Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От Перник през Калофер до Свищов - повсеместна водна криза. На места няма вода, а има водопроводи. На други места има вода, но няма водопроводи. На трети места ни вода, ни водопроводи. На четвърти има и вода, има и водопроводи, ама от кранчето тече кална вода. Тотална каша. Решението от години насам е едно и също като реално само задълбочава проблема - хаотичното изсипване на още държавни пари в управляваните от политически и партийни интереси ВиК дружества. А колкото и прост и привлекателен за чиновниците да изглежда този бизнес, всъщност не е. И дори повечето пари без ноу-хау просто водят до нови абсурди - незаконни или калпаво пострени водопроводи, на грешни места, по грешни трасета, понякога с грешни материали.

Държавната копаня е толкова сладка, че и работещата доста ефективно и с малки проблеми ВиК концесия в София уж ще се разтурва - за да се напълнят гушите на чиновниците. И това по време, когато Израел обявява концесията за седма обезсоляваща водна централа, след чието построяване над 90% от питейната вода в държавата им ще бъде пречистена от морето.

И ако си мислите, че е скъпо - основната цена за първите 3.5 кубика питейна вода на човек месечно в Израел е под 3 лева с включено ДДС. За сравнение, цената на водата в поне дузина български областни градове е над 3 лева. Тоест, безводен Израел насред пустинята пие "частна" вода почти на същата цена като лежащия върху водосборен басейн Калофер (като има вода, в момента няма).

Но ние, разбира се, сме умни, ефективни, некорумпирани и градим светъл комунизъм.

А тежко покрусени и депресирани от настъпващия (без)воден комунизъм в България, концесионерът на Софийска вода онзи ден спечелил договор за най-голямата обезсоляваща централа в света на стойност $255 милиона в Обединените арабски емирства - проектът на снимката от туитъра на компанията.

*От фейсбук!