Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слънчевата топлоцентрала Noor в Мароко с 2 млн. огледала ще задоволява потреблението на 2 млн. мароканци и ще осигурява ток и за Европа.
Слънчевата топлоцентрала Noor в Мароко с 2 млн. огледала ще задоволява потреблението на 2 млн. мароканци и ще осигурява ток и за Европа.

Европа да събере най-талантливите си учени и да спре да слуша бизнес акулите, планиращи да извадят трилиони от джобовете

Петролът си отива и мнозина потриват ръце, че с това идва и залезът на безумно богатите държави. Тези, чиито жители без никакви особени усилия живеят богато и охолно, осигурявайки щедро и старините на правнуците си с приходите от черното злато.

Но когато се съчетаят мъдростта с парите, не става точно така и хепиендът продължава. Ако проектите им се реализират докрай, те пак ще изнасят енергия и Европа ще е основният пазар.

В Дубай се строят 2,5 гигавата супермодерни слънчеви централи, по подобие на тази в Мароко, която е с мощност на атомна. (В престижната научна група участва и българският професор Стоян Марков, писа неотдавна сп. "Космос".)

През следващите 30 години мощностите ще бъдат удвоени. Отделно ще бъдат построени атомни централи, които ще осигуряват ток колкото две атомни централи с капацитета на “Белене”. Стойността им ще е

18 млрд. долара

Отделно са предвидени и мощности на газ. Единият реактор ще е предназначен за обезсоляване на водата. Целта на емирствата е да достигнат поливната площ на Израел – около 4 хил. кв. км. Като се има предвид, че двете страни са с приблизително еднакво население от около 7 млн. души, е ясно, че ОАЕ ще стане един от големите износители на плодове, цитруси, фурми, месо, царевица. Плановете са да обезсоляват 12 млн. тона вода годишно.

Саудитска Арабия също крои планове за мощни слънчеви централи в пустинята.

Заедно с това 8 арабски държави – ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт, Египет, Либия, Алжир и Мароко, се обединяват в изграждането на далекопровод от 1 млн. волта до Крит. Проектът е “Една енергетика, един свят”, а Франция е главен участник в планирането и инженеринговия проект. Тези осем страни ще трябва да осигурят общо производство на около

40 гигавата

от слънчеви централи и още поне 2 гигавата от атомни.

Плановете са единият кабел да свързва Либия с Крит и оттам ще отива към Гърция. Хълмовете там ще се покрият с фотоволтаици, което ще дават на южната ни съседка поне 4 гигавата електроенергия.

Случайно или не, Китай също участва в перспективния проект – Пекин държи да финансира оборудването за фотоволтаиците, като в замяна иска част от приходите от продажбата на електроенергия.

Идеята е в Африка и в Арабския свят да има все повече обезсолена вода, а с разширяването на поливните площи да се пречупи климатът и страните да имат свои собствени хранителни ресурси,

без да разчитат на внос

Част от излишния ток през нощта ще се насочва към Европа, което ще осигурява свежи финанси, които постепенно ще заместват намаляващите приходи от петрола и с тях ще се развиват екоиндустрията и различни зелени инициативи.

Как се стигна дотук? Повечето арабски принцове завършват Йейл, Калтех, Масачузетския технологичен институт, Харвард, Лондон бизнес скул. Те имат достъп до

топучените на Европа

и САЩ и с лекота могат да сформират екипи от най-добрите в името на интелигентния преход към едно по-зелено бъдеще. При това с минимум средства, а не с трилиони, каквито заявки има в Европа.

Емирствата правят още две умни реформи – пренасят механично британската правораздавателна система с наказателния, административния и търговския кодекс с всички поднормативни актове. Отделно вземат най-доброто от немската и канадската здравна система с амбицията да въведат телемедицината.

Така благодарение на разумната си политика богатите с минимални средства стават още по-богати. Големият въпрос е дали и Европа ще успее така интелигентно, със скромни ресурси и с максимална добавена стойност да направи своя завой към зелената икономика. В ЕС все още тече спор “за” и “против” атомната енергетика, макар че някои страни вече се задушават от въглищните централи, пуснати, защото няма друг вариант. Да, разчита се на

ново поколение батерии,

които да съхраняват излишния ток от ВЕИ-тата, но веднага след това ще възникне въпросът къде ще се съхраняват излезлите от употреба батерии, пълни с вредни и токсични материали. Разбира се, има и друга опция – да продължим да разчитаме на Арабския свят както досега, но вместо петрол оттам да получаваме ток? Но има и друг вариант – ЕС все още разполага с едни от най-талантливите учени и с най-авторитетните и престижни научни институти и университети – нека им даде картбланш и се възползва от нечовешкия им интелект, както направи Арабският свят. Нека учените, а не акулите от големия бизнес да предлагат решения за трилиони евро, които трябва да започнем да плащаме сега, и ако има някакви ползи за правнуците ни – добре, ако не – просто ще сме платили сметката както обикновено и след няколко години никой няма да помни къде и за какво са отишли парите. А между другото, ще сме заменили зависимостта си от петрола с друга зависимост. Досадно е!