Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОРНЕЛИЯ НИНОВА
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Това е лъжа, твърди зам.-шефът на ДПС

Скандал между лидерката на БСП Корнелия Нинова и зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев се развихри в пленарната залата. Причината - соцлидерката го обвини, че я е уговарял да не внася мораториум върху сделките на правителството сега, защото "има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове", които трябва да се приемат.

Днес депутатите обсъждат предложените от Нинова и шефката на депутатите от "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова проекти за налагане на мораториум върху сделките на правителството в оставка. Спорът между Нинова и Цонев започна именно по време на дебатите, тъй като той обяви, че ДПС ще подкрепи проекта, но той е противоконституционен.

Промяната в баланса на властта е неправилна. Конституционният съд вече веднъж е отменил такова решение. Какво ви дава правото да мислите, че този вариант е най-правилен. Съгласен съм, че трябва да има разграждане на този модел, но като се спазват конституцията и съответните закони, коментира Цонев. Той заподозря, че решението на БСП, внесено като точка в това за създаване на комисията по ревизията миналата седмица, не можело да мине и не можело социалистите да обвиняват, че останалите партии не се иска промяна.

Много е лесно да се говори срещу ГЕРБ, когато те вече са свалени от власт. Четири години вие ги подкрепяхте. Трябва да бъдете коректен. Когато в петък предложихме това предложение, вие дойдохте при нас ядосан и говорихте как ще се спре процесът в държавата, не говорехте за противоконституционнен текст. Трябва да бъдете откровен от тази трибуна. Сега и да го вземем това решение, вече е много късно, отвърна му пък Георги Свиленски от БСП.

А колегата му социалист Стоян Мирчев попита колко от назначенията в правителството на ГЕРБ са на ДПС.

Вчера обединихме двата проекта на г-жа Нинова и на г-жа Манолова. Предложеният проект съответства на изискванията, направени от Конституционния съд през 2014 г. "Демократична България" счита, че в правовата държава трябва да се работи с общи закони, а не с мораториуми, обясни Атанас Славов от "Демократична България" в отговор на Цонев.

ЙОРДАН ЦОНЕВ
ЙОРДАН ЦОНЕВ

Назначенията на ДПС и Пеевски са 0 в тези решения. Разбира се, мога да направя отговорът и по друг начин, но този път ще се въздръжа. Както се казва - давам ви малък бонус, коментира Цонев към ДПС. Според него в момента не се върви нито към съставяне на кабинет, нито към промяна. Това обаче щяло да се възпроизведе отново, защото няма да има мнозинство около общи реформи и ускорен икономически растеж. Докато политически партии не започнели да водят разговори без обременеността, която имат, нямало да стане нищо.

Не се водят нито официални разговори, нито зад кулисите. Без диалог няма да мръднем крачка напред от това, което се случва през последните 10 г. Това, което се говори от трибуната, продължава да минира диалога. Никога не съм казвал това, което казахте, че съм говорил пред вас и г-жа Нинова. Това е лъжа. Само казах, че това ще обхване и служебния кабинет и това е вярно, категоричен бе още Цонев.

Тези му думи обаче ядосаха лидерката на социлистите и тя поиска думата.

"Онзи ден пред всички камери и ръководството на БСП с мен се проведе арогантен и нахален разговор. В смисъл - "Оттегли това предложение, ще те подкрепим след една седмица, защото има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове", цитирам Йордан Цонев. И заставам с лицето си пред целия български народ, и имам свидетели - цялото ръководство на партията", каза Нинова. Тя настоя да се върне и записът от заседанието, за да се види какъв скандал е възникнал между тях. Обясни, че тогава тя попитала Цонев кой е той да решава.

Заставам пред вас и обявявам лично, че не съм произнасял такива думи. Най-малкото не бих си позволил да ги кажа на Корнелия Нинова, думите, които казах бяха свързани със служебния кабинет. "Кой си ти" ми беше казано, когато слязох и отвърнах на острия тон, че не са дошли дотук да ни се карат от тази трибуна, защото в българския парламент сега и веднага има само вкъщи. Не съм никак изненадан от думите на г-жа Нинова. Не е само моя оценката какво се случва там, да излезеш като опозиция с 50/100 по-малко гласове и депутати е оценката за ръководството на техния лидер, настоя той.