Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Данте е изобразен, държейки “Божествена комедия”, до входа на ада, седемте тераси на чистилището, град Флоренция и небесния рай, в стенопис на художника Доменико ди Микелино.
Данте е изобразен, държейки “Божествена комедия”, до входа на ада, седемте тераси на чистилището, град Флоренция и небесния рай, в стенопис на художника Доменико ди Микелино.

Флоренция го осъжда първо на изгнание и глоба, а после

на изгаряне на клада за злоупотреби като градски първенец

19-ият правнук на Данте Алигиери поиска реабилитирането и изчистването на името му. Репутацията на осъдения на смърт чрез изгаряне на кладата поет трябва да бъде възстановена чрез повторно разглеждане на делото в съда, смятат наследникът му астрофизикът Сперело ди Серего Алигиери и професорът по право Алесандро Траверси. Жалбата съвпадна с отбелязването през тази година на 700 години от смъртта на видния флорентинец.

Вследствие на политически битки

творецът, който в "Божествена комедия" ни води по пътя през Ада, Чистилището и Рая, е обвинен в корупция и злоупотреба със служебно положение от властите на Флоренция. В онова време градът е разделен между двете фракции в политическото движение на гвелфите – Бели, водени от банкера Виери деи Черки, и Черни, начело с благородника Корсо Донати. Междуособиците избухват след битката им с техните основни опоненти – гибелините.

Данте принадлежи към Белите гвелфи, които са умерени

привърженици на църковната власт на папа Бонифаций VIII. Противниците му, които заемат хард позиция за католическо господство, вземат връх през 1301 г. и тръгват да го съдят. Срещу него е повдигнато обвинение. Първоначално е осъден на глоба от 5000 флорина и 2 години изгнание, както и пълна забрана да заема публични длъжности. Когато той не се появява, отсъствието му става причина присъдата му да бъде сменена на смъртна.

Според в. "Кориере дела Сера" това може да бъде ревизирано, ако се открие доказателство, което да сочи невинността на осъдения. Няма времево ограничение за подаване на жалба, което значи, че и наследник на поета може да я подаде.

С тази задача се заема Сперело ди Серего Алигиери.

Наследникът Сперело ди Серего Алигиери е астрофизик.
Наследникът Сперело ди Серего Алигиери е астрофизик.
В свое интервю той разказва историята на рода. До XVI век той се продължава непрекъснато по мъжка линия, но тогава

остава само една жена наследница

на поета.

Джиневра се омъжва за Маркантонио ди Серего.

Чичо й Франческо Алигиери като последния мъжки потомък от семейството завещава на племенницата си всички пари и имоти и задължението

да свърже имената Алигиери и Серего във фамилията

на децата си.

Така че астрофизикът твърди в свое интервю, че произхожда по мъжка линия от бащата на италианския език, като изключение прави само прабаба му Джиневра. Серего Алигиери се е свързал с професора по право Траверси, за да възстанови доброто име на своя именит прадядо.

Юристът казва пред "Кориере дела Сера": "Има две присъди срещу Данте. Първата е била заточение, втората – смърт, и ще бъде интересно да разберем дали в светлината на флорентинските актове и съвременните законови принципи двете могат да бъдат обект на ревизия".

През май ще се състои конференция с участието на историци, езиковеди, адвокати и Антоан ди Габриели, наследник на Канте деи Габриели да Губио, висш флорентински представител, който осъжда Данте. Експертите ще проследят дали присъдите не са били плод по-скоро на политическо решение и атака на опоненти, отколкото реално да е хванат в корупция.

Какво се случва тогава във Флоренция?

Първоначално Белите гвелфи вземат властта и това води до решението на папа Бонифаций VIII да анексира цяла Тоскана, както и да планира военна окупация на Флоренция.

През 1298 г. понтификът изпраща кардинал Д’Акуаспарта да се справи с политическите безредици в града. Докато божият служител участва във фестивал, случайна стрела почти не го убива. Черните гвелфи хвърлят вината върху Белите, които управляват.

Бонифаций VIII отлъчва от църквата целия град

– мярка, която в онова време води до тежки икономически последици. Търговията е замразена. По-късно наместникът на Бога изпраща Шарл дьо Валоа, брат на френския крал Филип IV, уж като миротворец, но с войска, за да върне Флоренция под френско и папско владичество.

Но властите във Флоренция подозират, че пратеникът е получил тайни инструкции, и отправят в Рим делегация, в която като виден политик е включен и Данте. Целта на мисията е да разбере какви са намеренията на Светия отец.

Папата отказва да преговаря с тях и бързо отпраща останалите. Оставя във Вечния град само бащата на италианския език. В същото време

Шарл дьо Валоа влиза във Флоренция

и заедно с Черните гвелфи извършва преврат. Само за 6 дни противниците на поета и философа разрушават града и настава терор, в който много представители на Белите гвелфи са убити. Така лидерът на Черните Канте деи Габриели да Губио успява да вземе управлението в свои ръце.

След тази победа на опонентите му авторът на "Божествена комедия"

заедно с други от своята фракция на Белите е осъден на заточение за две години и задължен да плати глоба от 5000 флорина в срок от три дни. Това се случва през март 1302 г. Новият градски първенец Канте деи Габриели прочита две прокламации срещу Данте. Обвинен е в корупция и финансови злоупотреби, докато два месеца от 1300 г. е заемал най-висока длъжност – един от шестимата в Съвета на градските първенци.

"Всичките ми беди и нещастия идват и са причинени от моето злощастно избиране в съвета", пише той по-късно в писмо.

Докато тече делото и четат присъдата му, Данте все още е в Рим, при поддържащия Черните гвелфи папа.

Съдът във Флоренция го приема за беглец.

Трите дни изтичат и глобата му не е платена, защото не се чувства виновен, но всичко, което притежава в родния си град, е конфискувано от политическите му противници. А къщата му, която се намира в центъра, е разрушена (днес е реконструирана). Според втората присъда поетът няма право да се връща в люлката на Ренесанса, а ако не погаси глобата си, е трябвало да бъде изгорен на клада.

През 2008 г. съветът във Флоренция прие предложение за отмяна на присъдата на Данте, но и до днес няма насрочено съдебно заседание, което да преразгледа делото отпреди близо 700 години.

След процеса Данте участва в няколко опита на Белите гвелфи да се върнат на власт, но всички те са неуспешни. Винаги се намира някой предател. В това време поетът пътува постоянно – първо гостува на Бартоломео I дела Скала във Верона, а след това заминава за Лигурия. После живее в Лука при жена на име Джентука.

Въпреки помилването

на осъдени,

което обявяват във Флоренция през 1311 г., името на политика и поет не присъства в списъка.

През 1310 г. ръкоположеният за свещен римски император Хайнрих VII Люксембургски тръгва към Италия с 5000 войници. Данте вижда в него шанса да възстанови някогашната сила и слава на Свещената Римска империя и Белите гвелфи да си върнат властта от Черните. Затова пише писма до императора и до няколко принцове. От същия период е и трудът му "Монархията", в който предлага Хайнрих VII да поеме върховенство над Италия. Впоследствие богопомазаният става герой под името Ариго в "Рай" от "Божествена комедия".

Странно е, че гвелфът поет минава на страната на императора, но е факт. Хайнрих VII побеждава Черните гвелфи, ала умира през 1313 г. и Флоренция отново попада под управлението на противниците на Алигиери. През 1315 г. градът е под военната власт на Угучоне дела Фаджола, който предлага

амнистия на всички изгнаници в замяна на покаяние

и солена глоба.

Данте отказва да го направи. Тогава му предлагат смъртната му присъда да бъде заменена с домашен арест и да се закълне, че никога повече няма да влезе в града. Това също е неприемливо за поета, който се надява до края на живота си през 1321 г. да бъде поканен с почести в люлката на Ренесанса. Нищо подобно обаче не се случва и той умира на 56 години от малария. Погребан е в Равена, на която помага при дипломатическите преговори в конфликта й с Венеция.