Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като кандидат на ГЕРБ за премиер Мария Габриел разговаря с останалите парламентарни групи заедно с Десислава Атанасова.
СНИМКА:  ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Като кандидат на ГЕРБ за премиер Мария Габриел разговаря с останалите парламентарни групи заедно с Десислава Атанасова. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Френска снаха е, но синът ѝ е роден в София, а съпругът ѝ е обиколил цяла България

От “най-доброто попадение” до “просто високопоставен европейски бюрократ”, който няма да се оправи тук.

От “На България ѝ отива най-сетне жена премиер” до “Тя тази много слабичка, бе”.

Партии и електорат видимо се развълнуваха при номинацията на Мария Габриел за министър-председател с мандата на ГЕРБ. И извън умилителните тревоги в стила на типичната българска баба - това момиче добре ли се храни, определено политическият живот се раздвижи около крехката на вид Мария.

А фината ѝ физика кореспондира с характера на еврокомисарката, кандидат за премиер. Тя е деликатна и сдържана, вежлива и приветлива в общуването си с всеки, казват хората, които са около Габриел през годините. И са категорични - тази жена е работохолик, отсява важните теми, работи усърдно да постигне целите си.

За близките си остава земна въпреки завидната кариера в Брюкскел.

Българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж е сред политиците с най-устойчива и вече дълга кариера в Европа. Сама е посочвала, че за нея еталон в политиката са Шарл дьо Гoл, Робер Шуман и Нелсън Мандела.

Днес Мария Габриел е на крачка от това да стане първата жена - премиер на България. Изключението е само Ренета Инджова, но тя влезе на “Дондуков” 1 служебно и за кратко преди вече близо 30 години.

Освен това, ако оглави правителството, Мария

ще е втората най-млада на този пост в новата ни история

Единствено Кирил Петков бе по-млад. Само 5 дни след като Радев връчи в понеделник мандата на ГЕРБ, тя ще навърши 44 г.

Манфред Вебер прегръща Мария Габриел под погледа на Бойко Борисов по време на Национална среща на ГЕРБ през януари 2019 г.
Манфред Вебер прегръща Мария Габриел под погледа на Бойко Борисов по време на Национална среща на ГЕРБ през януари 2019 г.

И резервираните, и възторжените от избора на Бойко Борисов да номинира нея за поста признават, че толкова свързан с Брюксел човек може да донесе на страната само позитиви в критичен момент, в който ни предстоят важни решения като членството в Шенген и еврозоната и средствата по плана за възстановяване, както и на фона на нестихващата война на Русия в Украйна, по който въпрос българите - и политици, и народ, продължават да бъдат разделени за разлика от своите европейски партньори.

Самият път от село Хаджидимово до върховете на европейската политика говори за характера и амбицията на Мария Неделчева, по съпруг Габриел.

Родена е на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. Завършва българска и френска филология в ПУ “Паисий Хилендарски”, после учи в Института по политически науки във френския град Бордо, където се дипломира като магистър по специалността “Сравнителна политика и международни отношения”.

През следващите 4 г. остава в Института по политически науки в Бордо като преподавател, влекат я изследванията.

Връща се в България по покана на Борисов и тогавашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Впечатлила лидера с анализ за развитието на политическите партии у нас. Тя пък харесала идеята за новата партия, енергията на хората, обръщането към всекидневните им проблеми, зачитането на мнението на всеки, готов да стане част от отбора. Така влиза в политическата битка и през 2009 г. става евродепутат.

Оттогава кариерата ѝ се развива стремглаво, а пътя си към високата позиция на еврокомисар Габриел

извървява сама и с особено усърдие

През двата си мандата в Европейския парламент бе един от най-активните български представители, докладчик по много теми. Особено активна бе в битката за равноправието между половете, както и по една от болните теми за света - гениталното осакатяване на жените, което се практикува в мюсюлманските страни. През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации ѝ връчи отличието “Евродепутат, защитник на социална кауза” за приноса за равенството между половете и правата на жените.

Съвсем не на шега, а с респект колегите ѝ дори я нарекоха

“Кралицата на пчелите” след кампанията ѝ за пълна забрана за използване на пестицидите,

от които измират пчелите. Както и кампанията ѝ за разясняване на ползите от меда пред децата.

Мария Габриел като  евродепутат по време на посещение в бежански лагер в Ливан през 2016 г.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Мария Габриел като евродепутат по време на посещение в бежански лагер в Ливан през 2016 г. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Като член на земеделската комисия на Европарламента Мария имаше и много други инициативи. А през 2016 г. стана Евродепутат на годината в категория “Развитие”.

Като член на важната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE)

няколко години работи с Илияна Йотова,

която тогава е евродепутат от БСП. И фактът, че двете са политически опоненти, не пречи да оценяват високо качествата една на друга и да съумяват да си сътрудничат. А когато Мария бе номинирана за еврокомисар, Йотова искрено я подкрепи и изрази увереност, че тя е подходящият човек.

В Страсбург и Брюксел беше изключително активна и по темите на миграцията и опазването на границите, работи по формирането на новата обща гранична служба на държавите от ЕС, която стартира дейността си точно от България.

Фина и крехка, не се уплаши да е част от мисии на ЕС в страни като Сиера Леоне, Конго, Нигерия, Хаити, Чад, Судан, Танзания, Киргизстан, Бурунди и Того.

При толкова пътувания мина и през критични моменти. При визита в Северен Кипър заедно с колеги е задържана за кратко от турските служби, след като полски евродепутат опитал да отвори разрушена църква.

В Судан по време на нейно посещение бунтовници отвличат 6-има българи,

а Габриел се оказва единственият източник на информация.

Носител е на орден “Сан Карлос” на правителството на Колумбия.

Беше зам.-шеф на групата на ЕНП и ръководител на делегацията на ГЕРБ в нея. А през 2012 г. стана и зам.-председател на ЕНП-жени.

Комисар Мария Габриел по време на откриването на детското председателство на Съвета на ЕС през януари 2018 г. заедно с Гергана Паси, Деница Сачева, Лиляна Павлова и Росен Желязков.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Комисар Мария Габриел по време на откриването на детското председателство на Съвета на ЕС през януари 2018 г. заедно с Гергана Паси, Деница Сачева, Лиляна Павлова и Росен Желязков. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

През 2017 г. бе избрана за еврокомисар по цифровата икономика и стана най-младият член на екипа на Жан-Клод Юнкер. Във втория си мандат с Урсула фон дер Лайен начело е с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

В сърцето на Европа г-ца Мария Неделчева открива и любовта - през 2012 г. се омъжи за французина Франсоа Габриел, който по това време е политически съветник на председателя на групата на ЕНП Жозеф Дол.

Съпругът ѝ Франсоа е от Страсбург, интересът му към политиката е наследствен - дядо му е бил кмет.

Доста подходящо като за работохолик, Мария

получава предложението за брак насред работната седмица на входа на пленарната зала,

забързана за важна сесия.

Имало и романтика все пак - Франсоа поискал ръката ѝ на колене, а положителният ѝ отговор бил посрещнат с аплодисменти от хората наоколо. Мария се готвела за изказване и изобщо не подозирала, че ще получи подобно предложение. А след пръстена излязла на трибуната в пленарната зала на ЕП леко разконцентрирана от вълнение, разказа тогава самата тя.

Жозеф Дол бил много изненадан, но без колебание приел да кумува на сватбата в София. Кума пък става шефката на общинските съветници от ГЕРБ в София Малина Едрева. Бракосъчетанието извършила лично кметът Йорданка Фандъкова, а сред гостите са и премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и председателката на Народното събрание Цецка Цачева. И булката, и младоженецът били изцяло с дрехи на български дизайнери.

Мария и Франсоа на сватбата си през 2012 г. във фоайето на Народния театър.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Мария и Франсоа на сватбата си през 2012 г. във фоайето на Народния театър. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

А коктейлът бил във фоайето на Народния театър “Иван Вазов” - една от първите забележителности в София, която Мария и Франсоа посетили заедно. След това по време на вечерята в известна механа впечатлили френските си гости с нестинарски ритуал. А

младоженецът сразил професионалните танцьори с уменията си в правото хоро

Франсоа обожава България, обиколили са заедно и четирите краища на страната, която той определя като невероятно красива. При всяко връщане на Мария в България съпругът ѝ е винаги с нея.

Синът им Жан-Едуард е роден в София през 2015 г. Ходи на училище тук.

Днес семейството живее между София, Брюксел и Страсбург. Мария обича да е сред хората, избира шумни улици, градски места. Признава, че не би понесла уединение сред природата, а най-добре се е чувствала в Париж сред тълпите туристи.

И Мария, и Франсоа са ценители на театъра и балета и когато са в София, не пропускат постановки. Обожават трупата на Народния театър, смятат, че изкуството, което се играе на негова сцена, е на европейско ниво, а пък сградата намират за много красива.

Мария обожава латино танците. Слуша Моцарт. Преоткрила е българския фолклор. Чете основно политически и работни документи и казва, че ако посегне към роман, той ще е на Достоевски.

Въпреки репутацията си на абсолютен работохолик и по европейски “скучна”, т.е. безукорна, и Габриел не бе подмината от скандал. През 2019 г. покрай “Апартаментгейт” изплува името на брат ѝ Борис Неделчев, който бе успял да се сдобие с голям апартамент в София с изключително изгодна сделка с близка до властта фирма. По времето на тези имотни сделки излиза и информация, че Габриел е ползвала евтино общинско жилище в столицата.