Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин подготвя най-кошмарния сценарий за Украйна с пълномащабна инвазия в страната. Това твърдят британски военни, цитирани от “Дейли мейл”.

Регионът около Украйна се движи по ръба на бръснача от края на миналата година, когато Москва премести близо 100 000 войници, както и танкове и ракети близо до границата.

Във вторник Белият дом предупреди, че ситуацията е “изключително опасна” и че Кремъл може да започне атака “по всяко време”. Смяташе се, че Путин ще избере най-лесната опция, като изпрати войски в региона на Донбас в Югоизточна Украйна, след което ще преговаря той да стане независима държава, осигурявайки буфер между прозападна Украйна и Русия.

Тъй като регионът вече е окупиран от проруски сепаратисти и е в състояние на война от 2014 г., се смяташе, че ще окаже малка съпротива.

Но последните разузнавателни данни сочат, че Путин готви много по-голямо нахлуване, а това поражда опасения от

война, която

ще затрие цели

градове и ще

убие милиони

Според специалисти войските на руския президент вече се разполагат в съответствие с новата му цел, като цели дивизии са в Беларус за учения, но те са разположени в непосредствена близост до Киев.

“Ние силно вярваме, че желанието на Путин е за пълна инвазия, а не за ограничена офанзива. В известен смисъл той би могъл да вземе толкова голяма част от Украйна, колкото му се позволи, тъй като ответната реакция ще е една и съща. Освен това, ако той просто окупира източните региони, никога няма да може да си върне цяла Украйна поради неизбежното укрепване на украинските сили в останалата част от страната след това”, твърди висш британски източник от отбраната. 

Същевременно Украйна предупреди, че Русия “почти е завършила” натрупването на сили, които могат да бъдат използвани за офанзива срещу страната, засилвайки опасенията, че Москва може да започне инвазия по всяко време, съобщи Си Ен Ен.

“Пълната численост на сухопътната група на Русия до границата е над 106 хил. души. Заедно с морските и въздушните части общият брой на войските е над 127 000 военнослужещи”, сочи анализ на украинските власти.

В оценката на Киев ситуацията се определя като “трудна”. Украйна вярва, че Москва “се опитва да раздели и отслаби Европейския съюз и НАТО”. В анализа се добавя още, че над 35 000 проруски сепаратисти в Източна Украйна са в бойна готовност.

Украински военни са убедени, че Русия може да използва ракетни оръжия със среден обсег за “унищожаване на жизненоважни обекти”, отбелязвайки, че комплекси “Искандер-М” са били прехвърлени към границата. Те са способни да поразяват цели на 500-700 км.

Руска инвазия в Украйна вероятно ще предизвика незабавно укрепване на отбраната на членовете на НАТО в близост до руските граници, като Естония, Латвия, Литва и Полша, съобщи АП. Алиансът вече разполага с около 5000 войници и оборудване, разположени в тези страни. Присъствието на членове на военния пакт по границите вече е едно от основните оплаквания на Путин срещу Запада.

Държавите от Югоизточна Европа – по-специално България, Румъния и Турция, се проверяват за тяхната готовност да приемат потенциално бойна група на НАТО от около 1000 войници и техника в Черноморския регион, пише АП.

“Има редица нации, които се интересуват от приемането на тези сили”, каза миналата седмица адмирал Роб Бауер, ръководител на военния комитет на НАТО.

Тъй като не е член на алианса, Украйна

не може да

очаква военна

помощ

от него като организация, ако Русия нахлуе, отбелязват експерти.

Пенсионираният генерал Бен Ходжис, който бе главнокоманващ на американските сили в Европа от 2014 до 2017 г., заяви, че съюзниците в НАТО трябва да се подготвят за по-широки последствия от евентуална руска инвазия в Украйна. Той предупреди, че милитаризираният Кримски полуостров е станал “непотопяемият самолетоносач” на Русия.

“Аз бих очаквал, че ако има нова офанзива от значим мащаб, има възможност тя да се разпростре по море, въздух, кибератаки”, коментира Ходжис, цитиран от Ройтерс. И добавя: Ако има нова офанзива, ние имаме трима съюзника на НАТО в региона на Черно море: Румъния, България и Турция... Ние трябва да предприемем всички стъпки за нашата колективна отбрана.

Румъния настоява за по-голямо военно присъствие на НАТО в Черно море, но южната ѝ съседка България се опасява да не провокира Русия, отбелязва Ройтерс.

В сряда пък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Киев - първи етап от неговата обиколка, посветена на кризата в Украйна. Той трябваше да има срещи с украинския президент Володимир Зеленски, за да се запознае отблизо със ситуацията. Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че предоставя допълнителна военна помощ на Украйна в размер на 200 млн. долара на фона на нарастващите опасения от руска инвазия.