Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гласуване с машина.
Гласуване с машина.

В 9401 секции, или с три повече от предишните парламентарни избори на 4 април, ще се гласува само с машини на вота на 11 юли. Това стана ясно на заседанието на Централната избирателна комисия след получена справка за броя на секциите с над 299 избиратели.

На по-късен етап комисията трябва да реши в кои от тези 9401 секции ще има по две машини за гласуване.

Освен на сайта на ЦИК списъкът с тези секции, ще бъде качен на сайта на всяка РИК. Той ще бъде изпратен и до областните управители в страната, които пък ще трябва да информират кметовете на общините. Целта е популяризиране на секциите с машинно гласуване и подготовка на разяснителна кампания, която да включва пробни гласувания до изборния ден. Идеята на ЦИК е всяка РИК да разполага с по три машини за такива демонстрации сред избирателите.

Прогнозният тираж на хартиените бюлетини за предсрочните парламентарни избори пък е над 6,7 милиона. Максималната прогнозна стойност за цената на една бюлетина е 0,178 лв. без ДДС, става ясно от решение на сайта на ЦИК за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за изработка и доставка на хартиени бюлетини. 

Въпреки че в големите секции ще се гласува само с машина, изискването на Изборния кодекс е във всяка от тях да бъдат осигурени и достатъчно хартиени бюлетини. Те ще се използват при преустановяване на машинното гласуване при проблем с устройството.

Бюлетините за страната трябва да бъдат доставени до всички областни администрации до 9 юли, а прогнозния тираж за чужбина от 710 000 бюлетини - до 22 юни на Министерство на външните работи.