Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кубрат Пулев при прибирането си на летище София след мача за световната титла с Антъни Джошуа. СНИМКИ: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Кубрат Пулев при прибирането си на летище София след мача за световната титла с Антъни Джошуа. СНИМКИ: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Двама гайдари и много фенове посрещнаха Кубрат Пулев на аерогара София късно вечерта в понеделник.

Боксьорът се прибра след загубения мач за три от четирите световни титли в тежката категория от Антъни Джошуа.

Мачът се игра на "Арена Уембли" в Лондон и завърши с нокаут в полза на британеца в деветия рунд.

"Чакате ме, все едно съм победил", пошегува се Кобрата, след като видя колко хора са се събрали.

Докато гайдарите свиреха "Петко льо, капитанине", Пулев започна да раздава автографи на чакащите го дечица. На едно от тях подари и букета, с който го посрещнаха. А в "замяна" получи детска рисунка. Благодари още веднъж на гайдарите, огледа тълпата и пак каза: "Аз имам чувството, че съм победил".

"Доста топло посрещане, доста топло. Чак такова не очаквах. В крайна сметка това е загуба и не очаквах такова посрещане, но е важно, защото при мач за световна титла е нормално да има интерес, но не очаквах такова посрещане, такава подкрепа по-скоро. Като виждам тази подкрепа, чувствам яд. Яд, че не победих. Когато казах, че искам да победя заради народа, заради хората, това наистина беше вярно. Може би подготовката ми попречи да победя, не ми беше на ниво", заяви Пулев.

Попитан дали коронавирусът, който е изкарал преди двубоя, е причина за това, Кубрат отвърна: "Няма да се оправдавам. Не обичам да се оправдавам. Имаме много хубава поговорка: "Тарикат мъж не писка". Приемам минусите за себе си. Загубата си е моя. Но все пак това е спорт. Ако бях по-добре подготвен, можеше и да победя. Но дори и на това положение можеше да направя много неща. Видяхте колко го беше страх от мен - и на пресконференцията. На мача да не казвам страх, но имаше сериозни притеснения. Много ги беше страх за самата игра, за самия бокс. Ръкавиците са малки, един удар може да реши двубоя. От това се страхуваха. Страхуваха се от Кубрат Пулев. Щом не съм го победил, не съм успял да се възползвам от слабостите, които имаше. Както и той, както и аз, както и всеки спортист, има слабости. Явно каквото съм могъл в този момент, това съм направил. Може да ме бъде много яд защо направих така, а не направих онака, но..."

На въпрос какво предстои за него в момента, Кубрат отговори: "Нека си отпочина. Нека се прибера. Нека да хапна нещо, защото съм много гладен... Чисто боксово, ако имаше вариант Джошуа да ми даде реванш, щеше да бъде много интересно. Малко е вероятно, но не е изключено. Друг мач срещу друг боксьор - разбира се, боксьори колкото искаме. Въпросът е да ми даде реванш, но едва ли ще стане."

"Със сигурност ще се откажа някой ден, но не е близко. Падам и ставам, няма проблем, здрава българска глава. Докато мърдам, се надявам", каза още той.

Попитан за случките извън боксовия мач, за доста коментираното му поведение, за отношението на организаторите от тима на Джошуа и за психоатаките, Кубрат Пулев каза: "Поведението ми на кантара беше уникално, супер. Отидох там, в неговия дом, с неговата публика. Българи не бяха допускани. Глупости са, че са свършили билетите за една минута, знаем как стават нещата. Не бяха допуснати български журналисти, до последно воювах да има изобщо български журналисти на мача. На кантара и на пресконференцията не бяха допуснати. Но може би сте чули от чуждите камери какви думи употребява той към мен.

Аз въпреки всичко му казах: "респект", но утре ще те победя. Много се чудя се на хората - какво трябваше да казвам. Това е бокс, бокс тежка категория. И съжалявам, че нашата нация не е толкова боксова, но тези неща са напълно нормални в бокса и в бойните спортове, където има напрежение. Който не е присъствал на кантар или подобна пресконференция, той не знае. Тов аго казват хора, които не са запознати. Аз не съм му казал нито една лоша дума. Той ме буташе и ме докосваше. Аз му казвах: "Не ме докосвай, не ме пипай. Не искам да ме пипаш, не обечам да ме пипат".Да не говорим, че използа думата "pussy". Приемам, че аз съм виновен, че той това е казал. Аз ако бях световен шампион и някой дойде вкъщида се бием, каквото и да е, аз това не бих му го казал, особено пред камерите. Но приемам, че пак аз съм виновен. Мога да нося на вина. Всички ме обвиняват мен, добре. Обичам да съм виновен, кефи ме", каза с усмивка Пулев

"Имаше доста психоатаки. Или да не ги наричам чак психоатаки, но един опит да те потиснат по-скоро. Потискане. Завряха ме в една съблекалня, точно два пръста над главата ми. Как човек да загрее в подобна съблекалня? Не казвам изобщо, че това е повлияло на развоя на мача. Поемам изцяло отговорността. Вината, че не победих е изцяло моя и на моята подготовка", продължи Кубрат.

"Лондончани ме приеха както тук, а и там има много българи. Тук всичко си е много по-хубаво, не оценяваме какво имаме. Милиарди да ми дават, няма да отида там  да живея, толкова е мрачно", каза още той.

"Медиите там бяха много мили с мен, радваха се, оценяваха цялата идея какъв е този мач за мен. Беше една мечта за мен, за други хора е много различно. Научих и хубави, и малко не толкова хубави неща от престоя в Лондон. Седя зад думите и действията си и не се срамувам от нищо. Няма да се оправдавам, загубата си е моя. Направихме каквото можахме, така преценихме. Щеше да ме е повече яд, ако бях отказал мача заради някакви неща. Със сигурност направихме голямо впечатление на англйиските медии и на тези, които се интересуват от бокс", каза още той.

"Всичко е възможно, може и трети мач за световната титла да има. Като става въпрос за много пари и много титли, игрите не са малки и всичко е възможно. И да падам, ставам, изтупвам се и продължавам, няма да се отчая, при мен такива неща няма. Духът ми е много над тези неща - един десен прав или ляво кроше. И днес съм готов за нов мач, щастлив и позитивен съм. Яд ме е и усещам, че ще ме е яд занапред", добави Кобрата.

За финал пожела сам да се обърне към всички българи: "Поздрави на цяла България и на всички, които ме подкрепяха и мечтаеха за победата, искаха я като своя. Искрено им благодаря и ги обичам от сърце и душа. Има уникални хора и смятам, че върху тях трябва да се концентрираме, защото те ще дърпат държавата напред. Интелигентни, умни, позитивни хора, които вярват в доброто и хубаво бъдеще."

На тръгване от летището след снимки с всички чакащи го, гайдарите отново му засвириха. Явно заредил се с позитивна енергия и показващ отлично настроение, Кобрата каза: "Много харесвам гайдите, но не мога да сверя, може би трябва да се науча." И сам хвана едната гайда.