Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неприятните прояви може да са смущаващи дори при използване на защитни кремове

Слънчевата алергия е реакция на имунната система към ултравиолетовата светлина. Под нейното влияние кожата се променя, а имунитетът разпознава изменените клетки като чужди. Затова реакцията на кожата към слънчевите лъчи може да е непредвидима. Освобождава се хистамин. Той се произвежда от клетките на кожата и вътрешните органи в отговор на контакт с алерген - чужд обект, който дразни кожата. Този механизъм се нарича антиген-антитяло, обяснява дерматологът Маргарита Гехт от Санкт Петербург.

Метафорично казано, антитялото е кожната клетка, която може да се сравни с метал, а антигенът е алерген, който е като магнит. Металът привлича магнита и се образува комплекс антиген-антитяло и при това взаимодействие се освобождава хистамин. Резултатът от този процес върху кожата е обрив, сърбеж и други прояви на алергии.

Видове алергични реакции

Актиничното пруриго е "наследствена" версия на слънчевата алергия, която засяга всички раси. Симптомите са по-силни от другите видове и могат да започнат още в детството.

Фотоалергична реакция (фотодерматит) - този тип алергична реакция възниква, когато химикал (крем, почистващ препарат, парфюм), нанесен върху кожата, реагира със слънчева светлина. Симптомите понякога не се проявяват в продължение на 2 - 3 дни.

Полиморфни светлинни обриви (PMLE- polymorphic light eruption) или полиморфна фотодерматоза, слънчев сърбеж, полиморфен фотодерматит. Това е

най-честата форма на слънчева алергия

Между 10 и 15% от хората страдат от това заболяване. Среща се по-често при жените и обикновено започва в юношеството до 20-годишна възраст. Полиморфните обриви са с различни елементи: мехури, зачервени участъци, петна, везикули (малки мехурчета с течност), папули (малки леко надигнати над кожата възелчета). Засегнатата област е силно сърбяща. Алергията се проявява през пролетта и лятото. Обривите най-често се появяват на части от тялото, които са скрити под дрехите през студения сезон и се оголват през лятото - областта на гърдите и шията. Симптомите обикновено се появяват няколко часа след излагане на слънце. Хората с полиморфен светъл обрив са изложени на риск от недостиг на витамин D, тъй като тялото се нуждае от излагане на слънце, за да го произведе.

Истинската слънчева уртикария е алергична реакция към слънцето, която се среща сравнително рядко и причинява класическите прояви на уртикария. Патологична реакция може да започне след няколко минути на слънце. От това страдат предимно млади жени. Симптомите могат да бъдат леки или тежки, до анафилактичен шок - животозастрашаваща алергична реакция, която изисква спешна медицинска помощ.

Какви са причините

Фактът, че някои хора са алергични към слънцето, а други не, все още се изучава от лекарите.

Някои симптоми на алергия се появяват, когато човек погълне определени вещества или ги нанесе върху кожата и след това прекара известно време на слънце. Тези "катализатори" на алергиите включват:

- аромати;

- дезинфектанти;

- някои химикали, използвани в слънцезащитните продукти;

- козметични препарати;

- лекарства (тетрациклинови антибиотици, сулфаниламидни лекарства, флуорохинолони, болкоуспокояващи на базата на производно на пропионова киселина, ибупрофен и напроксен натрий, както и диуретици за високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност);

- домакински химикали.

При докосване на определени растения и излагане на слънце след това може да се появи фитофотодерматит. Кожата започва да гори и се появява обрив (същото може да се случи и ако след готвене на целина или магданоз човек веднага излезе на слънце). Изкуствените подсладители, включително калциев цикламат или натриев циклохексил сулфамат, също могат да допринесат за фоточувствителността, заедно с популярните билкови лекарства жълт кантарион и гинко билоба.

Профилактика

- В часовете между 10 и 16, когато слънцето е най-силно, чувствителните хора е добре да са на сянка.

- Да се използва водоустойчив слънцезащитен крем със SPF 30 или по-висок.

- Полезно е да се нанася ежедневен крем на базата на сок от алое, центела, азулен, декспантенол върху вече засегнатите участъци от кожата – тези продукти овлажняват, възстановяват епидермалната бариера и намаляват усещането за парене. Върху засегнатите области може да се използват блокери на Н-1 хистаминовите рецептори: дифенхидрамин, хлоропирамин, цетиризин, левовъртящ изомер на цетиризин, деслоратадин.

- Да се носят слънчеви очила с UV защита и дрехи, които добре покриват тялото: ризи с дълги ръкави и широкополи шапки ще предпазят кожата от слънцето.

- Тънките материи пропускат UV лъчите.

- Върху нежните зони - около очите, устните и ушите - трябва да се нанесе защитен крем, предназначен за специфични зони със SPF 30 или по-висок.

- Каротеноидите като бетакаротина, намиращ се в морковите, осигуряват UV защита. Тези съединения проникват в кожата след храносмилане. Хората с високи нива на каротеноиди в кожата са по-малко податливи на слънчево изгаряне. Консумацията на големи количества каротеноиди обаче може да промени цвета на кожата.

Кога трябва да посетите лекар?

Ако имате необичайни, смущаващи кожни реакции след излагане на слънчева светлина, това е сериозна причина да потърсите лекар. При тежки или постоянни симптоми най-добре е да посетите дерматолог.