Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И шоу "Невада" с офшорка в Панама

l Продуцентът Димитър Станчев си препродава сам голям апартамент в комплекс “Магнолия”
l Ако утре го притиснат банки, не могат да му вземат жилището в “Бояна”
l За 6 месеца го нападат три пъти - стрелят го, бият го с бухалки и го намушкват с нож

Дори и най-известното телевизионно шоу от зората на демокрацията "Невада" се оказа замесено с офшорка в така актуалната напоследък Панама.

В документите обаче фигурират имената на продуцента на супершоуто Димитър Станчев и съпругата му Ася, която първо като асистентка въртеше колелото на късмета в предаването, а по-късно директно измести Къци Вапцаров като водещ.

62-годишният мъж създава офшорното дружество "Вантедж проджектс корпорейшън", регистрирано в Панама на 8 ноември 2012 г., и само 2 седмици по-късно се явява със съпругата си при нотариус Ивайло Николов, за да сключи една сделка, чиято крайна цел е да защити апартамента, в който живее, от бъдещи вземания, в случай че бъде потърсен заради кредит от банка или финансови проблеми с партньори.

Но ето как се стига дотам...

"Невада" е първото хазартно шоу в България, излъчвано в ефира на националната телевизия. То се радва на невероятен успех в онези години, когато в родния ефир нямаше изобщо какво да се гледа. Според официални източници при старта си предаването е гледано от 5 милиона души.

През него в различни роли освен актьора Къци Вапцаров са преминали също така Румен Луканов, доскоро водещ на "Сделка или не", Ива Екимова, Гала, водеща на предаването "На кафе" по Нова тв, и Албена Вулева - на "Скандално жълто".

Димитър Станчев, който е роден през 1954 г., е продуцент на предаването. През 1980 г.

по времето на социализма той успява да избяга

в Канада, където се занимава с предприемаческа дейност. Единственият източник на информация за тези години обаче е самият той.

Така че днес трудно можем да разберем доколко успешно в онези години той е изнасял за САЩ и Канада българската минерална вода "Невестино", нито пък какви сделки е успял на реализира на пазара за недвижими имоти.

Димитър Станчев се завръща в България през 1992 г. И много скоро започва да прави "Невада". По начина, по който това се случва през 1993 г. обаче, то никога не би могло да се реализира днес. Шоуто представлява полускрита или директна реклама на големи фирми, които награждават победителите с автомобили, бяла и черна техника...

"Напливът на рекламодатели беше огромен - разказва човек от екипа на "Невада". - Но телевизията така и не успяваше да се докосне до големите приходи, нито пък да получи нормален процент от предаването. Парите оставаха основно за продуцента на шоуто."

Всичко това обаче не само е нормално за онези смутни години, но и напълно законно.

Тогава не само че Законът за радио и телевизия не е достатъчно добър за времето си - той все още дори не съществува, обнародван е в “Държавен вестник” цели 5 години по-късно.

Но когато държавата вече се пробужда и създава регулации, "Невада" не съществува. Не само защото междувременно шоуто е мутирало в тв предаването "Такси", а защото вече няма финансов смисъл да се реализира така.

В този период Станчев живее с Ася във вила под наем в "Бистрица". Двамата имат син и по още едно момче всеки от предишните си бракове.

В следващите години предприемачът

Димитър Станчев създава десетки фирми.

Вижте само статистиката от Търговския регистър: управител е на 19, в съвета на директорите - на 5, съдружник - в 18, едноличен собственик е на 8, ликвидатор на - 12, и представител на 5 дружества.

Да, вярно, в много от изброените фирми функциите му се препокриват, но все пак цифрите подсказват за сериозен и разностранен бизнес. Хора, които го познават, твърдят днес, че Станчев не е станал милионер в Канада, а в България, при това благодарение на "Невада".

В какви други проекти е замесвано името на предприемача през следващите години четете в хартиеното издание на "168 часа".

Коментара ()

Вашият коментар