Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подадени са заявки за 12 гигавата ВЕИ. Ако не им се постави условие да изградят и балансиращи мощности, ще сринат системата

Новите управляващи имат амбиции, но са малко хора

- Г-н Начев, за чия сметка ще е мораториумът върху цените на тока?

- Индиректно ще го платим през поскъпванията, този някой сме винаги ние, дали формата е директна, или индиректна – няма значение, в единия случай е по-болезнено, но в общи линии няма да ни се размине.

- Кога ще се инкасира това поскъпване – март, април, когато планират да отменят мораториума ли?

- Отсега, няма кой да чака март и април. Причината е в спекулативния елемент, защото всеки си слага малко отгоре върху цената, за да се застрахова. Изключително несигурна е ситуацията, вижте как върви цената на тока в ЕС, това няма как да остане без последици у нас. С този мораториум освен всичко друго си подсигуриха спокойни коледни празници. Тъй като мораториумът не позволява, ЕРП-тата засега няма как да

начисляват покриване

на разходите,

но те ще натрупат загуби. Вариант е държавата да им ги възстановява, но това не е правилно, защото не се оставя пазарът да регулира. Неприятно ще е и ако оставят ЕРП-тата да нямат кеш – тогава ще спрат да купуват ток и ще "дръпнат шалтера".

Няма полезен ход, предложението на КЕВР за повишението беше единственото смислено нещо, за съжаление, дойде на 15 декември, когато е крайният срок за обявяване. Те се забавиха, правителството закъсня с 2 дни.

- Отстрани изглеждаше като подривна дейност срещу новото правителство?

- Не мисля, че е търсен такъв ефект. Просто КЕВР се забави, мислеха как да го направят, имаше един вариант, отлагаха само и само да намерят по-безболезнена формула. И понеже посегнаха на ВЕИ, на които досега покриваха разликата между 119 до 700 лв. през фонд "Енергийна сигурност", а средствата в него не са безкрайни и сумата бе намалена – от 290 до 700 лв., това предизвика остри реакции, но те се пропускат от обществото.

- Тоест държавата за едни е била майка, за други мащеха?

- Мнозина не се интересуват от това, важното е тяхното да е добре. Забележете какво се случва с природния газ. Един

висш служител излиза и лъже

обществото в очите

и никой не може да го изобличи. Никой не реагира. Ще преговарят в Баку, защото има един анекс, че се отказва от допълнителните количества.

- Последно този газ може ли да дойде от Азербайджан, твърди се, че не може?

- Това е манипулация, физически може да дойде. Миналата година се купиха 44% над договореното от "Газпром", а евтиното никой не го взема. Хем не знаят, хем не питат, хем не искат някой да знае повече от тях. Основният проблем на българина във властта е, че вместо да привлече най-добрите, той се обгражда с посредствени, за да не би случайно да го изместят. Ако си добър професионалист, няма кой да те застраши. За съжаление, в повечето случаи става дума за случайно попаднали на ключови места.

Няма политическа воля, която да ни измъкне, новите управляващи имат амбиции, но са малко хора, не може с 20 души да покриеш държавата. Щом са тръгнали да проверяват капацитета, това означава, че нямат доверие на никого и няма кой да го направи. Но могат ли да са навсякъде и да проверят щателно всичко?

За ВЕИ вече има заявки за изграждане на 12 гигавата нови мощности. Голяма част са по линия на грантове и чакат финансиране от Фонда за устойчиво развитие.

- Тази мощност не се ли равнява на шест атомни централи като "Белене"?

- Да. Но когато има слънце - добре, а когато няма – няма ток. Ако управляващите не въведат някакъв лимит – примерно искаш 5 мегавата, но за да ги получиш, трябва да осигуриш насрещна балансираща мощност. Когато има слънце, вятър, вода, се използва токът от тях, когато няма –

електроенергия

се генерира от балансиращата

Ако това не се направи, ще се срине системата. Правят се някакви доктрини, стратегии на базата на идеи от 80-те, вижте в кой век живеем. Обсъжда се водна централа на Дунава за 10 млрд. евро, като дадем половината от капацитета на Румъния, за нас остават 500 мегавата. Говорят, че ще поръчват оценка, проучване къде може да се развива геотермална енергия. Такива "експерти" се въртят около управляващите. Важно им е да направят някой ялов проект на хартия, да вземат няколко десетки хиляди, да си преподаваш някъде.

Няма нужда от никакви оценки, проучвания и доклади

- България има геотермална енергия в София и в Петрич.

- На какво се дължи стряскащата аномалия, че в Европа електроенергията струва 350 долара, а в САЩ около 50?

- Това не е отсега, а поне от 2015 г. благодарение на системната политика на ЕС.

В Германия 27% от микса се осигуряват от вятър и 13% от соларни инсталации, в САЩ е 13 срещу 7%, или 20% общо. В останалия микс от 80 на сто ядрената енергетика дава 7-8%, останалото е природен газ и въглища. Проблемът е, че газът в ЕС е около 7 пъти по-скъп от този в САЩ, защото Меркел обяви, че ние няма да ползваме газ. Руснаците трябваше да са идиоти, за да не се възползват от ситуацията. Има ли катаклизми на пазара, първи се ориентират спекулантите – Москва няма да пропусне този шанс, извиваха им ръцете дълго, макар че аз съм от големите критици на "Газпром", сега не мога да кажа на черното бяло. Външната министърка в Германия призовава да се махне асфалтът, за да диша земята…

По немската телевизия върви реклама с призив да не се пилее енергията и вместо всеки да използва елкрушка, да се съберат по комшийски, за да пестят. Това няма да доведе до добър край.

В Германия, Нидерландия, Белгия се направиха много вятърни паркове, но нямаше вятър и това дисбалансира системата, затова са необходими балансиращи мощности, базовите отиват в историята.

Балансиращи

ще са хитът

през следващите

5-6 години

- повече ВЕИ значи повече газ, към днешна дата няма друго решение, това не е приятно и цената на синьото гориво се повиши. Нямаше заявени количества, сега искат повече, но няма. На този фон въглеродните емисии са убийствени. Нашите тецове започват от 212 лв., за да ги покрият, и след това вече се начисляват останалите разходи в себестойността. Над 36% от електроенергията ни идват оттам.

Зимата расте потреблението. Мегапроекти ще са пагубни, необходими са ни малки газови централи с балансиращи мощности, за съжаление, повечето експерти са лобисти и продължават да объркват дори когато държавата е пред разпад.