Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Липсват още 8 потребители

Санитари се грижили за животни вместо за болните

Двама души, които би трябвало да са настанени в дома за възрастни с умствена изостаналост в село Куделин, са били обявени за общонационално издирване. Освен това не е ясно къде са други 8 души от дома. Това отговори социалната министърка Деница Сачева на питане на БСП защо се налага затварянето на дома.

Тя обясни, че този дом трябва да бъде закрит до края на 2021 г. Причината е, че проверка на Агенцията за качество на социални услуги е потвърдила критиките от доклада на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа. В него бе посочено, че в домове и психиатрии има нечовешко отношение, хора са бити и връзвани с вериги. Липсвал достатъчно персонал.

В дома Куделин са записани 105 потребители, но при проверката станало ясно, че реално там са 88 души. Двама души са обявени за общонационално издирване, служителите не знаят къде са други 8. Имало и шестима потребители, които живеели на други места или при семействата си, но си плащали такси, обясни социалната министърка Деница Сачева.

Получени са сигнали, че имало санитари, които се водели на работа, но в същото време отглеждат животни и не се грижат за потребителите. Освен това се плащало на лица, които не работят там. Личните средства на потребителите пък не се използвали от тях.

Сред другите причини за закриването на дома са недостатъчен персонал, лоша материалната база , неглижиране на хората, като е установено и психическо насилие върху тях. Докладът с констатациите е предоставен на Върховната административна прокуратура.

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив