Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите в 47-ото НС
Депутатите в 47-ото НС

87 лв. за МВтч става токът безсрочно и за битовите потребители, и за бизнеса

Създадена бе и временна комисия за въпросите, свързани с енергийната криза

Дебатите останаха паметни заради 29-годишен депутат на ПП, който забрави мисълта си при първото си изказване

Депутатите наложиха мораториум върху цената на тока, водата и парното, като цената се връща каквато е била на 01.01.2021 г.. Предложението беше направено от ГЕРБ и подкрепено от всички без ДПС. Това означава, че веднага след публикуването на решението в държавен вестник, цената на ел. енергията за потребителите става 87 лв. за МВтч. Тази цена на практика остава безрочно така, защото и мораториумът, който одобриха депутатите е без срок.

Средно с 11,5% трябваше да поскъпне токът в цялата страна от 1 януари по предложение на КЕВР, но това сега няма да се случи. Предложението за мораториум изненадващо дойде от председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и още по-изненадващо получи подкрепата на коалиционното мнозинство.

"Такова становище изрази министърът на социалната политика Георги Гьоков. Мисля, че така ще направим нещо смислено за българските граждани. Даваме си ясна сметка, че НС може да взема такова решение и е много по-логично от колкото да се създават комисии, които няма да свършат нищо", каза Атанасова от трибуната, щом направи предложението.

"Не очаквах точно от вашата парламентарна група да чуя толкова голяма глупост, която да измислите. Ако искате да се припознаете като една парламентарна група с г-н Гьоков...", бе първоначалната реакция на Рамадан Аталай от ДПС.

"Радвам се, че опозицията разсъждава отговорно, ние ще подкрепим вашето предложение за мораториум, има някои съображения, но понеже опозицията трябва да разсъждава отговорно, а не напук, ще го подкрепим. Не знам как ви хрумна, но съм изключително щастлив, че дойде от вас", заяви Тошко Йорданов от ИТН в отговор на предложението на Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 "Направихте най-големия популизъм. Нямате представа какво направихте със свободния пазар на електроенергия в България", реагира отново Рамадан Аталай. Това решение е противозаконно, каза той и посочи, че това е нарушаване на закона. Предупреди и управляващите, че им е подложена "динена кора".

Депутатите създадоха и временна комисия за въпросите, свързани с енергийната криза и високите цени на тока. Дебатите по създаването ѝ продължиха над два часа.

“Това предложение на КЕВР е политическо. В първия ден те искат да вдигнат цената тока. Независимите регулаторни органи трябва да са независими и да не вдигат цената. Да не се крием зад методологии, нека запазим българите във време на енергийна криза", посочи Атанас Михнев от ПП. 

По начина, по които говорихте пламенно личи двуличие, държавническо е да намалим цената на тока, а не да създадем комисия, която да бъде съпричастна с гражданите, създайте комисия, която да намали цената. Няма как вие да казвате какво да бъде поведението на КЕВР ако това наистина е независим орган, противоречите си, това е популизъм, отговори му Костадин Ангелов от ГЕРБ.

Не е нормално в нашата държава математици да определят кризата в здравеопазването, както не е нормално професор по медицина да говори за енергетика, тази държавна комисия е изцяло по поръчка на ГЕРБ, има и кадри на ДБ, коментира Цончо Ганев от Възраждане.

Подредете си правилно изречението. Кои са тези въпроси с енергийната криза, които като им отговорим ще се справим с нея? Никоя комисия няма да може да отговори на никакви въпроси, ако те са формулирани по този начин. Това е симптом, че като създадем такава комисия, тя няма да знае какво прави, иронизира Тома Биков от ГЕРБ наименованието на комисията.

Ако искаме решения, това може да се случи само със закон, а не с временна комисия, добави още той.

Старо парламентарно клише е, че когато искаш да отложиш едно решение - създай временна комисия, посочи Хасан Адемов от ДПС. Според него целта на тази комисия е да се прехвърли отговорността към Народното събрание

КЕВР е независим орган и не трябва парламентът да решава каква да е цената на тока бе тезата на ГЕРБ, а временна комисия би нарушила Закона за енергетиката. От БСП и ПП намериха дебата като загуба на парламентарно време, а в лютия дебат младият депутат от "Продължаваме промяната" Радослав Василев си забрави мисълта при първата си поява на трибуната.

"В последните 12 години... За цените на тока ние предложихме...", опита се да се изкаже 29-годишният депутат, но не можа да довърши изречението си. Това предизвика смях от някои депутати в залата. Първите редици от ГЕРБ изпаднаха в смях и дори подвикваха: "Кога сте предложили нещо?" След минута опит да върже едно изречение Василев се отказа от изказването си. "Исках да кажа... Извинявайте", каза смутено той и си седна на мястото.

Намери обаче подкрепа от един от най-старите в парламента Рамадан Аталай от ДПС. "Приветствам младия колега, който намери сили да излезе на тази трибуна. Убеден съм, че следващия път ще се представи много по-добре от нас, които сме дълги години тук", поощри го той.

Само няколко минути по-късно Василев отново събра смелост да се изправи пред депутатите, но този път бе подготвил изказването си писмено и го изчете. С изказването си той обвини ГЕРБ за покачването на цените на ел. енергията.

"Ще се престрашите да се месите върху независмата работа на регулатора? 80% не знаят, но регулаторът има 9 комисаря. ГЕРБ има двама. Председателят е от ДБ. Председателят е Иван Иванов, когото аз съм подкрепил. Много от вас ще се престрашат да нарушат независимостта на този регулатор", каза Делян Добрев от ГЕРБ като обясни, че България била дадена за пример от ЕС в създаването на независим енергиен регулатор. В много държави регулаторът се назначавал от премиера.
Той се изненада, че политиците не са очаквали новата цена на тока. Тя била обявена в "законовия ден" - срок записан в закона за енергетиката.

От "Възраждане" пък засегнаха темата с атомната електроенергия, като подканиха депутатите да прочетат становището на Български атомен форум, което е  на развитето на АЕЦ "Белене". "Там са събрани най-добрите енергетици. Периодично излизат със становища. Там всички можете да се запознаете с необходимостта от изграждане на този проект. България беше осъдена да плати 600 млн. евро, което отново ще тежи на съвестта на ГЕРБ", казаха от "Възраждане".