите тръгнаха какви ли не слухове - мълчат, защото не харесват резултатите? Или подменят протоколите? Или пак Путин ги е хакнал?

Часовете минават, слуховете се множат

В един момент ръководството на демократите в щата съобщи, че нямало хакерска атака. Путин този път е невинен. Появили се някои “нередности” заради апликацията, с която председателите на секциите трябвало да предават данни от смартфоните си. Някаква грешка в кода объркала аритметиката.

Преди 4 години на същите първични избори в Айова

също имаше голям скандал

Тогава излезе наяве, че партийният актив е откраднал няколко делегати от Сандърс и ги е дал на Хилъри. Скандалът се разрасна и продължи до партийната конференция през лятото, когато гневните привърженици на Сандърс прогониха председателката на партията, вярна лейтенантка на Хилъри. Междувременно Путин хакна сървъра на Демократическата партия и Уикилийкс публикува вътрешнопартийната кореспонденция, за да лъсне, че партийният апарат е играл нечестно срещу Сандърс по указания на Хилъри.

Днес Хилъри е страничен наблюдател, но май не съвсем. Оказва се, че грешната апликация е дело на компанията “Сянка” (Shadow), а тримата шефове и собственици на тази сянка през 2016 г. са работили за Хилъри! И пак вмирисването тръгва от Айова!

Президентът Тръмп не пропусна да се подиграе по туитър: “Събранието на демократите е пълна катастрофа. Нищо не работи, точно както когато управляваха страната… Единственият, който може да обяви голяма победа миналата нощ, е Тръмп!”

Факт. Едно пояснение –

тези избори в Айова всъщност са политически събрания

(caucuses), в които участват регистрираните демократи в даден район. Те се събират в някоя местна зала или физкултурен салон и там се групират според своя кандидат. Прави се първо преброяване и след това най-малките групи, които остават под съответната бариера, могат или да си тръгнат, или да се присъединят към някоя от по-големите групи. Тогава се прави второ преброяване и резултатите вече са окончателни.

Когато накрая бяха съобщени частичните резултати при 62 на сто преброяване, лъснаха две огромни изненади. Основният състезател на демократическия елит, бившият вицепрезидент Джо Байдън, се оказа чак на четвърто място с 15,6 на сто от валидния вот, което е само с 0,6 пункта над бариерата. А до вчера той биеше всички според анкетите!

В друго време това не е болка за умиране, но точно в момента в Сената приключва делото за отстраняване на президента Тръмп. Както е известно, той бе импийчнат в долната камара заради обвинение, че изнудвал украинския президент Володомир Зеленски да разследва Джо Байдън и сина му Хънтър за корупция.

С две думи, Джо Байдън принудил предишния президент Порошенко да уволни тогавашния главен прокурор на Украйна, който разследвал газовата компания Буризма. Срещу тази услуга Хънтър Байдън бил назначен в борда на “Буризма” и дълго време получавал между 50 и 80 хиляди долара месечно, без да работи нищо. Мирише силно на корупция. Разбира се, и Байдън, и демократите в Конгреса отричат да има нещо нередно, всичко е цветя и рози.

Но Айова показа, че техните избиратели са на обратното мнение! Щом според тях работата на Байдън не е чиста, значи Тръмп е имал основание да иска разследване. А щом е така, значи цялото импийчване е шашма!

Мощен шамар, който ще кънти в ушите на партията

чак до ноември. Още повече, че в сряда Сенатът гарантирано ще оправдае Тръмп. Фиаско, умножено по катастрофа!

Другата изненада е, че според ранните данни при 62 на сто преброяване на първо място излиза Пийт Бутъджъдж или може би Бутаджъдж (Buttigieg), доскоро неизвестен кмет от щата Индиана. У нас медиите изписват тази фамилия “Бутиджидж”, което не е правилно, защото транскрипцията на български трябва да е фонетична. Кратка справка в нета показва, че тази фамилия е от малтийско-арабски произход и означава “собственик на кокошки”.

Явно в много от събранията, а те са общо 1678,

избирателите на Байдън са били под бариерата

и са минали в кокошарника на Бутъджъдж, защото той е млад, интелигентен, образован, симпатичен и свири на пиано. При това е “умерен”, което ще рече, че е лицеприятен за Уолстрийт.

Пийт е чудесен, но има само един малък проблем – той е гей. И на това отгоре е в еднополов брак с учителя Частен Глезман, друго интересно име. Запознали се пак чрез една апликация. Което ще рече, че ще победи Тръмп в Ню Йорк и Калифорния, но в останалата част от страната няма да му е лесно.

Ако Байдън се е сринал в очите на електората, кого да издигнат тогава демократите? Вярно, Бърни Сандърс и сенаторката Елизабет Уорън са много популярни, но те са твърде леви, социалисти. Бароните на партията и големите спонсори не могат да допуснат подобен пробив.

Вече няколко пъти обяснявах, че президентските избори през ноември са кръстопът за целия свят.

Кой ще е отгоре – десният популизъм или левият радикализъм? Ще се забранят ли двигателите с вътрешно горене,

ще се избият ли кравите?

Ще се размразят ли двете замразени трансокеански търговски споразумения, след което суверенитетът стане невъзможен?

Виждате колко много неща може да промени една дефектна апликация. Затова казвам – не допускайте да се гласува през интернет! Няма нищо по-сигурно от добрата стара хартия.