Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Три вида хляб - бял, “Добруджа” и типов  ще имат  таван от 15% на надценката в магазина.
СНИМКА: "24 ЧАСА"
Три вида хляб - бял, “Добруджа” и типов ще имат таван от 15% на надценката в магазина. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Събирачи на билки и гъби остават с патентен данък

Три вида хляб - бял, “Добруджа” и типов, с таван от 15% на надценката в магазина, приеха депутатите на извънредно заседание във вторник.

За да стане факт обаче, парламентът ще изчака анализ на финансовото и икономическото министерство за това какво е съотношението при формирането на цената на хляба. Ако проучването на ведомствата установи, че тази надценка не е ефективна, ще има предложение за промяна.

Поставеният срок на министерствата е до 1 юли, когато, ако резултатите се окажат ефективни, трябва да влезе в сила и мярката.

Предложението е на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Цонев се аргументира с предупреждението на производителите, че 60% от продажната цена на хляба е транспортни и търговски разходи, а 40% е себестойността му.

Освен надценката

депутатите удължиха и нулевата ставка

на ДДС за хляба и брашното

до края на годината. Тя трябваше да изтече на 30 юни. По думите на Йордан Цонев производителите се интересували от тази преференция с цел предвидимост.

Депутатите обаче не гласуваха отмяната на алтернативния данък за берачите на гъби, билки и трюфели. Той е в размер на 30 лв. и се плаща всеки месец от лицата, извършващи тази дейност.

Отново по предложение на Йордан Цонев и Теменужка Петкова той трябваше да отпадне, но ПП-ДБ, “Възраждане” и БСП, които гласуваха “против”, успяха да запазят сегашните мерки.

Твърдо против се обявиха и гъбарите, които излязоха на протест пред парламента във вторник, за да настояват за отпадане на текстовете, които бяха приети на второ четене, но в бюджетната комисия по-рано през деня.

“Ние сме против внесените промени на действащия закон, които предвиждат отмяна на алтернативния данък и въвеждане на данък на физическите лица, който е в пъти по-голям от сегашния”, коментира инж. Юлиян Колев - председател на Българската асоциация “Горски гъби”.

Той допълни, че браншовите асоциации намират действащия в момента данък за добър и не искат стария закон, който въвеждал хаос.

В тяхна защита по време на гласуването се включи и бившият финансов министър Асен Василев.

Обясни, че е

имало продължителни разговори с бранша

и се е стигнало до приемането на наредба. Тя предвижда берачите на гъби и трюфели да плащат едновременно такса за събиране, както и здравна и пенсионна осигуровка, която е за половин работен ден. “По този начин 50 хил. души, които се занимават с тези дейност, плащат осигуровките като всички други. Ако се върне старият режим, фирмите, които изкупуват, ще минат в сивия сектор и няма да плащат данъци”, каза още Василев.