Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дали тогава руският газ, който идва през "Турски поток" ще е за България, е друг въпрос, казва бившият министър на околната среда

- Г-н Попов, ако Русия атакува Украйна, това ще се отрази ли на доставките на газ за България?

- Ако Русия нападне Украйна, тя ще го направи по начин, който няма да засегне инфраструктурата, която доставя газ на Европейския съюз. Съответно ЕС няма да наложи санкции, които да доведат да моментално прекъсване на газовите доставки за Европа.

- Какъв е План Б?

- Европа има значителен капацитет за внос на втечнен газ. Той обаче няма да може изцяло да компенсира евентуално спиране на доставките на газ от Русия, най-малкото защото терминалите за внос са основно в Испания, Португалия, Нидерландия, Великобритания. Това ще създаде допълнителни трудности за трансфер на газ вътре в Европа.

България има сравнително ниска зависимост от газ и това е предимство. Освен това България има неизползван потенциал за внос на неруски газ. При евентуален конфликт с Украйна "Турски поток" няма да бъде засегнат, но дали руският газ, който идва през "Турски поток", ще бъде предназначен за България, е друг въпрос, вероятно не.

- Очевидно е, че сме в преходна фаза и предстоят големи промени?

- Във всички случаи сега ще видим поне пет тенденции: (а) опит да се увеличи европейският капацитет за внос на втечнен газ; (б) ускоряване на проектите за възобновяема енергия; (в) затягане на целите за енергийна ефективност; (г) ускоряване на технологиите за производство на биогаз и водород; (д) ускоряване на развитието и внедряването на технологиите за съхранение на енергия.

Европа и в частност България трябва да започне сериозни стъпки за по-бързо оттегляне от газа като основно гориво в енергийната система.

Каква ще е реакцията на Москва, четете тук, тук и тук.