Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още първите количества американски втечнен газ понижиха цените със 100 евро, но конфликтът в Украйна пак тласка цените нагоре

Ескалацията на напрежението между Русия, Украйна и НАТО взриви цената на природния газ и от 80 евро в края на декември тези дни тя превзе нивата от 94 евро без никакви изгледи покачването да спре.

Според експертите, с които "168 часа" разговаря, това може би ще е единственият ефект, който ще усетим. Нито един от тях не прогнозира

апокалиптични сценарии

при развитие на военен конфликт, при които доставките на природен газ ще бъдат прекратени.

Причината е, че България получава основните количества през "Турски поток" и оттук те отиват за Гърция, Северна Македония, Сърбия, а оттам за Унгария и Босна.

Да се мисли, че Москва ще накаже толкова много страни, сред които и Сърбия, която й е стратегически съюзник, заради конфликта с Украйна, не е реалистично. Още повече Русия вече не е онзи монополист, който беше.

Днес ситуацията е различна, защото втечнен газ се добива в много страни. Когато танкерите през декември поеха към Европа, привлечени от високите котировки от 180 евро, цените по чудодеен начин потеглиха толкова рязко надолу, че изумиха не само анализаторите, а и руснаците. Няколко танкера сринаха цените до 80 евро.

Разбира се, тези количества съвсем не са достатъчни и Русия все още е монополист, но тя вече вижда, че идва началото на края. Чрез САЩ Европа преговаря с Катар, а

добивът на

шистов газ ще расте,

защото цените никога не са били толкова атрактивни.

Оттук нататък Москва трябва много да внимава как ще се държи на газовия пазар, защото всяка непремерена реакция утре ще принуждава страните от ЕС да избират всеки друг доставчик, но не и "Газпром". Известно е, че тези продажби са жизнено важни за икономиката на Русия.

Разбира се, бе добре да сме презастраховани и с азерски газ, който е по-евтин, но никой нищо не е направил вместо 300 млн. куб.м да получаваме договорените 1 млрд., както се разбра от отговора на енергийния министър Александър Николов.

От друга страна, договорът ни с Русия изтича през тази година и трябва да се направи всичко възможно да си осигурим дългосрочни приемливи цени за бизнеса. Вече е ясно, че борсата е

добър коректор

на пазара, но заради различни фактори цените се движат като асансьор нагоре- надолу, което може да е смъртоносно за някои индустрии.

Затова според експерти на всяка цена трябва да се мисли в посока спешно увеличаване на доставките на азерски газ.

"За съжаление България има много малко алтернативи - ако спре газът през Украйна, ние сме прецакани – коментира пред "168 часа" експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев. - Щяхме да имаме азерски газ, ако бе готов интерконекторът с Гърция... Ама не е."

Той недоумява и защо през последното десетилетие Европа сама се постави в зависимост от Русия. Първо, като сведе собствения си добив на газ до минимума и всеки нов проект се превръща в кошмар. Второ, унищожава големите си нефто- и газодобивни компании, смята експертът. Трето, в ЕС се затвориха въглищните мини и ТЕЦ и се изградиха нови, но на газ, така че не само отоплението, но и електричеството в Европа да зависи в огромна степен от газа.

Пето, според Рашев се инвестира все по-малко в диверсификация на газовите доставки, а източници наоколо има - от Алжир, през Източното Средиземноморие, Иран, Ирак, Азербайджан, та чак до Катар. Шесто, Европа ограничава дългосрочните договори и разчита все повече на спотовия пазар, но не е готова да плаща колкото Китай, Япония и Корея.

Въпреки тези грешки, експертите са убедени, че те рано или късно ще бъдат поправени и никога повече няма да бъдат допуснати, особено след тежките уроци по време на сегашната криза. А тези мерки неизбежно ще ускорят края на руския газов монопол.

Ще ни се отрази ли конфликта на газовите доставки, четете тук, тук и тук.