Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Общата селскостопанска политика на ЕС обслужва Путин и другите енергийни сатрапи

Корабът “Вера Су”, който стои заседнал срещу Огънчето край Шабла, е на път да предизвика най-голямата екологична катастрофа в Черно море от времето на Всемирния потоп. И ще бъде чисто антропогенна, а потопът все пак е бил по Божие допущение, а не заради човешки действия. Ако не се намери начин да не се допусне съдържимото в трюмовете на този съд във водата, водораслите и планктонът ще бъдат зловещо наторени.

Няма да говоря какво е направено или ненаправено от отговорните фактори, а ще се опитам да ви обърна внимание върху същността на товара - азотен тор, предназначен за селското стопанство у нас. Дори и да не беше заседнал корабът, уреята пак щеше да стигне до морето - защото, като се хвърля в почвата, попада в естествения кръговрат на водата и пак наторява морето. Всъщност това е чудесен пример не за лошата българска държава, а за лицемерието на европейските и световните политики в областта на околната среда. Защото Общата селскостопанска политика, която е основен стълб на ЕС, всъщност прехвърля парите на европейските данъкоплатци към режима на Владимир Путин и други енергийни сатрапи. Защо? Защото земеделските субсидии са нужни, за да се поддържа високопродуктивно земеделие чрез непрестанно торене. Торовете се произвеждат от природен газ. Тоест тези пари, за които всички завиждат на земеделските производители у нас и непрекъснато мислят как да им ги вземат, всъщност отиват при износителите на природен газ, независимо къде точно се произвеждат тези торове - в Девня, Димитровград, Кривой рог.

Ако не сме толкова пристрастени към свръхпроизводство на месо и бърза храна, нямаше да сме толкова зависими от производството на тор, а оттам - и към природен газ.

Независимо дали “Вера Су” ще потъне, или не, азотните торове унищожават биологичното разнообразие в океаните, а оттам намаляват видовете, които се хранят с въглероден окис, което увеличава т.нар. въглероден отпечатък, който се смята за главната антропогенна причина за глобалното затопляне. 70% от кислорода в земната атмосфера идват от световния океан. Управлението на околната среда не е просто нещо и когато в него се вкара човешката алчност, понякога вредите са много повече от ползите - например превръщането на въглеродните емисии в борсов инструмент.

Изобщо малко повече скромност и смирение ще намалят значително проблемите на човечеството. Примерно ако се откажете от месото само за едно ядене седмично, това ще има значително по-голям ефект върху парниковите газове, отколкото спирането на всички тецове в Европа.Това няма да ви направи някакви депресирани вегани и постници, но значително ще намали световната нужда от торове и свръхпроизводство на месо. Или пък ако се откажете от поредния нов телефон, който не прави нещо повече от предния, но за производството му са нужни още цветни метали, за които трябват много ток и съответно въглеродни емисии.