Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съкращават производства, за да издържат на високите енергийни цени

В най-жестоката криза Германия смело затвори 3 атомни централи и тази година приключва с последните си 3

Големият проблем е, че в близките няколко години цените на енергоносителите в Европа ще продължат да са най-високите в света. От една страна са растящите цени за емисиите, които директно се отразяват в цената на продукцията. Те са обект на търговия от американски хеджфондове, които само чакат да чуят една дума от Еврокомисията, за да разберат дали да купуват, когато цените са на дъно и да продават на връх, изнудвайки и без това изнемогващия европейски бизнес.

Дори зам.-шефът на ЕК Франс Тимерманс бе принуден да признае, че повишението на цените на емисиите е допринесло за 20 на сто от поскъпването на природния газ от септември 2021 г. Тоест Европа сама задълбочава една от най-свирепите енергийни кризи. Именно затова полският премиер Матеуш Моравецки в статия за Euroaktiv настоя да се преразгледа системата с търговията с емисии. Той е категоричен, че тази система излиза "извън контрол" и ощетява бюджета на европейските граждани, което може да срине доверието в Зелената сделка. В статията Моравецки твърди, че не приема политиката на сегашния председател Урсула фон дер Лайен, която отстоява позицията, че покачването на енергийните цени ще ускори зеления преход. Моравецки обобщава, че това само товари потребителите с екстремно високи цени, проваля принципа на справедлив преход и увеличава спекулативните операции с емисии.

За съжаление призивите на полския премиер и на редица енергийни експерти ще останат глас в пустиня. ЕК започна проверка на търговията с емисии и стигна до извода, че няма никакви признаци за непазарни манипулации. Следователно цените емисиите ще продължат да са като асансьори и да товарят потребителите и бизнеса.

От друга страна, инвестициите във ВЕИ-та продължават, но токът от тях е скъп и ненадежден при неблагоприятни условия като през 2021 г. Ако изграждането им продължи и към тях не бъдат изградени и малки базови мощности, които да покриват дефицитите, рано или късно сегашната криза ще се повтори. Високата цена на електроенергията от тях на свой ред ще продължи да тежи на бизнеса и индустрията.

Отсега може да се прогнозира, че едни от най-пострадалите компании ще са в Германия, която преди дни затвори 3 атомни централи и до края на 2022 г. ще затвори последните си 3. Франция и близо половината страни в ЕС, сред които и България, настояват ядрената енергетика да продължи да съществува и да бъде призната за зелена, но за съжаление Германия се придържа към плана на Меркел, а той е категоричен – атомът трябва да бъде погребан.

Руският природен газ е неприемлив за ЕС, а дали американските танкери могат да осигурят необходимите количества на Европа на приемлива цена, все още е много рано да се прогнозира.

В тази ситуация остава въпросът защо в една от най-тежките енергийни кризи, без да има обща приемлива технология, осигуряваща чиста и изобилна енергия, зеленият преход трябва така да се форсира? За разлика от ЕС Китай с удоволствие купува руски газ и замрази зеления преход, пускайки въглищните централи, за да осигури ръст на икономиката си от 8,5% през 2021 г. Подобна е ситуацията и в САЩ, където във външната и вътрешната си политика винаги първо се грижат за осигуряване на евтини енергоизточници. Може би затова там очакваният икономически ръст през миналата година ще е близо 6%. В Европа прогнозите са за 5 на сто, но това е защото тук бизнесът и индустрията винаги са разполагали с интелигентен мениджмънт и висококвалифицирана и ефективна работна ръка. Според последни данни при население 444 млн. ЕС генерира 17 трилиона долара БВП, Китай с 1,4 млрд. души – над 12, а САЩ с 329 млн. души – 19 трилиона.

Европа все още има сериозни шансове в световната надпревара, но енергетиката е ключов компонент в конкурентоспособността. Сигурно до няколко години ще има революционни зелени технологии, но дотогава как ще оцелеят европейските компании? Дали вече не се чувстват "наказани“, че трябва да плащат най-високите енергийни цени само защото работят на най-доброто място за живеене – Стария континент? От тази гледна точка можем само да се надяваме, че те ще стиснат зъби и няма да предприемат второ масово преселение към Азия, където все още разходите за енергия са няколко пъти по-ниски. Не трябва да се забравя, че при този най-лош сценарий безработицата отново ще скочи и все по-малко работещи европейци ще са принудени да плащат непосилните заеми, които се вземат сега, за да се раздават като помощи.

Шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е убедена, че само с високи цени на въглеродните емисии, ЕС по-бързо ще направи прехода към зелена икономика. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е убедена, че само с високи цени на въглеродните емисии, ЕС по-бързо ще направи прехода към зелена икономика. СНИМКИ: РОЙТЕРС