Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да се зарови под дърво, да се направи на капсули, които да бъдат пити за подобряване на лактацията, да се изяде сурова за достигане на просветление – в последните години плацентите се превърнаха от временен орган в изключително ценна, почти митологизирана част от тялото.

Жестокото нападение над д-р Гагова в “Шейново” заради отказ да предостави плацентата на бащата на новородено бебе, ни накара да се запитаме какво е приложението на този наричан “биологичен отпадък”. Според нашето законодателство плацентата е точно отпадък и официално се третира като изваден апендикс или ампутирана част от крайник. А биологичните медицински отпадъци биват изгаряни в инсинератор. От няколко години насам съществуват различни групи, настояващи родителите да имат право да запазят плацентата след раждане, както е в някои страни като Германия или САЩ. Причината е, че според различни теории тя е изключително полезна и може да бъде използвана и след отрязването на пъпната връв.

Много жени твърдят, че и в България е възможно да ти дадат плацентата, стига да си се разбрал предварително с лекаря си. Но това става неофициално. Оказва се, че у нас плацентата се използва най-вече като част от модерния напоследък обичай да се зарови в земята, като над нея се посади дърво. Интересното е, че подобна практика е била част от българските традиции в миналото, когато веднага след раждането плацентата на родилката се е заравяла под плодно дърво, за да оживее детето.

Но е факт, че тя би могла да се използва и по много други начини. В САЩ например при желание на родителите плацентата се изсушава по специален метод и се прави на капсули. Смята се, че е добре родилката да ги пие, за да стимулира лактацията си, но също така и да пребори следродилната депресия. Дори самата Ким Кардашиян сподели, че пие хапчета от плацентата си. Други обаче стигат до крайности. Някои споделят, че съхраняват този временен орган и го носят на различни врачки и знахарки, които с него правят “силни магии за здравето на детето”. Други ексцентрични течения пък препоръчват от плацентата да се ядат направо сурови части. Сциентологията повелява бащата да хапне за здраве и просветление. Самият Том Круз сподели в интервю през 2006 г. как е изпълнил заръката при раждането на дъщеря си Сури.

Ако все пак се говори не за крайна, а за реална употреба на плацентата, тя е изключително богата на стволови клетки. Извличането им обаче се осъществява единствено от специалисти при определени условия. Стволовите клетки имат уникалната способност да се превръщат в различни видове специализирани клетки, което ги прави едно от най-мощните средства за лечение. Те са родоначалници на всички клетки, които изграждат нашето тяло и се намират във всички наши органи. Именно способността им да се самовъзпроизвеждат и да се превръщат в клетки на различни тъкани, ги прави основен фактор в регенеративната медицина – чрез стволови клетки се възстановяват кожа, кости, сухожилия, лекуват се вродени или придобити увреждания на тъкани и системи. До този момент имат доказан клиничен ефект в приложение при стотици болести като злокачествени заболявания на кръвта, различни левкози, лимфоми и анемии. Използват се и като алтернативна терапия при диабет тип 1, чернодробни увреждания, миокарден инфаркт, инсулт, детска церебрална парализа, болест на Паркинсон, алцхаймер, дори рак.

Именно ембрионалните клетки са с най-силен регенеративен ефект. Тези млади клетки са много по-жизнеспособни и се делят изключително бързо, което ги прави незаменими и изключително ефективни при наложително спешно лечение. Факт е, че стволови клетки могат да бъдат получени и от възрастен индивид. Най-богатите източници на стволови клетки освен пъпната връв и плацентата са костният мозък и кожата. Но с течение на времето клетките се променят и няма как да не загубят част от качествата си. Възрастните клетки постепенно губят своята жизненост и намаляват способността си да се делят бързо. Възможностите за лечение с тях стават все по-ограничени. Стволовите клетки, взети при раждането, обаче се смятат за уникални. Първият признат успех в използването на стволови клетки от пъпна връв е отбелязан през 1988 г. Тогава 5-годишно момче, страдащо от рядко генетично заболяване – анемия на Fanconi, е излекувано със стволовите клетки от неговата новородена сестричка.

За да се запазят стволови клетки при раждането, така че да могат да бъдат използвани, ако се наложи след време, е необходимо бъдещите родители да сключат договор с банка за съхранение. Договор се сключва поне месец преди самото раждане, като е задължително да се предупреди израждащият екип, че ще бъдат вземани клетки, защото това е от значение за използването на различни агенти, забързващи процеса на раждането. Пробата се взима единствено от специализирано медицинско лице след прерязването на пъпната връв, когато бебето вече е отделено от майката. Това е напълно безболезнено и безвредно както за майката, така и за бебето. Всяка една проба се разделя на две и се съхранява в две отделни лаборатории. Повечето лаборатории съхраняват клетките около 18-20 години. Смята се, че когато детето стане пълнолетно, вече е собственик на тези клетки и има право да реши дали да продължат да се пазят, или да се унищожат. Всяко семейство получава специален сертификат за съхранените клетки и ако се наложи, те ще бъдат предоставени за извършване на процедура. Но самите проби отново не се дават директно на родителите, а се изпращат до официално медицинско заведение, в което ще се извърши трансплантация на стволови клетки. 

Именно огромните възможности за лечение със стволови клетки и все по-масовото им приложение, е причина да се твърди, че съществува огромен бизнес с плаценти. Много родители алармират във форуми, че пъпната връв не бива да се отрязва бързо, а да се изчака поне двайсетина минути след раждането, защото така “всички полезни вещества от нея отиват при бебето”. Други се оплакват, че след раждането плацентата им е била внимателно “сгъната и завита”, което според тях било категорично доказателство, че не се изгаря, а се съхранява за специални цели. Съществуват всякакви конспирации за нерегламентирана употреба на стволови клетки или използването им за научни опити.

Факт е, че опити със стволови клетки се осъществяват всеки ден, но повече от тях в официални лаборатории и с официално придобити клетки. Най-интересните експерименти, които се правят в света, са тези, целящи да установят дали наистина стволовите клетки са ключът към значително удължаване на човешкия живот.