Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рано или късно ще избухне газова война, през 2019 г. бе осуетена от пандемията, казва енергийният експерт

- Г-н Начев, има ли опасност за газовите ни доставки, ако конфликтът Русия - Украйна ескалира?

- Това е малко вероятно. Нашето трасе е през Турция, наистина няма никаква причина да мислим в тази посока.

Ако нещата се развият и Русия започне да търси варианти да покаже на ЕС едно или друго, тогава може да се правят интерпретации, но не мисля, че това ще рефлектира върху нас.

- До преди няколко години се смяташе, че с войната в Сирия Русия пречи на идеята катарският газ и нефт да потекат към Европа?

- Там се предвиждаше газопровод, но преди да се появи втечненият газ. След това този проект се обезсмисли.

Енергийният експерт Васко Начев е убеден, че рано или късно газова война ще има.
Енергийният експерт Васко Начев е убеден, че рано или късно газова война ще има.

- Защо се стигна дотам САЩ да преговарят с Катар да осигурят газ за Европа?

- Доставките на втечнен природен газ са синхронизирани. Ако всеки действа самосиндикално, те са невъзможни. Всеки танкер е сметнат до минутата, в случая става дума по-скоро за синхронизирани действия, а не че ЕС не може да преговаря.

- Имаше много скептици, но втечненият газ все пак понижи цената на газа в Европа?

- Втечненият газ винаги е бил фактор и една от причините за понижаване на цената на синьото гориво е шистовата революция. Но разбира се, само втечненият не може да е основен фактор. Руснаците, знаейки това, се изкушиха и се отвори възможност да реализират нещо като преса върху европейския пазар – усетиха, че ЕС проспа момента да заяви по-големи количества, като се надяваше да си ги осигури на спот пазара. Търсенето обаче бе по-голямо от предлагането и се стигна до сегашната ситуация.

Всеки, който следи пазара, знае, че втечненият газ оказва влияние върху цените по света. Газовата война се очакваше още през 2017 г., но се отложи и тъкмо да се разрази през 2019 г., започна пандемията. Рано или късно това ще се случи. Руснаците ще си платят за това, което направиха тази година. Ще дойде момент, в който ще загубят сериозен пазарен дял, защото търсенето няма да е като сегашното. Второ, все по-големи количества - извън руските доставки - ще се появяват на пазара и всеки, който знае какво направиха руснаците сега, ще предпочете друг доставчик. Разбира се, ако "Газпром" не прояви агресивност. Не само с цени, а ако още от "смачка" пазара с големи количества, за да отговори на страните, които предлагат втечнен газ – САЩ, Катар, Мозамбик, Австралия, Индонезия и др. Разбира се, важно е как ще се развие ситуацията в Украйна и как ще реагира на това ЕС – предстоят драматични събития.

Още по темата, четете тук, тук и тук.